Д-р Георги Маринов от Станфорд: Най-лошото с COVID-19 предстои, при него няма сигурен доживотен имунитет (ВИДЕО)

Представете си заболяване, което ви заразява веднъж на всеки 2-3 г. с 2-3% шанс да умрете от него, заяви ученият от Департамента по генетика

Източник: Канал 3

 

Опасността от коронавируса по никакъв начин не е отминала, много епидемии от миналото са протичали на няколко вълни, но не е гаранция, че и тази ще протече по такъв начин. Може да има просто една голяма вълна, която после никога да не спре, докато не мине през цялата популация. Това заяви онлайн за "Денят на живо с Наделина Анева“ д-р Георги Маринов от Департамента по генетика на престижния Университет Станфорд в Калифорния.
 
"Тъй като в момента много малка част от популацията е прекарала заболяването, не бива да се очаква то да премине само по себе си – няма как да стане това, освен ако не стане някакво чудо. Така че най-лошото тепърва предстои“, отбеляза д-р Маринов.
 
Той посочи, че в страна като Италия „имаме 10-15% заразени, но имаме още 85%, които не са прекарали заболяването.“ „Освен това по никакъв начин не могат да се правят сигурни изводи, че след като някой прекара заболяването, след това ще има имунитет доживот. При коронавирусите това не е така, това е изследвано.
 
Ако човек прекара нещо тежко като COVID-19, той или умира, или създава ефективен имунитет срещу него, вероятно по-дълготраен имунитет, отколкото срещу сезонните вируси, които причиняват настинки и които човек хваща отново и отново“, даде пример той.
 
По думите му „перспективата е на всеки 2-3 години вирусът да минава през цялата популация, което е много страшна перспектива. Представете си заболяване, което ви заразява веднъж на всеки 2-3 години, и имате 2-3% шанс да умрете от него. Това е много неприятен свят, в който се очертава да живеем“, отбеляза д-р Маринов.
 
Той отбеляза, че вирусът е хванал учените неподготвени. "За съжаление се оказа, че изследванията за коронавируса е от тези области, в които е трябвало да бъде инвестирано много повече, отколкото се е инвестирало. И ни хвана неподготвени", отчете д-р Георги Маринов.
 
"В Китай очевидно е имало сериозни изследвания по темата, но би било много хубаво, ако имаше мащабни такива изследвания в тази област в световен мащаб. За тези неща няма финансиране преди да има проблем", констатира ученият.
 
 
Той не скри съжалението си, че в Университета в Станфорд в момента няма достъп до лабораториите. "В Станфорд в момента достъпът до лабораториите ни е отнет, в момента работим само в обработка на данни, писане на статии – неща от този сорт, които може да се свършат от вкъщи, дори нямаме достът до лабораториите, което е доста неприятно", каза д-р Маринов. 
 
"Всъщност това не говори добре за цялостния отговор на американското общество към кризата. Тъй като реално 90% от научната работна ръка е изпратена по домовете си, вместо да работи в насока решаване на проблема с вируса. Това са високо квалифицирани хора, които има какво да помогнат, но те в момента просто си стоят по домовете. Реакцията въобще не беше толкова координирана и ефективна колкото трябваше да бъде", отбеляза той.
 

Цялото интервю с д-р Георги Маринов в "Денят на живо с Наделина Анева" - във видеото:

Дилиан Уайт и Робърт Хелениус
13:06 | 05 Юли 2020 г.

Фюри и Уайт могат да се бият до края на годината

13:06 | 05 Юли 2020 г.
Световният боксов съвет (WBC) потвърди, че двубоят на световния шампион в тежка категория на организацията Тайсън Фюри с Дилиън Уайт &bdq...
Илиана Беновска
12:58 | 05 Юли 2020 г.

Кои ще са гостите в „Беновска пита“ на 5 юли

12:58 | 05 Юли 2020 г.
Беновска ще пита в неделя, 5 юли 2020 г., от 16:16 часа след обед.: Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България? ...
Илиана Беновска
12:51 | 05 Юли 2020 г.

Беновска: Главен прокурор Гешев, вие ли ще сте „ле...

12:51 | 05 Юли 2020 г.
Главният прокурор Иван Гешев всеки ден се показва като „голмайстор“ в мача „Добрите VS Лошите“. Гешев се опитва д...
НДК
12:43 | 05 Юли 2020 г.

НДК съкращава 30 на 100 от персонала си заради огр...

12:43 | 05 Юли 2020 г.
Театър Азарян, ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс, Литературен клуб „Перото“ и кино „Люмиер Лидл“ з...
Мигранти
12:40 | 05 Юли 2020 г.

Задържаха над 50 нелегални мигранти край Любимец

12:40 | 05 Юли 2020 г.
Над 50 нелегални мигранти, влезли на територията на България, и превозвани в два микробуса, са задържани при специализирана акция късно с...
ГКПП „Кулата“
12:38 | 05 Юли 2020 г.

Трафикът през ГКПП „Кулата“ е чувствително облекче...

12:38 | 05 Юли 2020 г.
Трафикът на изход от България на ГКПП „Кулата” е спокоен тази сутрин и опашка от автомобили няма, посочва NOVA. На гранич...

гледай на живо

05.07.2020
 • в момента
  Стъпките към успеха
 • 13:30
  Кухнята на Звездев
 • 14:00
  Новини
 • 14:15
  Изкуство по време на пандемия