Виетнам: 98 млн. жители, граница с Китай, 0 починали от COVID-19

Източник: EPA/БГНЕС

Когато светът гледаше към Азия за успешно справяне с пандемията COVID-19, похвалите и вниманието бяха насочени предимно към Южна Корея, Тайван и Хонконг, пише Нектар Ган в CNN. Но там има един пренебрегнат успех – Виетнам. Макар, че страната с над 98 млн. души население и 1297 км граница с огнището на пандемията Китай, там няма отчетен нито един смъртен случай от новия коронавирус и само 329 заразени, според данните на университета „Джонс Хопкинс” към днес, неделя. Въпреки милионите китайци, които посещават Виетнам всяка година.
 
Още по-забележителното в случая е, че страната с нисък среден доход на глава от населението съвсем не се радва на кой знае колко добра здравна система от другите в региона – средно по 8 лекари на 10 000 души от населението, което е 3 пъти по-малко от съотношението в далеч по-богатата Южна Корея (11 468 заразени и 270 починали от коронавирус – бел. Ред.).
 
И въпреки това след 3-седмична строга национална карантина, Виетнам отмени в края на април мерките за социална изолация, и няма отчетен нито един нов заразен пациент повече от 40 дни. Бизнесът и училищата отново отвориха врати, а животът постепенно се връща към нормалното си русло.
 
Всичко това изглежда прекалено идеално, за да е вярно, но на скептиците отговаря Гай Туейтс, лекар по заразни болести, който работи в една от главните болници, посочени от виетнамското правителство за лечението на пациенти болни от коронавирус. „Аз съм в отделението всеки ден, познавам всички случаи, зная, че там няма нито един починал”, казва Туейтс, който също така ръководи Отделението за клинични изследвания на Оксфордския университет в град Хо Ши Мин (бивш Сайгон). „Ако има недокладвано или излязло извън контрол заразяване, тогава в нашата болница ние ще видим тези случаи, хората ще идват при нас с инфекции на дихателната система, вероятно пропуснати за диагностицирани. Но това въобще не се случи”, категоричен е той.
 
Тогава как Виетнам успя по-добре от всички по света да се измъкне от лапите на коронавируса? Отговорът, според здравните експерти, е в комбинация от няколко фактора, най-важният от които е светкавичната ранна реакция на правителството за предотвратяването на проникването на вируса, съчетан със строго проучване на контактите на заразените, желязна карантина и постоянна и ефективна информационна кампания сред населението.
 
 
Виетнам, с богат опит и много поуки от епидемията от 2002 и 2003 г. и от последвалия птичи грип, бе подготвен, за да може правителството и обществото да се справи с пандемията COVID-19.  Страната започна да се готви за избухването й седмици преди да бъде отчетен първия заразен пациент. По това време Световната здравна организация и китайските власти уверяваха, че няма „ясни признаци” за предаване на вируса от човек на човек.
 
Но Виетнам не искаше да рискува. „Ние не се задоволявахме само да чакаме напътствия от СЗО, ние използвахме събраната информация – външна и вътрешна, за да реагираме възможно най-рано”, споделя Фам Куанг Тай, заместник на Отделението за контрол на инфекциите в Националния институт по хигиена и епидемиология в Ханой.
 
В началото на януари бе заповядано държавните агенции да вземат „драстични мерки” за предотвратяване на разпространението на вируса във Виетнам, със засилване на медицинските карантинни мерки на граничните пунктове, летищата и пристанищата. На 23 януари Виетнам потвърди за първите си два случая с коронавирус – китаец, живеещ във Виетнам, и баща му, пътувал до Ухан на гости при сина си. На следващия ден Виетнам отмени всички полети до и от Ухан.
 
Докато страната празнуваше Лунната нова година, правителството обяви война на коронавируса. „Борбата с тази епидемия е като борба срещу врага”, каза премиерът Нгуен Хоан Пук на извънреден пленум на комунистическата партия на 27 януари. 3 дни по-късно той създаде национален комитет за контрол на заразата, в същия ден, в който Световната здравна организация обяви коронавируса за международна здравна заплаха.
 
На 1 февруари Виетнам обяви национална епидемия с едва 6 потвърдени положителни проби в цялата страна. Всички полети между Виетнам и Китай бяха отменени, последва забраната за издаване на визи на китайски граждани на следващия ден. Същия месец се разшириха ограниченията за пътуване, карантината за пристигащите и спирането на издаване на визи, докато вирусът се разпространяваше извън Китай в страни като Южна Корея, Иран и Италия. Виетнам затвори границите си за всички чужденци в края на март.
 
Властите действаха бързо и решително за налагане на карантина в страната, като на 12 февруари блокира цял селски район с около 10 000 жители северно от Ханой за цели 20 дни заради 7 положителни проби, първата мащабна блокада извън Китай. На училищата и университетите, които трябваше да отворят през февруари след празниците за Лунната нова година, бе заповядано да останат затворени чак до май. 
 
Според доктор Туейтс бързината на реакцията на Виетнам е основната причина за успеха на страната срещу пандемията. „Действията им в края на януари и началото на февруари изпревариха значително много други страни, което се оказа изключително важно, за да държат под контрол събитията”, заяви той.
 
Така към 13 февруари положителните проби за коронавирус във Виетнам бяха едва 16, като в следващите 3 седмици нямаше нито един нов заразен, докато не дойде втората вълна през март от виетнамците, завръщащи се от чужбина. Тогава властите строго издирваха всички контакти на заразените с коронавирус и ги поставяха под задължителна 14-дневна карантина. Всеки заразен бе длъжен да даде на здравните власти подробен списък с имената на всички, с които е контактувал през последните 2 седмици.
 
 
 
Обяви бяха пускани в пресата и излъчване по телевизията, за да се информира обществото къде е бил даден пациент и кога, с призиви към хората да посещават болниците за тестове в случай, че са били на същото място по същото време. Когато болницата „Бах Май” в Ханой, една от най-големите във Виетнам, стана огнище на коронавирус с десетки случаи през март, властите я блокираха и издириха близо 100 000 души, свързани с болницата, включително медици, пациенти, посетители и хората, с които те са контактували. Всеки издирен е бил длъжен да се подложи на домашна изолация, а при поява на симптоми, са били подлагани на безплатно тестване.
 
 
Здравните власти са направили проби на над 15 000 души, свързани с болниците, вкл. 1000 медици. Уникалното в подхода на Виетнам, че там са издирвани не само преките контакти на заразените, но и непреките. „Не мисля, че друга страна е достигнала подобно ниво в карантината”, убеден е д-р Туейтс. 
 
Всички директни контакти със заразените са поставяни в държавна карантина – в медицински центрове, хотели или военни казарми. Така към 1 май около 70 000 души са преминали през държавните карантинни центрове, а 140 000 са преминали през изолация – домашна или в хотели. Изследване показа, че от първите 270 заразени от коронавирус 43% са били асимптоматични случаи, което доказва, че предимствата на строгото издирване на контактните лица и карантината. Ако властите не бяха търсили толкова упорито хората с риск от инфекция, вирусът щеше да се разпространи много по-бързо и мащабно.
 
„Населението е много по-внимателно по отношение на заразните болести отколкото в много други, по-влиятелни страни, или такива, които нямат подобни проблеми със заразни болести – в Европа, Великобритания и САЩ, например”, смята д-р Туейтс. „Във Виетнам осъзнават, че към тези неща трябва да се отнасяме сериозно, което върви и с действията на правителството срещу разпространението на инфекцията”.
 
17:07 | 20 Октомври 2020 г.

Официално: Маските стават задължителни и на открит...

17:07 | 20 Октомври 2020 г.
Маските стават задължителни и на открито от четвъртък. Това стана ясно след заседание на експертните съвети и здравния министър проф. Кос...
Philipp Plein
17:05 | 20 Октомври 2020 г.

Ferrari осъди Филип Плейн

17:05 | 20 Октомври 2020 г.
Италианският автомобилостроител на спортни коли Ferrari спечели първото от поредица дела срещу германския дизайнер Филип Плей, собственик...
елхи, хвърляне
17:01 | 20 Октомври 2020 г.

Германия отмени състезанието по хвърляне на коледн...

17:01 | 20 Октомври 2020 г.
Заради пандемията от коронавирус много спортни и други масови мероприятия бяха отменени или предстои това да се случи скоро. Едно от тях ...
16:51 | 20 Октомври 2020 г.

Две жени с COVID-19 родиха по естествен начин здра...

16:51 | 20 Октомври 2020 г.
Две жени, положителни за COVID-19, родиха по естествен начин в УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора. Майките са в до...
Таня Христова и Даниел Вълчев
16:44 | 20 Октомври 2020 г.

Кметът на Габрово и министър Вълчев подписаха дого...

16:44 | 20 Октомври 2020 г.
Кметът на община Габрово Таня Христова и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев подписаха днес в София договора за финанси...
16:44 | 20 Октомври 2020 г.

Надзорният съвет на НОИ утвърди проектобюджета на ...

16:44 | 20 Октомври 2020 г.
На свое заседание днес Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) утвърди проекта на Закон за бюджета на държавното обще...

гледай на живо

20.10.2020
 • в момента
  Патарински LIVE
 • 18:00
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:20
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини