Любо Огнянов: Имперските комплекси карат Москва да краде българската азбука (ВИДЕО)

24 май е ден на българската, а не на несъществуващата славянска писменост

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?
Източник: Канал 3

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?

През изминалата седмица посрещнахме най-съкровения за всеки българин празник – 24 май. Няма да крия, че изпитвам силно раздразнение всеки път, когато чуя мои колеги и политици, които използват насаденото комунистическо клише, че това е ден на българската просвета и култура и славянската писменост.
 
Всъщност отбелязваме деня на българската писменост. Кирилицата никога не е била славянска азбука. Тя е създадена от българин – Св. Климент Охридски, за когото има сведения, че е бил роден в днешна Северна България. А званието Охридски получава, след като е пратен във втория културен център на обширната българска държава след Велики Преслав.
 
Именно широките граници на средновековна България са причината на кирилица да пишат и сърбите, които в голяма част от историята си са били български поданици или васали на нашата държава. Десетки пъти съм говорил за комплексарските претенции на просръбските историци от Скопие, които искат да си призвоят огромна част от българската история.
 
Нормално, след като си заченат в коминтерновска епруветка на болшевишките безродници, да се опитваш да си измислиш някаква идентичност. Но е шокиращо, когато подобни набези се вършат от уж велика държава, каквато е Русия. На 24 май в Руския културно-информационен център беше сглобена манипулативна изложба, която представяше братята Кирил и Методий като реформатори на славянската азбука и първи разпространители на грамотността и просветата в Русия.
 
Пренебрегвайки глуповатото определение за славянска азбука се чудя колко малоумен трябва да си, за да представиш двамата равноапостоли като реформатори на нещо, което те самите са създали. Крещяща неграмотност или демагогия е това? Това издава същия манталитет като македонските джебчии на български герои от историята. Всъщност подходът е един и същ. Все пак да не забравяме че именно болшевишкия московски Коминтерн реши да създаде измислена македонска нация, а техните наследници днес си измислят славянска азбука.
 
 
Можеше благосклонно да приемем, че изложбата е дело на поредния некадърен и недоучил куратор, ако не беше словото на руския патриарх Кирил. На 24 май той нарече Кирил и Методий словенски учители. Може би не сте забравили и как преди години руският президент Владимир Путин посрещна сръбската марионетка, играеща роля на македонски президент, носещ българското име Георги Иванов. Тогава Путин се изцепи, че азбуката била дошла от македонските земи. Без съмнение упорито насаждана през годините провокация. Такова е и изказването на патриарх Кирил, когото самите руснаци наричат цигарения патриарх.
 
Знаете ли защо? Докато отговаря за международните връзки на руската църква в средата на 90-те години, тогавашният Смоленски и Калининградски митрополит Кирил урежда безмитен внос на цигари и алкохол. И сега внимателно – по официални данни от руските митници са внесени цигари за общо 14 милиарда долара и вино за още 4 млрд долара. Потресаващо нали? За Владимир Гундяев, както е светското име на цигарения руски патриарх в родината му упорито се говори, че това е агент "Михайлов" от КГБ.
 
Именно този 'стълб" на руското православие тропаше по масата в българското президентство преди две години и с назидателен тон се караше на българския държавен глава, че благодарил и на румънските и полските войски, че са се били за освобождението на България. Затова, за прикритите офицери от КГБ в расо, може би трябва да припомним няколко исторически факта. Именно български свещеници покръстват древните руснаци в Киевска Рус през 988 година. Службите в храмовете се водят на старобългарски език, който в днешно време някои наричат черковно-славянски.
 
Именно по тази причина, първите епископи на руските християни са българи. По това време Москва даже не е съществувала като град. Днешната руска столица е основана едва през 1147 година. Първата руска държава, Киевска Рус се разпада през 12-и век. Руснаците са били васали в продължение на повече от 250 години на монголците. Възходът на Русия започва едва през 15 век. По това време митрополит Киевски, Литовски и на цяла Русия става Киприан. Той обаче не е руснак, а българин от рода Цамблак. Киприан е ръкоположен за водач на руските християни от Вселенския патриарх.
 
Неговият наследник Григорий Цамблак пък му е племенник т.е. също българин. Руската православна църква получава своята автокефалност едва през 1589 година. За сравнение, българите, които са покръстили руснаците, имат свой патриарх от 927-а година. Но това е една от най-строго пазените тайни в учебниците по история на Русия, а по-късно и в Съветския съюз. Разбираемо е. Няма как хем да си империя, която владее половината свят, хем да си признаеш, че си покръстен и служиш в храмовете на старобългарски език и ползваш българската азбука.
 
Затова московската пропаганда измисля славянската легенда. Че азбуката не е българска, а славянска. Че езикът в християнските служби не е български, а черковно-славянски. А че поляци, чехи, словаци, словенци и хървати също са славяни, но не ползват кирилицата или старобългарския език, за манипулаторите от Москва е просто досадна подробност. Затова ще цитирам един от най-видните руски учени – акад. Дмитрий Лихачов. Той описва България така: „И чуждите завоеватели не можаха да победят тази държава на духа, защото в защита на българския народ в плътен строй стояха езикът, писмеността и литературата.
 
По време на феодалната раздробеност, когато древната Рус престава да съществува като единно цяло, единният литературен език, по произход старобългарски, запази единството на руския народ”. Накрая - винаги ще бъдем признателни на Русия за това, че поведе Освободителната война и с кръвта на хиляди на европейската карта отново се появи България.
 
Но това не дава право на цигарени митрополити и всякакви други съветски отломки да се държат като долнопробни крадци на история. В днешно време македонските коминтерновски сръбски епруветки ни крадат историята, а тачените като освободители руснаци се пробват да ни откраднат азбуката. Македонските епруветки се счупиха. А Москва не трябва да забравя думите на Лихачов: „И чуждите завоеватели не можаха да победят”. Не се дръжте като завоеватели, защото сме надживели много империи. И нации, които лицемерно са се наричали наши братя.
 
Честит 24 май – Ден на БЪЛГАРСКАТА писменост, просвета и култура.
 

маска
21:41 | 02 Декември 2020 г.

Ограничават движението между отделните региони на ...

21:41 | 02 Декември 2020 г.
Правителството на Испания ограничава придвижването между регионите по време на коледните празници заради пандемията от коронавирус. Това ...
Емил Костадинов , областен управител на Перник
21:24 | 02 Декември 2020 г.

Областният управител на Перник е с COVID-19

21:24 | 02 Декември 2020 г.
Областният управител на Перник и лидер на областната структура на ГЕРБ Емил Костадинов е заразен с коронавирус, информира БГНЕС. &nbs...
Захариева
21:05 | 02 Декември 2020 г.

Екатерина Захариева: България остава ангажирана в ...

21:05 | 02 Декември 2020 г.
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева подчерта нарастващото значение на НАТО за Черноморския регион по време на...
Денят на живо с Наделина Анева
21:00 | 02 Декември 2020 г.

Проф. Тодор Кантарджиев: От 14 ноември заболяемост...

21:00 | 02 Декември 2020 г.
"Планове и стратегии срещу бедствия, епидемии, пандемии се правят от много години в България и е естествено за държавата да се грижи...
Хиляди домакинства останаха без ток! Вятърът скъса десетки проводници
20:53 | 02 Декември 2020 г.

БФИЕК алармира отговорни институции за "екстремни ...

20:53 | 02 Декември 2020 г.
Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) алармира за "екстремни ценови равнища" на Българската нез...
линейка
20:19 | 02 Декември 2020 г.

Общинската аварийна дирекция получи линейка за пол...

20:19 | 02 Декември 2020 г.
Нова линейка за временно ползване през извънредната епидемична обстановка получи Общинската аварийна дирекция в столицата. Специализирани...

гледай на живо

03.12.2020
 • в момента
  Новини
 • 00:20
  Спорт в обектива
 • 01:00
  Повторения
 • 07:00
  Денят на живо с Наделина Анева