Емил Димитров: Когато станах министър, имаше осем проблемни язовира, сега останаха само два

Справяме се с изгарянето на медицинските отпадъци, без да шумим, каза още министърът

Гостите на Беновска на 1 март 2020 г. 26 Емил Димитров
Източник: Канал 3

Гостите на Беновска на 1 март 2020 г. 26 Емил Димитров

"Когато станах министър, имаше осем проблемни язовира, сега останаха само два, казва още министърът на околната среда и водите. В Търговище и Шумен не правят нищо, за да осигурят вода от собствени източници. Полагаме всички усилия, за да няма закъснение с усвояването на парите по “Околна среда". Мерките срещу нелегалния внос на отпадъци дават резултат. Решението на ВАС да се правят екооценки на плановете за управление на парковете връща всичко на изходна позиция, някъде в безкрая. Решенията на съда обаче не се коментират, а се изпълняват. Справяме се с изгарянето на медицинските отпадъци, без да шумим.
 
Това каза в интервю за "24 часа" министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Ето и цялото интервю.
 
- Премиерът изпрати вас, икономическия министър Емил Караниколов и вътрешния Младен Маринов да проверите аварията в шламохранилището на ТЕЦ “Република” в Перник, а вие спряхте парното и топлата вода на града. Защо, г-н Димитров, какъв е казусът?
 
- Водата беше спряна, защото цяла България видя, че тече в къщите на хората. Оттук нататък трябва да бъдем убедени, че аварията е отстранена и че не застрашава хората и природата. Тецът не е затворен, може да работи на газ, може да работи на въглища. А по темата за контрола ще ви отговоря с пример – представете си, че падне мост над една река, запушва я и се разлива вода. И вие ще ме питате защо падна мостът. Мен ли трябва да питате?
 
 
- Към кого трябва да е насочен въпросът?
 
- Трябва да питате две министерства - на енергетиката, защото всички обекти, които произвеждат енергия, са под негов контрол, шламохранилищата също, защото се водят хидротехнически съоръжения.
 
Те пък се строят по строги изисквания, записано е в Закона за устройство на територията, че ДНСК трябва да провери дали този, който строи, спазва изискванията, дали има редовно разрешително и т.н. Министерството на околната среда се намесва, защото има теч, заплашва хората и природата, преустановяваме пълненето. Оттук нататък отговорни как да се построи и експлоатира са енергетиката и ДНСК.
 
- Какво е състоянието на язовирите в момента? Чакат ли ни нови водни кризи? Например в Шумен заради плачевното състояние на язовир “Тича”?
 
- Когато станах министър, проблемни бяха осем язовира, сега са останали два. Трябва да се вземат управленски решения - много трудни, но се налага. А каквото и да направиш, винаги има много недоволни. В Сливен взехме такова тежко решение - ограничихме ползването на 500 хил. кубика месечно, те обаче задействаха всичките си източници и деривации и в момента имат 1,2 млн. кубика.
 
Ще оцелеят, каквото и да се случи. Този път, който те извървяха – да съкратят хора, да намалят заплати, да вложат в енергия, изобщо не е лесен. Но успяха и сега ще си получат и водата, и една добра мрежа. Шумен не направи нищо. Там има втори мандат кмет и няма жител на общината, който да не знае, че водата е лоша, защото идва от язовир, който е за напояване. Знаят, че им трябва пречиствателна станция. Дадени са им 120 млн. лв., но те не правят нищо, а чакат обещаната от премиера система “Дунав”. Тя ще стане, но до две години.
 
А дотогава защо не си задействат 16-те кладенеца, от които градът се е захранвал, имат общо над 40. Същото важи и за Търговище. Там, след като три месеца не направиха нищо, ще накараме бизнеса да се отдели. Аз чета всички писма, в които ме молят да спра водата на земеделците, ако трябвало, държавата да си ги обезщети за питейни нужди. Вярно е, че по закон най-напред е питейната вода за гражданите, след това е напояването и накрая е бизнесът, ама нали освен да се пие, трябва и да се яде? Да питат Сливен как се прави и да го направят. Земеделците се справят, но защо трябва да се реже само от тях? Ще отрежем и бизнеса, да си търси водоизточници.
 
- Каква е ситуацията с боклука, предприетите мерки за вноса му дадоха ли резултати? Имаше пак сниман камион с бали…
 
- Подозирам, че все още има места, където тайно се съхранява, но ще ги хванем. Направихме поправка в наредба, тъй като заради пандемията няма смисъл да чакаме парламентът да поправя закон, да бъдем уведомявани три дни по-рано, преди боклук да влезе на наша територия. Така всяка сутрин получаваме от Гранична полиция съобщение. След като започнахме да получаваме такива сигнали, по няколко проверки имаше добра реализация.
 
Много хора не знаеха, че трябва да имат разрешително. Последният случай е емблематичен. Уведомиха ни, че влизат бали през Дунав мост, изпратих хора да ги посрещнат и да ги върнат. Стана някакъв разнобой обаче, хванахме ги в Монтана. И така доживяхме, когато влезе камион и е задържан, това да е провал, а не успех. А мерките дават резултат.
 
- Медицинските отпадъци покрай епидемията как се контролират? Къде отиват?
 
- Има си фирми, които ги карат до инсенератора. Подготовката ни беше за 30 тона на денонощие от цялата страна, на този етап са три тона и се изгарят.
 
- Тоест няма проблем въпреки пандемията и повечето отпадъци?
 
- Ние се справяме, без да шумим. За останалото - питайте здравния министър. Остатъкът отива някъде, не мога да докажа нищо, макар че големите болници нямат пробиви в това отношение. Аз имах идея заводът в Гоце Делчев, който изпрати 3000 контейнера дарение за болниците, да ги продава в големите вериги, така че всеки, който гледа в дома си болни или под карантина, да ги използва, но не се получи.
 
Браво на правителството, че с мерките не допусна да стигнем 30 тона, защото щеше да е трудно. Сега броят на болните е такъв, че успяваме да смогнем. Тези хора, които работят на инсенератора, дето са оборудвани като космонавти, защото там няма съмнение дали е коронавирус, са единствените от министерството, които получиха допълнително възнаграждение.
 
- ВАС излезе с окончателно решение, че е необходима екооценка при изготвянето на планове за управление на националните паркове. Има ли опасност те да се забавят още ,ако например тези оценки се обжалват?
 
- Това беше целта - да се върне всичко на изходна позиция, някъде в безкрая. Взетите решения на съда обаче не се коментират, а се изпълняват. Ще гледаме за в бъдеще да не допуснем грешки.
 
- Много от сроковете за издаване на заповеди за обявяване на защитени територии изтекоха. Какво предприема министерството по въпроса?
 
- Тези срокове са изтекли още 2014 г., когато аз не съм и сънувал, че ще съм министър. Като станах, нямаше нито една заповед, аз имам вече над 40 от общо 90. Мислите, че някой каза “браво”? Няма такова нещо - вместо това има “Защо закъсняхте?” .
 
Сега ти си министър, нищо, че са минали 6 години от изтичането на последния срок. Тези хора, които работят по тях в министерството, са на предела. Дори на мен ми е неудобно да им се карам. Но ще наваксаме закъснението. Естествено, ще има недоволни.
 
- Успяха ли общините вече да рекултивират старите общински депа, които не отговаряха на нормативните изисквания? -
 
С малки изключения - да. Преди дни узнах за поредна промяна в сумите, поискана от сдружението на общините. Знаете, че законодателят е решил, когато общината взема пари за отпадъци, да ги държи в специална сметка, та да може, като им се задръсти депото, да го рекултивират или да направят ново. Сега заради епидемията кметовете масово започнаха да ползват парите.
 
И догодина, когато всичко това свърши, те ще кажат - нямаме пари, а вие ще ме попитате: “Какво правим, с какви пари общините да си рекултивират депата”? Затова се моля на депутатите за промяна в закона и кметовете да не могат да пипат всичките пари, а само процент от тях. Тук няма цвят, всички знаят, че има коронавирус, че приходите намаляха. Догодина обаче няма да са повече. Затова опитвам да не дам всичките пари.
 
Е, пак съм лош. Кметовете казват: “Тия пари са наши, този не ни дава да си ги ползваме”. Депутатите тъкмо да се направят на добри, аз пак им преча. - Има ли вече навсякъде по морето пречиствателни станции? - Има един проблем, но като че ли не искат да чуят за него. 
Училище по време на пандемия-22
12:35 | 26 Ноември 2020 г.

Всички ученици в първи и осми клас ще получат едно...

12:35 | 26 Ноември 2020 г.
Всички ученици, записани в първи и в осми клас ще получат еднократна помощ от 300 лв. през 2021 г. Това реши парламентът с приемане на те...
12:29 | 26 Ноември 2020 г.

Заев: С България трябва да се съгласуваме по истор...

12:29 | 26 Ноември 2020 г.
"Съжалявам, че моето интервю за българската агенция БГНЕС предизвика негативни емоции в страната ни. Но в същото време искам да подт...
12:15 | 26 Ноември 2020 г.

В Сърбия арестуваха българи с над 200 хил. евро и ...

12:15 | 26 Ноември 2020 г.
Служители на сръбското министерство на вътрешните работи, Управлението на криминалната полиция в сътрудничество със Специалния отдел за б...
ваксина
12:03 | 26 Ноември 2020 г.

Правителството предлага сключване на договор за по...

12:03 | 26 Ноември 2020 г.
Правителството предлага сключване на договор за покупка на ваксина Janssen срещу коронавируса. Това става ясно от проекторешение, внесено...
11:54 | 26 Ноември 2020 г.

21-годишният им внук признал за убийството на възр...

11:54 | 26 Ноември 2020 г.
Задържаха роднина за убийството на възрастна двойка в Шумен. В понеделник във вилната зона на града бяха открити окървавените тела на 75-...
11:41 | 26 Ноември 2020 г.

Ананиев: Бюджет 2021 г. има достатъчно буфери, сле...

11:41 | 26 Ноември 2020 г.
"Бюджетът за 2021 г. дава ясен хоризонт за реализиране на политики и мерки. В него има предвидени достатъчно буфери. Следващото прав...

гледай на живо

26.11.2020
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 14:00
  Новини
 • 14:30
  Социална мрежа
 • 15:00
  Новини