Любомир Кючуков: Тръмп не се справи с коронавируса, сега всеки ден посочва друг враг, когото да побеждава

Преди 2 месеца бе сигурно, че той върви триумфално към втори президентски мандат, сега силите са изравнени, смята дипломатът

Източник: Канал 3

 

Недоволството в САЩ срещу Тръмп напоследък няма да доведе до вътрешна дестабилизация, но коронавирусът доведе до промени. Преди 2 месеца бе сигурно, че Тръмп върви триумфално към втори мандат, сега неумението му, очевидно за целия свят, да се справи с коронавируса, му налагат всеки ден да посочва нов враг, който да побеждава. Така обобщи промените в САЩ в условията на пандемията COVID-19 дипломатът Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения.

„След като не успя победи коронавируса, сега враговете, които побеждава, са Китай, Обама и др. Логиката на популизма изисква ежедневни победи – справяне със съперниците, и това точно прави Тръмп в момента“, посочи Любомир Кючуков в „Денят на живо с Наделина Анева“.

Запитан каква прогноза би направил за предстоящите през ноември избори за президент на САЩ между Доналд Тръмп и кандидата на демократите Джо Байдън, дипломатът заяви: „Преди 2 месеца щях да кажа – твърдо Тръмп, сега бих казал, че шансовете се изравняват. Никой не би се наел в този момент категорично да каже, че Тръмп със сигурност ще победи“.
 
"Може да се каже, че вирус броди по света, при това няколко вируса“, направи шеговита аналогия той с началната фраза на "Манифест на комунистическата партия“ на Маркс и Енгелс от 1848 г. ("Призрак броди из Европа – призракът на комунизма" - бел. ред.). "Коронавирусът катализира и преосмисли редица досегашни подходи и води до промяна на балансите в международен план.
 
През последните десетилетия като че ли се наблюдава нещо, което наричам дехуманизация на човечеството – че човекът не е в центъра на човешкия прогрес. В тази призма коронавирусът предизвика два важни въпроса – дали човешкото здраве е стока или е ценност. Виждаме, че идеята за т. нар. стаден имунитет се оказа по-скоро счетоводство със смъртта“, отбеляза Любомир Кючуков.
 
"Президентът Макрон каза още в началото, че не може да оставим здравето на хората на пазарните механизми. Вижда се, че основната тежест в пандемията бе изнесена от общественото здравеопазване, а не от частното – което е много сериозно като извод. Типът здравеопазване, показа своите предимства и недостатъци, най-вече в САЩ, където то практически е поставено на пазарен принцип, и то се оказа най-неподходящо за такъв тип ситуация – без достатъчна централизация, за разлика от Германия, например“, сравни Любомир Кючуков.
 
 
"Епидемията постави още един въпрос – как се съчетават личната свобода и обществената отговорност. Например, в случай, че заразен от коронавирус наруши карантината, излезе навън, зарази 10 души и част от тях починат, тогава носи ли той отговорност. Ето тези въпроси вече по различен начин се обсъждат в света“, изтъкна дипломатът.
 
Любомир Кючуков не смята, че информациите за въвеждане на ограничения в северните части на Китай, са свързани с втора вълна на коронавируса, както обявиха някои медии.
 
"Това, което става в Китай, още не е втора вълна, това са мерки срещу поява втора вълна и главно по границите с Русия, защото в момента тя е епицентър на вируса. Не бих говорил за медицина, твърде много политици се изявяват като медици и вирусолози напоследък", подчерта директорът на Института за икономика и международни отношения.
 
Как пандемията COVID-19 утвърди още повече Китай като най-сериозния икономически и политически съперник на САЩ за световно лидерство, и задава ли се война между двете суперсили - вижте цялото интервю на Любомир Кючуков в "Денят на живо с Наделина Анева":

Атанас Бобоков
13:40 | 26 Ноември 2020 г.

Пускат Атанас Бобоков срещу 2 млн. лв. парична гар...

13:40 | 26 Ноември 2020 г.
Апелативният специализиран наказателен съд измени мярката за неотклонение на обвиняемия Бобоков от "задържане под стража" в &qu...
13:30 | 26 Ноември 2020 г.

Хиляди се прощават с легендата Диего Марадона (ВИД...

13:30 | 26 Ноември 2020 г.
За сблъсъци между полицията и хилядите скърбящи за смъртта на Марадона аржентинци съобщава испанският в. "Марка" за сцените в Б...
Протест на таксиметровите шофьори
13:16 | 26 Ноември 2020 г.

Таксиметрови шофьори с нов протест в центъра на Со...

13:16 | 26 Ноември 2020 г.
Таксиметрови шофьори с нова протестна акция в центъра на София. След вчерашната блокада на жълтите павета заедно с автобусните превозвачи...
Марияна Николова,
телефонен разговор
13:08 | 26 Ноември 2020 г.

Обсъждат Националния план за възстановяване и усто...

13:08 | 26 Ноември 2020 г.
Дискусия относно Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България ще се проведе на 27.11.2020 г., петък, от 11 часа...
Борис Ячев
12:55 | 26 Ноември 2020 г.

"Денят на живо с Наделина Анева" днес: Говори Бори...

12:55 | 26 Ноември 2020 г.
В "Денят на живо с Наделина Анева" днес от 20:20 ч. очаквайте:   ВЛАСТТА НА ВИРУСА   За новите мерки ...
Фандъкова инспектира изграждането на център за съвременно изкуство в “Топлоцентралата“ 3
12:52 | 26 Ноември 2020 г.

ВАП разпореди проверка за безопасността на строежи...

12:52 | 26 Ноември 2020 г.
Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и изпълнителния&nbs...

гледай на живо

26.11.2020
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 14:00
  Новини
 • 14:30
  Социална мрежа
 • 15:00
  Новини