Тодор Батков: Борисов е помагал на ФК „Левски“ много и нищо не е искал (ВИДЕО)

Майкъл Чорни искаше да дам акциите на Левски на полицая пред МВР, казах му, че е обидно за клуба да се прави така, и аз ги взех, припомни бившият шеф на сините

Източник: Канал 3

“Кой е собственик на прословутите акции на “Левски”? Не ми разказвайте всички версии, които видяхме. Вие сте опитен адвокат. Как се правят джирата?” попита Беновска бившият собственик на клуба адвокат Тодор Батков в ефира на “Беновска пита“.

Батков отговори, че според него единствената възможност е г-н Попов да анулира джирото или да го развали, и да прехвърли акциите на лице, което той намери за добре и единственото условие е лицето да е съгласно, включително и на клуба може да ги прехвърли безвъзмездно. “Вие ще се съгласите сигурно с министър-председателя Борисов, че: „Няма кой да ме накара да ми дари нещо и аз да го взема насила?” попита Беновска.

Батков се съгласи и каза, че това не е капан, а непълнота в правото, защото този въпрос се решава в закона за задълженията и договорите до 10 ноември и оттогава е набито в съзнанието на хората, че ценни книги, каквато е акцията на преносител, се предава с джиро в писмена форма и че това е едностранна, абстрактна, формална сделка.

“След 10 ноември се въвежда пазарната икономика, изработи се първа част от търговския закон, законът за търговците и търговските дружества и този въпрос беше регламентиран в чл. 185-187 и някак си той е толкова житейски, че няма как да бъде по друг начин, дори и да е написано в закона, защото това са акции, за които са вложени пари. Те носят определени права. Те дават право на участие в събрание, на гласуване, на избор - лицето да бъде избрано в управителен орган, дават право и на дивиденти.

Няма как преобретателят  да не изрази по някакъв начин съгласие да получи” подчерта Батков. “Кой е собственикът в момента на тия хвърчащи листа, които се разнасят из София и се съхраняват в разни каси?” попита Беновска. Батков смята, че собственик все още е г-н Попов, който е започнал прехвърляне в полза на г-н Борисов. “Г-н Борисов заяви категорично, че не желае да ги получи. Акциите физически, доколкото ми е известно, са дадени за съхранение във футболния клуб и те продължават да бъдат собственост на г-н Попов, но в този си вид той не може да участва в общо събрание” коментира Батков.

Инвестициите в “Левски

“Вас някой покани ли Ви, г-н Батков? Било то от фен-клуба на “Левски” или от собствениците на останалата част на акциите, или пък дори от джирантите - Попов и Васил Божков, защото Вие сте предишен собственик на “Левски”?” попита Беновска.

Батков каза, че парите, които се олицетворяват с тези акции, той ги е внесъл - 31 милиона. “Първо дадох пари на клуба, дадох ги под формата на заем, защото нямах друга възможност, докато бях мажоритарен собственик и президент. Инвестирах към 45 милиона. След което апортирах вземанията, които имах в акции към “Левски” и това се случи 2013 година, ако не се лъжа - 30 милиона.

2015 година разделих на 3 равни порции моя пакет и го прехвърлих на физически лица - Иво Тонев, Николай Иванов и Александър Ангелов, като обявих преди това, тъй като аз подкрепих и толериране на идеята за създаване на тръста, даже съм един от учредителите на тръста “Синя България”, аз обявих, че ще им подаря 10 % от моя пакет и помолих получателите и те да свършат това, и те го направиха” каза Батков.

Беновска го попита кой какво му е платил, когато се е разделил с акциите. Батков отговори, че нищо не му е плащано, защото ги е прехвърлил безвъзмездно или за 1 лев. “Не съм търсил възмездност, защото по начало инвестициите в “Левски” не съм ги правил като инвестиции в обикновено търговско дружество, създадено с цел печалба. Боли ме много” подчерта Батков. “Сега Вас трябва да Ви боли още повече сърцето, защото после тези акции отидоха в ръцете на Спас Русев, после къде отидоха?” попита Беновска. Батков обясни, че Русев е дал някакъв пакет на бивши футболисти, след което бившият негов пакет е отишъл при г-н Божков, след което Божков на другия ден ги е прехвърлил на Георги Попов сега г-н Попов е положил джиро, прехвърлил ги на г-н Борисов, но всъщност няма прехвърляне.

Футболът и политиката; Помощта на Борисов; “Газпром”

Беновска го попита дали е предполагал, че неговите акции ще преминат през толкова ръце и накрая джироносител ще е Борисов.

Батков каза, че не е предполагал и това е малко обидно. “Особено обидно беше... не мога да кажа, че съм приятел със Сашо Диков, но винаги сме били достойни съперници, дори в тази телевизия, в това студио. Съперници в смисъл с неговите “я, върни това положение, я, да видя”. Не беше достойно да поема тази функция и особено недостойно беше кикеренето пред клуба на фона на един огромен портрет на един от най-великите спортисти на България, идол и легенда за “Левски” и целия български народ - Георги Аспарухов. Това беше недостойно!” подчерта Батков.

“И ние със Сашо сме се разбирали в определени моменти, но има един виц, който завърша така - кой каквото го влече! Мисля, че ме разбирате за ценностната система. Въпросът е друг - при това тълпене около акциите на “Левски” от много бизнесмени, от журналисти и всякакви други интереси - Вие какво придобихте в политиката, когато бяхте собственик на “Левски”, защото сега се тръби непрекъснато и което няма да го отречете много, много, че политиката и футболът са като скачени съдове?” попита Беновска.

Батков отговори, че няма как футболът да не опира до политиката и той самият е стигал до премиера Борисов и до кмета Борисов преди. Бившият собственик на “Левски” сподели, че в мразовита зимна сутрин Борисов е свикал топлофикация в кабинета си в общината и е наредил за 1 седмица да прокарат паропровод, абонатна станция, когато са правили новия терен на „Герена“, а преди това популярно от топлофикация са им обяснили, че ще се мотаят 2 години и трябва да платят безумни пари.

“Нищо не ми поиска Борисов и ако си спомняте в продължение на 2 години “ВТБ Кепитъл” беше спонсор на “Левски”, даваше сериозна 7-цифрена сума. Благодарение на Борисов подписахме този договор. Той беше помолил руснаците да ни намерят, да се срещнем, да преговаряме и да му докладваме.

След което прословутите разговори с “Газпром”, аз продължавам да смятам, че нереализацията на “Южен поток” не е вина на Борисов. Това е вина на ЕК и може би на руснаците, но ние имахме абсолютна договорка с Алексей Милер, благодарение на г-н Борисов - “Газпром” да поеме качеството на генерален спонсор за 5 години с колосалната цифра от 4 милиона и 200 хиляди евро на година и остана да мислят да добавят името “Газпром”, за да дадат пари за новия стадион, така че няма как без политиката. Футболът е феномен и такива пари хвърчат, че понякога опираш до политиците” обясни Батков.

Недосегаемите бизнесмени - Божков и Василев; Майкъл Чорни

“Защо лицата Васил Божков и Цветан Василев са толкова недосегаеми, толкова уютно спокойни - единият си живее 5 години в Сърбия, другия кой знае колко ще си живее в ОАЕ?” попита Беновска.

Батков каза, че правосъдният министър Данаил Кирилов е дал отговор - дотолкова доколкото двамата пребивават законно в чужди държави, задействани са процедури по тяхното предаване, тези процедури са в ход и няма какво повече да се каже.

“Защо тези двама „математици“ – Васил Божков и Цветан Василев -  ги избраха в такива грандиозни бизнеси и колко правителства, и колко политически партии се разбираха чудесно с тях... как стават тия работи?” попита Беновска.

Батков смята, че това е добър урок, а Беновска попита колко са избити, колко са окрадени, колко “Кремиковци” се продадоха за 1 лев, колко авиокомпании „Балкан“ се продадоха за 1 лев, колко “ЦСКА”-та се продадоха, колко заводи, курорти , бизнеси  фалираха и т.н.

“Каква е симбиозата власт и „математици“, ако мога така да се изразя, да не ме вкарат в съда?” попита Беновска. Батков съобщи, че спи спокойно и гледа право в очите хората.

Никога не съм получил нещо недължимо, в приватизации не съм участвал, никого не съм ограбил. Връщам се на темата “Левски” - спокойно можех да се направя на анонимник, когато г-н Чорни за втори път изгонен от България каза - иди, занеси на вътрешния министър акциите - и аз му казах - не може да искате така да постъпя, той няма да ги вземе, а той - занеси ги на полицая в министерството” каза Батков.

“Майкъл Чорни, който Ви беше съдружник във ФК „Левски“, притежаваше в един момент 80 % от акциите и прокуртурата заведоха производство срещу него преди да го екстрадират...” коментира Беновска, а Батков обясни, че съдът е отменил първата заповед и задължил Национална служба за сигурност да премахне пречките лицето да осъществява човешкото си право да идва в България и вместо да го изпълнят са пуснали нова заповед за нови 10 години, която Батков отново е обжалвал и тогава са се взели мерки. Чорни много се е обидил, зачеркнал е България и е забранил на Батков да взима негови пари, за да издържа “Левски”.

Тогава вътрешен министър беше проф. Петканов, а главен секретар беше Борисов. И какво Ви каза Чорни?” попита Беновска. “Той ми каза: прехвърли акциите, подготви джира. Случая сега с Борисов. Аз му казах - Петканов няма да ги вземе, а той ако не ги вземе - няма джиро. Не можем да ги прехвърлим. Чорни каза - остави ги на полицая, който пази.

Около 1 седмица беше тази разправия и накрая му казах - аз ги взимам, защото “Левски” не може да остане на произвола. Това е истината. Аз спокойно можех да си го спестя. Сигурно щях да имам повече пари сега, но „Левски“ нямаше да има 6 титли, купи, европейски победи и др.” разказа Батков.

Послания към “Левски”, Попов и привържениците; Съвет на старейшините

“Какво ще стане с “Левски”?” попита Беновска.

“Искам 3 послания да отправя:

Призовавам най-човешки г-н Попов да си довърши мисията и да излезе с чест, както и г-н Божков, да ги джироса на който си реши, но не могат да останат в това положение. Аз не искам.

Второ - призовавам привържениците за още едно усилие - непрекъснато има инициативи за подпомагане. Сега има една много интересна инициатива - тя е виртуално да напълним стадиона за 24-ти май, когато е рожденият денна ФК „Левски“ , да се включат, да си купят виртуални билети, най-малко ще остане един спомен за всеки.

Трето - колкото и да е нелепо, понеже ти ме попита за политиците - де факто вече ги няма Попов и Божков - нека премиерът Борисов да бъде така добър да изпълни ангажимента си и поне да помогне в ситуацията. Има безброй начини. Не бива “Левски” да загива” каза Батков.

Беновска го попита трябва ли министър-председателят да продължава да е благородно открит към “Левски”, а Батков отговори, че държавата не е дала нищо, помагал е, но от държавата няма нищо.

“Сектора на „Герена“ си го построихме, даже си платихме право на строеж на “Герена”. Общежитието си построихме като платихме и право на строеж на държавата. Плащаме такси за смет и т.н.” каза Батков.

“Аз не можех повече да продължавам - финансово, психически, а и до такава степен бяха комплицирани отношенията с част от феновете, че за мен беше по-скоро мазохизъм” отговори Батков на въпроса на Беновска защо се е отказал. “Аз останах в историята. Бил съм 6 пъти шампион. Дай Боже всекиму - 5 пъти купа, 3 пъти суперкупа, 4 пъти групи на Лига Европа, 1 път Шампионска лига, радост на стотици хиляди хора!” сподели Батков.

“Главният прокурор Гешев направи един експертен съвет, който аз нарекох “съвет на старейшините”. Не бива ли към “Левски” да има един такъв съвет на старейшините?” попита Беновска, а Батков заяви, че е готов винаги да помага, но не може да носи “раницата”, както е казвал Живков.

 

 

16:39 | 14 Юли 2020 г.

Как да си отглеждаш храна вкъщи? Фермери се сдобих...

16:39 | 14 Юли 2020 г.
Колумбийката Нубия и нейните синове Джеймер и Арли станаха неочаквана сензация в YouTube и "зелени инфлуенсъри". Със заета...
Мартин Трифонов
16:36 | 14 Юли 2020 г.

Убиецът на 6-годишната Кристин моли за доживотен з...

16:36 | 14 Юли 2020 г.
Прокуратурата: Проявил е изключителен садизъм, причинявайки непоносими болки на детето. За снизхождение и промяна на присъдата му от ...
16:28 | 14 Юли 2020 г.

ВАП възлага на Десислава Танева да провери дали се...

16:28 | 14 Юли 2020 г.
Върховна административна прокуратура възлага на министъра на земеделието, храните и горите да провери дали в страната се внасят, продават...
COVID-19
16:27 | 14 Юли 2020 г.

Учени откриха опасно антитяло в кръвта на пациенти...

16:27 | 14 Юли 2020 г.
Биолози от Нидерландия установиха, че едно от антителата в кръвта на пациенти, прекарали тежка форма на коронавирусна инфекция, не потиск...
наводнение
16:19 | 14 Юли 2020 г.

Двама загинали и 11 ранени при наводнения в Турция

16:19 | 14 Юли 2020 г.
Двама души загинаха и 11 бяха ранени рано тази сутрин при наводнения, предизвикани от силен дъжд в черноморския регион на Турция, съо...
16:18 | 14 Юли 2020 г.

Мъж загина при трудова злополука в Хасково

16:18 | 14 Юли 2020 г.
Електротехник на 64-годишна възраст е починал при трудов инцидент в медицинско заведение в Хасково, съобщиха от Инспекцията по труда. ...

гледай на живо

14.07.2020
 • в момента
  Кухнята на Звездев
 • 17:00
  Новини
 • 17:20
  Патарински LIVE
 • 18:00
  НОВИНИ - Централна емисия