Вирусологът Флориан Крамер: Неморален е груповият имунитет, Китай пръв ще има ваксина срещу COVID-19

Имунитетът с антитела срещу новия коронавирус трае от една до 3 години, обясни австрийският учен

ваксина коронавирус лаборатория тестове лекарство
Източник: ЕПА/БГНЕС

Интервю на Нуньо Домингес, в. "Ел Паис" (в интервюто е ползвано обозначението на вируса SARS-CoV-2, който причинява заболяването COVID-19)

 
Австрийският имунолог Флориан Крамeр си спомня, че до появата на пандемията на коронавирус той се сблъсквал с много по-опасен, коварен и сложен враг. Това е вирус, способен да зарази една трета от световното население, който всяка година променя състава си дотолкова, че трябва да се направи нова ваксина. Дори с тази имунизация патогенът убива около 650 000 души годишно. Това е грипът в двата му варианта: сезонен и пандемичен.
 
 
Флориан Крамер
 
Но дори при новия вирус финансирането е ограничено, отчасти защото хората имат лоша памет и реагират само на неотложни и спешни стимули, казва Крамер, вирусолог от Медицинското училище на болницата Mount Sinai в Ню Йорк. Последната грипна пандемия H1N1 се появи през 2009 г. и се оказа много по-малко патогенна от очакваното.
 
Подобно на австриеца Крамер, роден през 1982 г., много от младите учени, които са изследвали този вирус, не са били родени, когато е преминала предишната грипна пандемия през 1968 г. И има само още две други големи пандемии от грип през миналия век: тази от 1957 г., убила милион души, и тази от 1918 г., т. нар. "испански грип“, покосила 50 милиона.

От месеци лабораторията на Крамер се фокусира върху изучаването на новия коронавирус SARS-CoV-2. Екипът му е провел няколко проучвания относно това дали хората, преминали болестта, получават имунитет срещу нея. Един от най-новите му и важни приноси, публикуван в Cell с екипа на Шейн Кроти, експерт по ваксини в Института по имунология в Калифорния, анализира подробно имунната реакция на 20 души, които са превъзмогнали инфекцията.
 
Резюмето на Крамер е лаконично: "Изглежда няма нищо лошо в имунната ни реакция към вируса; Има много причини да бъдем оптимисти. "

- Имунизирани ли са срещу вируса хората, преминали болестта?
 
- За това имаме два вида доказателства. Досега знаехме, че има четири вида човешки коронавируси, които причиняват настинки. Ако се заразите, развивате неутрализиращи антитела. Имунитетът не трае цял живот, но ако отново се заразите, симптомите ще са много по-леки или дори няма да ги имате.
 
През 2003 г. нов коронавирус – SARS, изглежда много по-смъртоносен от предишните. От него знаем, че заразените са разработили антитела и че те продължават дълго време (до 13 години).

- И какво констатирахте за новия вирус?
 
- Виждаме, че всички заразени генерират антитела. Тук сме анализирали 25 000 кръводарители, за да получат плазма и да я използваме за лечение на пациенти. Данните от първите 1400 показват, че 99,5% от заразените с положителен PCR имат антитела. Не мисля, че тази пропорция ще се промени много, когато анализираме 25 000.

Ако имате тежка форма на коронавирус, веднага се развиват много високи титри (нива) на антитела. На хората с леки или асимптоматични инфекции това им отнема малко повече време. Колкото повече антитела генерирате, толкова повече са възможностите ви да неутрализирате вируса; и наблюдаваме много високи нива на антитела сред донорите (на плазма) с леко заболяване.

Все още не сме тествали дали тези антитела и Т-лимфоцитите предпазват от вируса, но е логично да смятаме, че предпазват, основавайки се на това, което знаем за другите коронавируси.

Правим много тестове, за да видим дали е имало реинфектиране, като досега не сме констатирали такова нито веднъж. Искаме също така да разберем какви нива антитела трябва да генерира човек, за да бъде имунизиран.

- Налице ли е сега друга защита, освен с антитела?
 
- Да. Виждали сме при по-малка група пациенти, които развиват Т-лимфоцити, способни да убиват заразени клетки. Те също така развиват голям брой CD4 Т клетки, които са ключови за създаването на антитела.
 
Това е силен имунен отговор. Това е добра новина както за хората, прекарали заболяването, така и за ваксината. Същият имунен отговор е много вероятно да се случи, когато бъдем ваксинирани.
 
- Има ли хора, които вече имат по-силен имунитет поради простудни (катарални) коронавируси?
 
- Коронавирусът SARS-CoV-2 има огромен геном в сравнение с други РНК вируси. Благодарение на който създава много протеини. Някои от тях са запазени епитопи (фрагменти от протеина, които се разпознават от имунната ни система).

Катаралните коронавируси може да са причинили производството на лимфоцити, които могат да помогнат за изграждането на по-бърз и по-ефективен имунен отговор, ако се заразите с този нов коронавирус.

В проучването за Cell около 60% от анализираните случаи са имали имунни клетки от този тип. Всички ние сме били изложени на катарални коронавируси, особено възрастните хора.

Ако сте на 70 години, вероятно сте били заразени с коронавирус много повече пъти, отколкото ако сте на 20. Тези имунни клетки може да предлагат известна защита, но ние не знаем колко силна е тази реакция. От това, което виждаме при пациентите, този ефект изглежда не е много голям.

- Коронавирусът блокира ли началната реакция на имунната система?
 
- Вашите клетки могат да открият инвазия на външен агент чрез молекулни сигнали, като например наличието на двойни вериги ДНК, и да инициират неспецифичен имунен отговор (който унищожава всеки чужд елемент, какъвто и да е той).

Вирусите обикновено преодоляват тази първа имунна реакция, опитвайки се да я изключат. Знаем, че този първи отговор обикновено е по-силен при деца, отколкото при възрастни. Може да работи много добре при деца и млади хора и да убие вируса, докато възрастните хора може да не успеят, защото имунната им система е по-стара.

Възможно е вирусът да се репликира по-лесно при по-възрастни хора, че те имат много по-голямо вирусно натоварване и това да генерира прекалено силен първичен имунен отговор, който е контрапродуктивен, което ги уврежда.

- Действа ли кръвната плазма от възстановени пациенти за лечение на критично болни пациенти?
 
- Трудно е още да се каже. Нашата болница реши, че серумът ще бъде даден на всички пациенти като състрадателно лечение (такова, което все още не е доказано като ефективно, но се дава въз основа на ограничени доказателства за неговата безопасност и възможна ефикасност).

Това решение беше взето с мисълта, че ако работи, ще искате да го дадете на всички, това не е научен експеримент, а нещо, което да помогне на пациентите. Това означава, че нямаме контролна група, която да демонстрира дали пациентите, на които давате серума, имат предимства пред тези, които не го получават. Трябва да изчакаме провежданите клинични изпитания, които могат да го определят.
 
- Колко дълго трае имунитетът срещу SARS-CoV-2?

- Имунитет с антитела – от една до три години. Но дори и той да изчезне с течение на времето, това не е единствената ни защита. Имаме и В клетки на паметта, които могат да направят антитела много бързо, ако отново се заразите.

Въпреки че имунитетът, който генерираме с ваксината (срещу грип), не е за цял живот, това не е проблем. Обикновено трябва да се дават две или три дози ваксина, докато се достигнат високи нива на антитела. Има и други, които се инжектират по-често, например тетанус. Възможно е сега да е същото, но няма да е проблем.

- До появата на този коронавирус Вие работехте върху универсална ваксина срещу грип. Възможно ли е създаването на такава ваксина и срещу коронавирусите?
 
- Това е една от възможностите. Коронавирусите са много разнообразна група от вируси и има само два, които са проблем за хората: алфа и бета. Ще научим много за имунния отговор към SARS-CoV-2 и това може да ни покаже пътя към универсалната ваксина.

Във всеки случай това ще бъде дълъг процес, който ще изисква много работа и инвестиции. Сега това, от което се нуждаем, е специфична ваксина за този вирус. Грипът се променя всяка година и всяка година трябва да се прави нова ваксина. За разлика от грипа, не виждаме коронавирусът да се променя толкова. Ако направите ваксина срещу този коронавирус, очакването е, че той ще действа дълго време, като тази при морбили или хепатит А.

- Ваксината ли е единственият изход и спасение от тази пандемия?
 
- Да. Постигането на групов (още "стаден" или "колективен") имунитет включва толкова много смъртни случаи, че стремежът към него е неморален. Първоначално Великобритания и Швеция бяха тези, които действаха в тази насока. Ако погледнете кривата в Испания, виждате, че тя спадна много бързо, защото страната действаше. Обединеното кралство успя да изравни кривата, но тя продължава отгоре, това е плато. Което е следствие от изчакването им, и то от само няколко дни (преди въвеждането на ограниченията).

Ще има ваксини и те ще сложат край на пандемията. Въпросът е кога ще ги имаме и колко дълго ще продължи имунитетът, който те генерират. Аз съм голям оптимист.

- Реалистично ли е да очаквате ваксина до края на годината, както казва Доналд Тръмп?

- Реалистично е. Но имайте предвид, че не става въпрос само за получаване на ваксината, а също тя да може да се произвежда в милиони дози.

Само на държава като Испания (с население от малко над 50 млн. души – бел. Ред.) ще са необходими около 100 милиона ваксини, тъй като може да са необходими две дози на човек, какъвто е случаят с повечето ваксини, за които знаем. Кой ще бъде ваксиниран по-рано? Някои хора вероятно няма да имат достъп до него до края на 2021 година.
 
- Според Вас каква ваксина ще дойде най-скоро?
 
- Има различни кандидати за нея. Имаме две ваксини в САЩ на базата на нуклеинови киселини - една ДНК (Inovio) и една РНК (Modernа). В Европа има една с РНК и една с вирусен вектор.
 
В Китай има една с вирусен вектор и поне една неактивирана. Мисля, че Китай ще е първият, който ще получи ваксината и вероятно ще я получи тази есен. Усещането ми е, че страната стартира процеса много бързо, като регулаторните му агенции, които са не по-малко строги, имат начин да ускорят процеса на одобрение.

На агенциите в САЩ и Европа това може да отнеме повече време, но вероятно ще бъдат готови до края на годината или началото на 2021 г.
 
- Всички ваксини, които се тестват на хора извън Китай, имат една и съща цел: протеинът S, който коронавирусът използва за проникване в човешки клетки. Има ли риск, когато се залага само на една тактика?

- Протеинът S е много добра мишена, няма нищо лошо в почти всички ваксини, които го използват. Има и други формати, като жива атенюирана ваксина, която се разработва, но може да отнеме повече време.

Това би било проблем, ако се създаде само една ваксина от всички досегашни кандидати, тъй като никоя компания няма капацитет да произвежда 16 милиарда дози, колкото предполага глобалният отговор.
 
 
Ето защо е много положително, че има осем кандидати, които вече тестват върху хора, плюс още 120 в процес на изследване и разработка, като много от тях ще достигнат етапа за тестване върху хора след няколко месеца, така че имаме много възможности да успеем да направим местни или поне регионални ваксини. Бихме могли да имаме около 10 различни ваксини, които действат добре. В добро положение сме.

- Можехме ли да сме по-добре подготвени за тази пандемия?

- Вирусите винаги ще бъдат игнорирани, пренебрегвани. Преди неотдавнашната епидемия „Зика“ този вирус не беше от значение за никого. Има два вируса, свързани с него, които притежават потенциал да причинят пандемия, към които трябва да се насочи повече внимание и повече средства.

Възможно е отсега нататък вече да сме по-наясно, по-осъзнати, че съществува реална опасност вирус от животни да се предаде на хората и да породи проблем, толкова сериозен, колкото сегашния. Сега заедно се събуждаме и осъзнаваме за реалността.

- Как бихме могли да бъдем по-добре подготвени за следващата пандемия?

- Би било разумно да има стратегия, основана на наблюдение на вирусите, присъстващи при животни, и при откриване на нещо потенциално опасно, то да бъде описано и охарактеризирано, за да се подбере кандидат за създаването на ваксина, която да може да се разработи много бързо в случай на пандемия.

Винаги има проблем с финансирането за научни изследвания, но този вирус причини толкова брутални загуби, че инвестирането на няколко милиарда евро въобще не изглежда кой знае какъв проблем.

/Превод - kanal3.bg/

22:01 | 12 Юли 2020 г.

Отиде си голямата ни поетеса Миряна Башева

22:01 | 12 Юли 2020 г.
Почина обичаната българска поетеса Миряна Башева, съобщава в-к \"Сега\". Тя е издъхнала в съня си. На широката публика Башева беше познат...
Цветомир Найденов
21:55 | 12 Юли 2020 г.

Найденов обвини Божков в публични лъжи

21:55 | 12 Юли 2020 г.
Ако Васил Божков бъде докаран на летище София от Дубай с белезници по съответния законов ред за екстрадиция, протестите ще спрат като с маги...
НСО
21:37 | 12 Юли 2020 г.

ДПС: НСО не охранява Доган и Пеевски от 11 юли

21:37 | 12 Юли 2020 г.
НСО вече не охранява почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата от движението Делян Пеевски.  "От 11 юли 2020 г, по тях...
21:19 | 12 Юли 2020 г.

Евгени Петров: Нагнетяването на напрежение осем ме...

21:19 | 12 Юли 2020 г.
В момента, с тази динамика на нарастване на напрежението в политическата среда, нещата ескалираха. Не твърдя, че между отделните събития ...
20:56 | 12 Юли 2020 г.

Млад мъж се удави на неохраняем плаж край Варна

20:56 | 12 Юли 2020 г.
24-годишен мъж изчезна във водите на Черно море край Варна в ранния следобед. Младежът влязъл да се къпе заедно с брат си на неохраняем п...
20:05 | 12 Юли 2020 г.

Илхан Кючюк: Всички в ДПС се притесняват за живота...

20:05 | 12 Юли 2020 г.
От ДПС не вярваме, че институциите трябва да се сблъскват, а напротив, ако има дебат между тях, той трябва да се случва в рамките на ...

гледай на живо

13.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Пулс