Велислава Кръстева, ДПС: ГЕРБ сами констатираха 99 % сходство на тяхната програма с нашата (ВИДЕО)

Сегашното управление продължава да разчита на нас, въпреки че заложи да управлява с националисти, каза депутатът от Движението за права и свободи

Източник: Канал 3

Още преди няколко години, преди предишните избори, ГЕРБ сами констатираха, че сходствата между нашата и тяхната програма е 99%, което само по себе си не е новина. Това, което мисля, че искаше да каже г-н Йордан Цонев, е че ДПС би следвало да бъде желан партньор на всяко управление. Първото нещо, че ние сме предвидими, професионалисти, либерална политическа партия. Второто е, че имаме много ясни евро-атлантически ценности за нашата политика, независимо дали сме в опозиция или в управлението. Настоящото управление продължава да разчита на нас, въпреки, че заложи да управлява с националисти. Но за нас отговорността за цялата държава е по-важна. Това заяви в „Беновска пита” депутатът от ДПС Велислава Кръстева по повод изказването на колегата й Йордан Цонев за близостта в позициите между ГЕРБ и Движението за права и свободи.
 
Тя отхвърли предположението, че за ДПС това е възможност да извлича облаги. 
 
"Всичко, което правим, се случва явно, случва се в НС, където му е мястото. Поведението ни прави отликата ни между опозицията: опозицията, в лицето на БСП, и опозицията, при която съгласието в името на по-важна национална цел, което при нас е поставено на първи ред. Тази криза в която бяхме и от която още не сме излезли, постави пред изключително предизвикателство всички, тя изкристализира ясно националната отговорност на политическите играчи.
 
БСП при първия етап на мерките се изкуши в лесното - да бъдат креслива опозиция заради чистата опозиционност. Ние избрахме по-конструктивния път, по-тихия начин - да подкрепяме мерките, в името на това да се даде на обществото нужната сигурност, опазване на здравето, на живота”, подчерта Велислава Кръстева, като припомни, че ДПС тази година отбеляза 30 г. от учредяването си.
 
По думите й "времето на социалната изолация беше много интересно време от гледна точка на нас”. „Защото много рядко се случва, да не кажа никога, политиците да получат шанс да анализират кои са, докъде са стигнали, какво са направили, какво следва да направят”, изтъкна тя. „Нас началото на пандемията ни завари в средата на конферентния цикъл на национална конференция. Много строг екшън-план следвахме, работехме много интензивно. Ние ще се съобразим изцяло с мерките, както си следва. Но ние сме зряла партия”.
 
В неделния празничен ден, в който страната чества 24 май, а мюсюлманите празнуват Рамазан Байрам, Велислава Кръстева отправи следния поздрав: "Позволете ми да поздравя моите братя и сестри мюсюлмани, които днес празнуват Рамазан Байрам, позволете ми да поздравя и всички учители, преподаватели, студенти, ученици и всички с 24 май.
 
Вижте колко хубаво се случват нещата в нашите ширини, когато и празниците ни са заедно, и с кризите трябва да се борим заедно, и предизвикателствата посрещаме заедно. Хубаво е да го знаем и да го използваме”, пожела тя.
 
 
Велислава Кръстева припомни изказване на учредителя на ДПС Ахмед Доган преди няколко години, в което философът дал пример за рестартирането в природата включително и чрез катаклизъм чрез вирус. "Г-н Доган е във всичко, което ние правим: и като концепции, и като общи идеи, действия, обосновки и това е обяснимо – той е нашият лидер, създател на ДПС. Преди доста време, говорейки че има нужда от рестарт на модела на демокрацията, г-н Доган ни разказваше как умее да се рестартира природата. Там, в тази история, че природата се рестартира и чрез катаклизми, той казва: "Те могат да бъдат всякакви, вкл. и един вирус” Цитатът е точен! 
 
Сега се намираме в уникална ситуация - хем природата се рестартира, защото това даде възможност на рестарт на природата, хем демокрацията, иска не иска, сега ще трябва да се рестартира”, сравни тя процесите на обновяване в природата и в обществото.
 
За следващите парламентарни избори през 2021 г. "избирателят ще иска политически партии, които му дават съгласие, които заедно могат да носят отговорност какво ще се случва – с живота му и с всички нас”, е прогнозата на Велислава Кръстева.
 
"От много години ДПС искаме национална програма за ускорено догонващо развитие, мисля, че следващите избори ще дадат възможност партиите да направят нещо, което не са правили през досегашните 30 години – да се борят за Народното събрание, но вече не на принципа сини-червени или Левски-ЦСКА, защото избирателят ще ги санкционира за тази мръсна игра.
 
В нова реалност ще протекат следващите избори, ще има нов тип селекция, избирателят ще реши, суверенът ще задава параметрите. За да стигне до това решение големият дебат трябва да е именно този дебат за ускореното догонващо развитие – ние работим от много време за такава програма. Дебатът е неминуем, както бе неминуемо всичко, което се случи сега, независимо, че никой не бе готов. Дебатът е абсолютно неизбежен, за да стане това рестартиране”, убедена е Велислава Кръстева.
 
Тя констатира, че през последните дни вече се чувства една предизборна превъзбуда сред "политическите аматьори”, т. е. извънпарламентарните формации, които търсят изява през улицата. "Тези дни замириса на избори, наблюдавам една превъзбуда, и като гледам, като слушам и чета, си казвам: "добре, но трябва първо да спечелите Негово Величество Избирателя, той да ви гласува това доверие, а ако попаднете вътре (в НС), тогава ще имате право на претенции", такъв прочит на събитията от последните дни направи Велислава Кръстева. И отново се върна на темата за обновяването и рестарта – в природата и в политиката: "Процеси, като този в момента, включително и на катаклизми, много хубаво изчистват житото от плявата!”
 
 

Етикети: Беновска пита
Маска
17:11 | 08 Юли 2020 г.

Пада задължителното носене на маски в Гърция

17:11 | 08 Юли 2020 г.
Посетителите на молове и търговци центрове в Гърция вече не са длъжни да носят защитни маски. В кафенетата и заведенията за обществено хр...
Иван Гешев
17:06 | 08 Юли 2020 г.

Гешев: Антикорупционният фонд да се извини на прок...

17:06 | 08 Юли 2020 г.
"Истината няма нюанси и бързо се установява. Очаквам т. нар. "Антикорупционен фонд" да се извини на институцията Прокурату...
Протест в Белград
16:52 | 08 Юли 2020 г.

Вучич обвини чуждите служби за протестите в Белгра...

16:52 | 08 Юли 2020 г.
Сръбският президент Александър Вучич обвини чуждите служби за организирането на протеста тази нощ в Белград. Той заяви това по време на и...
Лондон
16:48 | 08 Юли 2020 г.

Лондон намали ДДС за стоки на обща стойност £4,5 м...

16:48 | 08 Юли 2020 г.
Великобритания официално наложи промени в данъчната си политика, като една от големите антикризисни мерки срещу последствията от пандемия...
метростанция
16:23 | 08 Юли 2020 г.

СДВР: Търсят се 80 полицаи за осигуряването на ред...

16:23 | 08 Юли 2020 г.
Столична дирекция на вътрешните работи обявява конкурс за назначаване на държавна служба на осемдесет полицаи в Сектор "Метрополитен...
Отвличане
16:22 | 08 Юли 2020 г.

Хванаха удушвача от Сливен, умъртвил 49-годишна же...

16:22 | 08 Юли 2020 г.
Постоянен арест за Тончо Г. налочи съдът в Сливен, след като прокуратурата внесе доказателства, че именно той е извършителят на жестокото...

гледай на живо

08.07.2020
 • в момента
  Патарински LIVE
 • 18:00
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:20
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини