Капалъ чарши се връща към живот на 1 юни

Властите твърдят, че това е най-дългото затваряне в историята на пазара

Магазин за злато в Истанбул
Източник: Канал 3

Магазин за злато в Истанбул

Зловещо мълчание притисна Капалъ чарши в Истанбул, един от най-старите, най-големите и най-посещаваните пазари в света, където от векове се наблюдава бурна смесица от езици, култури и търговия.

Но на пазара вече има признаци на живот, докато общинските работници обикалят по пустите му алеи, пръскайки пода, колони и стени преди отварянето на вратите в понеделник за първи път от два месеца.

Базарът - дом на почти 3000 магазина, където работят повече от 30 000 души - беше закрит на 23 март като част от мерките за спиране на разпространението на новия коронавирус, който е убил над 4 300 души в Турция.

Властите твърдят, че това е най-дългото затваряне в историята на пазара, която е над 550 години, с изключение на принудително спиране след пожари и земетресения.

Тук може да откриете още новини от света!

Пазарът обикновено се посещава от 150 000 души всеки ден - и от 42 милиона миналата година - докато търговците сключват сделки на десетки езици, за да примамят туристите в техните магазини.

Сега магазините са затворени, с изключение на около 20 борсови бюра и бижутерски магазини, които останаха отворени по икономически причини, като само специални клиенти бяха допускани по предварителна заявка.

Капалъ чарши е дезинфекциран всяка сряда по време на спирането, докато разсилните почистват всяка сутрин.

"С Божията воля ще отворим пазара си по здравословен начин на 1 юни", каза в интервю за АФП Фатих Куртулмуш, председател на борда на Капалъ чарши.

"Вярвам, че страната ни ще започне да приема туристи от средата на юни, като обръща внимание на хигиенните правила", каза той.

Куртулмуш добави, че макар да не се очаква много активност през първите седмици, "вярвам, че туристите ще започнат да летят до Истанбул до края на юни, защото не могат без ... Капалъ чарши, „Света София” и Синята джамия."

Пазарът е разположен на историческия полуостров в Истанбул, където се намира джамията Султанахмет, наричана още Синята джамия, и древната църква, превърната в джамия, превърната в музей „Света София”.

Сърцето на икономиката

Капалъ чарши е построен през 1455 г., две години след като османците превземат Истанбул - тогава известен като Константинопол - от византийците.

Пазарът процъфтява, бързо се разраства с надигащата се османска империя и до 17 век придобива сегашния си вид, и се сдобива с турското име Капалъчарши (покрит пазар).

„Нашият Гранд базар - сърцето на икономиката, културата, историята и туризма - никога не е затварян, освен при природни бедствия“, каза Куртулмуш.

"Трябваше да направим пауза заради COVID-19, който разтърси света, защото трябваше да дадем приоритет на безопасността и здравето пред икономиката."

След като Турция обяви първия си потвърден случай в средата на март, са извършени здравни сканирания на търговците на пазара.

Седем души бяха потвърдени, че имат коронавирус, каза Куртулмуш и добави, че те биха могли да бъдат заразени от многото туристи при ограниченията на пазара.

Как ще плащаме наем?

Базарът ще се отвори отново при строги правила, определени от здравното министерство, които включват задължителното използване на маски за лице и ограничение на броя на клиентите, разрешени вътре.

Търговците са притеснени, тъй като едва ли базарът за известно време ще види много туристи, въпреки че Турция постепенно облекчава ограниченията си, включително отварянето на търговски центрове.

"Туризмът е гръбнакът на икономиката на Капалъ чарши. Ще видим кога ще дойдат туристите", каза Айхан Огюз, бижутер на основната алея на базара.

„2020 г. изглежда година на икономически загуби за нас. Ако бизнесът се върне към нормалното, туризмът се отвори и полетите се възобновят до септември, вярвам, че също ще се върнем към нормалното“, каза той.

Намик, друг бижутер, гледа на нещата мрачно: "Ние сме в тежко положение. Как ще платим наемите?"

"Моят магазин остава отворен, но няма клиенти, няма бизнес", добави той.

Куртулмуи сочи цялата история като пример как пазарът вече е оцелял.

"Имам увереността, че на Капалъ чарши ще заработи с пълна пара и ще компенсира икономическите загуби до края на годината."

 

Етикети: Турция
13:22 | 28 Октомври 2020 г.

Фандъкова: Към момента не се налага затваряне на д...

13:22 | 28 Октомври 2020 г.
Към момента не се налага затваряне на детските градини. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Мерките ще се оценяват спрямо ситу...
термометър
13:18 | 28 Октомври 2020 г.

Над 1000 вече станаха диагностицираните с COVID-19...

13:18 | 28 Октомври 2020 г.
По данни на Регионалната здравна инспекция за последното денонощие на територията на област Русе са регистрирани 97 нови случая на корона...
13:13 | 28 Октомври 2020 г.

Безплатно паркиране около всички здравни институци...

13:13 | 28 Октомври 2020 г.
Кметът на Загреб Милан Бандич въведе безплатно паркиране около всички здравни институции в града, съобщи Хина.   Епидемията ...
жена
13:06 | 28 Октомври 2020 г.

Съвременната Рапунцел, която не е виждала фризьор ...

13:06 | 28 Октомври 2020 г.
31-годишната Стефани Класен е популярна в родината си Германия повече с "второто" си име - Рапунцел. Тя няма нужда от дългата с...
13:04 | 28 Октомври 2020 г.

До 5 г. затвор за нерегламентиран превоз на пътниц...

13:04 | 28 Октомври 2020 г.
"Не целим да спрем споделеното пътуване. То обаче не е обществен превоз, то не е с икономическа облага. Има групи, има фиксирани цен...
12:57 | 28 Октомври 2020 г.

Започна кандидастването по третия етап на 60/40, п...

12:57 | 28 Октомври 2020 г.
Работодателите, които искат държавна подкрепа за запазване на заетостта на своите служители, вече могат да подават документи в бюрата по ...

гледай на живо

28.10.2020
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 14:00
  Новини
 • 14:30
  Социална мрежа
 • 15:00
  Новини