Любо Огнянов: Ами ако наистина Румен Радев управляваше?

Какви щяха да са мерките при епидемията, щеше ли да тегли заем, за да се раздават безвъзмездни помощи?

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?
Източник: Канал 3

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?

Заради извънредното положение бяхме позабравили за войната, която бушува между президентството и кабинета. Румен Радев правилно избра тактиката да се сниши през последния месец и премина в онлайн дистанционен режим.

Дори в Деня на българската армия участието му в церемониите беше по-скоро семпло, отколкото отговарящо на генерал прекарал целия си съзнателен живот носейки фуражка. До последните десетина дни, когато свика кръгла маса, на която поканени от него експерти обсъдиха мерките за излизане от кризата.

Оттам излезе и призива за нов модел на управление, а първата предпоставка за изграждането му била да бъде намален прага на търпение към своеволията на властта.

Миналата седмица партия „Възраждане” разходиха своите привърженици от страната по жълтите павета, които се кълняха, че ще протестират до оставката на кабинета. Оставка логично няма, но и от Възраждане в центъра на София няма вече и следа, и само Йоло Денев, Румяна Ченалова и още десетина души отсрамват обявената „всенародна революция”.

Докато Бойко Борисов провеждаше четиристранна среща на върха с лидерите на Балканите обаче, Румен Радев индиректно подкрепи протеста. При това не откъде да е, а от Елин Пелин и местния завод за соларни панели. Там президентът обяви, че ако той управлява, нямало да се краде. Въпросът е какво би станало ако Румен Радев в действителност управлява. Всъщност цялата власт вече беше в ръцете на президента по време на служебното правителство, което той състави непосредствено след като спечели изборите.

За разлика от останалите кабинети, които се отчитат пред парламента, служебното правителство се отчита само и единствено пред държавния глава. При това този тип кабинет има всички правомощия, които има и обикновеното правителство избрано от парламента, а не назначено еднолично и без ясни критерии от президента.

Така служебното правителство на Огнян Герджиков, назначено от Румен Радев взе решение да класира на първо място офертата за изтребителите „Грипен”. Така че можем основателно да предположим, че ако управляваше, Румен Радев щеше да сключи договора за Грипен. Какви са аргументите му за подкрепа именно на този проект, при положение, че като началник на ВВС е препоръчвал покупката на употребявани F-16 от Португалия, можем само да гадаем и да вярваме, че Радев наистина обещава да не краде, когато управлява.

Какво ли щеше да реши обаче президентът ако вземаше важните решения по време на епидемията с коронавируса? Можем ли да предположим, че той не би затворил заведенията, не би затворил училищата и детските градини, не би ограничил движението? Защото именно Радев нарече вирусът политическа манипулация. Да припомним, Швеция остана единствената европейска държава, която не въведе стриктни ограничения в придвижването. И това коства живота на над 3800 души.

За сравнение у нас жертвите са 116. Ние сме 7 милиона, Швеция 10 милиона. Разликата е колосална нали? Можем ли да предположим, ако президентът управлява днес как ще реализира идеята си за безвъзмездни помощи? Като изтегли нов заем, който ще се плаща от всички или като отвори хазната и раздаде събраните пари в резерва? А щеше ли да продължи да управлява, когато парите свършат? Или тогава може би щеше да сложи край на валутния борд?

Истината е, че не знаем отговорите на тези въпроси и как щеше да действа Румен Радев, ако управлява. И точно защото не знаем, затова и не управлява. Липсва предвидимост в действията му, дори разнопосочните сигнали са твърде много. Защото веднъж президентът говори едно, а друг път друго. Така беше с коронавируса.

Но ще ви дам пример и назад в годините като Варшавската декларация от 2018 година. Там е записано „Отбелязвайки с дълбоко притеснение, че Русия продължава дестабилизиращите си действия и политики отвъд границите на НАТО, заедно с агресивното й поведение,  заплашващо визията ни за единна, свободна и мирна Европа”.

Това е декларация подписана от президента Румен Радев. Само две седмици преди да положи подписа си под този документ държавният глава казва на Путин: „Знам, че е трудно да  говорим за доверие след 3 спрени мащабни проекта, в условия на остро противопоставяне между ЕС и НАТО от една страна и Русия от друга, в условията на недалновидно политическо говорене в последните години”. Меко казано – това са биполярни изказвания.

Може ли да се има доверие на човек, който говори така? Като това да защитаваш свободата на словото, а предпочиташ да правиш изявления без възможност за въпроси. И като казах свобода на словото – тази седмица БСП взе решение да спре участията на свои представители в моето предаване.

Осъзнавам, че да отговяраш на неудобни въпроси е предизвикателство. Но да повтаряш като мантра, че защитаваш свободата на словото, докато се опитваш да внушаваш какви въпроси и какви теми да се обсъждат в това предаване е чисто и просто цензура. Цензура, на която някои другари и другарки в БСП са свикнали.

Само че времената на „Работническо дело” отдавна минаха. Това ми прилича на продължение на някаква извратена форма на културна революция, която цари в момента в червената партия. Нали си спомняте – културната революция в Китай е насочена срещу враговете с партиен билет и интелектуалците.

Хиляди китайци са обвинени в предателство към комунистическите идеали. Културната революция е водена от Бандата на четиримата, в която влиза последната съпруга на Мао Дзе Дун. След смъртта на Мао бандата на четиримата е арестувана, а съпругата му се самоубива. Не знам дали да кажа, че приликата с действителни лица и събития е случайна.

Четете още новини от България и света тук!

Далеч от партийните метафори може би редовите социалисти трябва да се запитат дали партията им не се самоубива издигайки чужд партиен лидер за кандидат за кмет на Варна. А после партийната телевизия на БСП отразява на живо тричасовия му протест в София. БСП се оказва не опозиционен лидер, а придатък на площадни протестъри.

А конкуренцията вляво чука на вратата. Аз обаче ще отговоря на цензорите в БСП като използвам леко перифразиран цитат от Димитър Благоев: „Ще продължа да смъквам маските на тартюфите, лъжците и византийците”.

 

УВОЛНИХА СТРАШНИЯ НАЧАЛНИК ОТ АЕЦ КОЗЛОДУЙ, заплашвал полицай (ВИДЕО)
22:07 | 03 Юли 2020 г.

Служител на АЕЦ „Козлодуй” е с положителна проба з...

22:07 | 03 Юли 2020 г.
Служител на АЕЦ „Козлодуй” е с положителна проба за Covid-19. Той се чувства добре и няма симптоми на заболяването. Поставен е под карантина...
Владислав Стоянов
22:06 | 03 Юли 2020 г.

Владо Стоянов разказа пред Канал 3 за най-специалн...

22:06 | 03 Юли 2020 г.
Вратарят на Лудогорец Владислав Стоянов разкри в специално интервю за Канал 3, че най- специалната титла с разградчани е спечелената през...
21:10 | 03 Юли 2020 г.

Ще се сбъдне ли предсказанието на Дънов, че в бъде...

21:10 | 03 Юли 2020 г.
"Дънов е казал, че в бъдеще ще идвате на Рилските езера да изиграете упражненията си с хеликоптер". Това съобщи в предаването н...
20:43 | 03 Юли 2020 г.

Пожар в пилотската кабина приземи аварийно самолет...

20:43 | 03 Юли 2020 г.
Самолет на ирландската нискобюджетна компания „Ryanair”, изпълняваща полет от Берлин за Атина, кацна аварийно на летището в С...
Великобритания, флаг, знаме
20:31 | 03 Юли 2020 г.

Официално: Българите, пристигащи във Великобритани...

20:31 | 03 Юли 2020 г.
Великобритания обяви списък на държави, чийто граждани ще влизат на острова свободно без карантина. България не е част от него. Това озна...
20:12 | 03 Юли 2020 г.

Моторист блъсна жена на пешеходна пътека в Благоев...

20:12 | 03 Юли 2020 г.
42-годишен моторист блъсна жена на пешеходна пътека в Благоевград. И двамата са транспортирани за преглед в МБАЛ-Благоевград, предава БГН...

гледай на живо

04.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:10
  Парчета от реалността
 • 07:25
  Имате думата
 • 08:00
  "Социална мрежа" - избрано