Австралийците се връщат предпазливо по барове и кафенета

Населението в страната проявява сериозна самодисциплина

кафене, кафе
Източник: Unsplash

Баровете и ресторантите в Сидни отвориха врати, след като в петък бяха прекратени ограниченията, но мнозина останаха тихи и само няколко предпазливи собственици на заведения отвориха врати.

Тъй като голяма част от най-големия град в Австралия все още работи от дома и нови коронавирусни инфекции все още се появяват ежедневно, центърът на града остана тих през дъждовната сутрин - дори когато сервитьорите и барманите се завръщат на работа.

Наистина е вълнуващо, просто искам отново да се грижа за хората“, казва Криси Фланаган, собственик на The Fausege Factory, при който има наплив от заявки за резервации.

Желанието да седнете на място, което не е вашата къща, с вашите приятели и да пиете, е наистина непосилно“, каза тя. "Не съм сигурна какво би могло да бъде по-австралийско от това".

Тук може да откриете още новини от света!

В предградията на града имаше по-осезаема поява на хора, които излизаха “за живот“. Но пак беше далеч от нормалния ритъм на бизнеса по заведенията.

От петък баровете и ресторантите в Нов Южен Уелс могат да приемат до 10 клиенти наведнъж, стига да се спазват правилата за социално дистанциране.

Голяма част от Австралия е в голяма степен под доброволно блокиране от март. Най-голямата мобилна мрежа в страната превключи съобщението си, излизащо по телефоните в петък от #StayAtHome към #StaySafe.

Главният представител на здравните власти в страната повтори тази директива: "Когато хората започнат да се връщат към някои нормални дейности, моля, бъдете внимателни", каза той, насърчавайки продължаването на социалното дистанциране, миенето на ръцете и други предпазни мерки.

Почти 100 души са загинали, а 7000 случая на COVID-19 са открити в цялата страна.

Но с ниския брой на нови ежедневни инфекции правителството има желание да отвори отново икономиката.

Милиони австралийци са загубили работата си или са на съкратено работно време, а страната се насочва към първата си рецесия от почти три десетилетия.

Премиерът Скот Морисън заяви, че Австралия ще се "движи със сигурност", за да отвори отново икономиката.

Правителството ефективно субсидира част от тези усилия – поддържа заплатите и настоява за отлагане на наемите, за да поддържа бизнеса, докато не се появят признаци на икономически живот.

дете
08:35 | 20 Октомври 2020 г.

Затягат контрола за спазване на противоепидемичнит...

08:35 | 20 Октомври 2020 г.
В Пловдив връщат част от мерките в опит да се справят с нарастващия брой на заболели от COVID-19. Решението беше взето от местните власти...
д-р Александър Симидчиев
08:24 | 20 Октомври 2020 г.

Д-р Симидчиев: Общата бройка на заразените е много...

08:24 | 20 Октомври 2020 г.
„Носенето на маски може да намали до 30% честотата на новозаразените. Това са изводите на анализ, направен в Канада от българин. Ме...
Маска
08:07 | 20 Октомври 2020 г.

Маските в Румъния задължителни на закрити и открит...

08:07 | 20 Октомври 2020 г.
Нови стриктни мерки в Румъния от днес. Властите затварят кината, театрите и концертните зали, както и ресторантите на закрито в Букурещ. ...
Започва делото срещу двамата квестори от КТБ
07:57 | 20 Октомври 2020 г.

Специализираният наказателен съд ще заседава по де...

07:57 | 20 Октомври 2020 г.
Специализираният наказателен съд ще заседава по делото КТБ. Подсъдими по него са бившият мажоритарен собственик на банката Цветан Василев...
затвор, решетки, затворник, арест, арестуван, присъда
07:41 | 20 Октомври 2020 г.

Спецсъдът определя днес ареста на лихварите от "Вр...

07:41 | 20 Октомври 2020 г.
Апелативният специализиран съд решава днес дали да остави в ареста групата за рекет и лихварство, разкрита в началото на месеца в София. ...
присъда, чукче, съд
07:28 | 20 Октомври 2020 г.

Съдът в Бургас решава днес за мярката на шофьора о...

07:28 | 20 Октомври 2020 г.
Апелативният съд в Бургас ще гледа мярката за неотклонение на шофьора на тира, който участва в тежката катастрофа край Лесово.  ...

гледай на живо

20.10.2020
 • в момента
  Новини
 • 09:15
  Пулс
 • 09:45
  Телемаркет
 • 10:00
  Новини