Белгия преминава към втори етап от облекчаване на изолацията

Следващата фаза в плана за облекчаване на ограниченията ще започне най-рано на 8 юни

Белгия
Източник: pixabay.com

Министър-председателят на Белгия Софи Вилмес потвърди днес, че страната преминава към втория етап от отмяната на мерките за изолация, приети във връзка с разпространението на коронавируса.

По време на пресконференция в Брюксел тя заяви, че Съветът за сигурност е решил на 18 май да започне вторият етап от облекчаването на режима, съобщи „The Brussels Times“.

Доколкото е възможно, ще продължи дистанционната работа.

Училищата ще отворят отново врати, но при спазване на въведените мерки за сигурност. Вилмес подчерта, че през този период и други държави възобновяват училищната дейност.

Музеите и културните забележителности, например историческите сгради, могат да отворят отново врати си, ако създадат онлайн система за продажба на билети и предприемат подходящи мерки.

Четете още новини от България и света тук!

Библиотеките могат да останат отворени при същите условия.

Професии, които изискват тесен контакт с клиентите, като фризьорите, също ще могат да се възобновят дейността си, но само след предварителна уговорка. И фризьорите, и клиентите трябва да носят маски или средства за защита на устата и носа и да спазват максимално социална дистанция.

По-малките пазари на открито с до максимум 50 сергии, също ще могат да отворят отново с одобрението на съответната община. Там също е задължително спазването на дистанция и трябва да се изготви план за придвижване на територията на пазарите. Продавачите и другият персонал задължително трябва да носят маски, а клиентите се препоръчва да направят същото.

Зоологическите градини и увеселителните паркове може да се отворят отново, ако имат онлайн система за продажба на билети. Кафетериите, ресторантите и детските площадки в тези паркове, обаче, трябва да останат затворени.

Разрешава се присъствието на най-много 30 души по време на сватби и погребения. Присъстващите трябва да спазват дистанция по между си и да участват само в церемонията, а не на прием или парти след това.

Разрешава се отварянето на спортните клубове, а тренировките могат да се възобновят на открито в присъствието на треньор и максимум 20 души. Клубовете трябва да вземат съответните хигиенни мерки и кафенетата трябва да останат затворени.

Следващата фаза в плана за облекчаване на ограниченията ще започне най-рано на 8 юни. След това ще бъдат обсъдени по-нататъшните стъпки по отношение на спортните състезания, туризма (включително еднодневните пътувания в Белгия), възобновяването на сектора на хотелиерството и повече социални контакти.

Всички културни, спортни и други събития остават забранени поне до 30 юни.

„Преди лятото вероятно няма да се върнем към нормалния живот“, заяви Вилмес.

 

Контузия
20:44 | 31 Октомври 2020 г.

Бивш национал падна жертва на брутална контузия в ...

20:44 | 31 Октомври 2020 г.
Марица Пловдив победи с убедителното 7:0 тима на Розова долина в мач от поредния кръг в Трета Лига - Югоизточна група, но друго събитие н...
100-годишнината на църквата в село Бараково 5
20:24 | 31 Октомври 2020 г.

Разрушената черква „Св. Богородица" на остров Само...

20:24 | 31 Октомври 2020 г.
Църквата „Света Богородица“ в град Карловаси на остров Самос в Гърция, част от която е унищожена по време на силното земетрес...
Марияна Николова и Никола Петков
20:15 | 31 Октомври 2020 г.

Вицепремиерът Николова връчи награда ИКАР на режис...

20:15 | 31 Октомври 2020 г.
Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова връчи награда ИКАР на режисьора ветеран Никола Петков. Тя му поднесе отличието &bdqu...
20:00 | 31 Октомври 2020 г.

Марешки: Готов съм да помагам на хората, а не да к...

20:00 | 31 Октомври 2020 г.
„Не мисля, че има някой в България, който се готви за предсрочни избори. Готвим се за изборите, когато считаме, че ще се проведат. ...
Фандъкова, Брънзов
19:34 | 31 Октомври 2020 г.

Фандъкова: Съгласна съм с министър Ангелов и в мом...

19:34 | 31 Октомври 2020 г.
Столичният кмет Йорданка Фандъкова отговори на призива на здравния министър проф. Костадин Ангелов, като потвърди, че в IV градска болниц...
Кукери, факли и димки в центъра на столицата срещу Хелоуин 1
19:24 | 31 Октомври 2020 г.

Кукери, факли и димки в центъра на столицата срещу...

19:24 | 31 Октомври 2020 г.
За четвърта поредна година Националното движение „Хан Кубрат" се обяви срещу отбелязването на Хелоуин в България. По този пово...

гледай на живо

31.10.2020
 • в момента
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини
 • 22:20
  Парламентът на фокус