Томислав Дончев: Убедим ли хората, че няма каста на недосегаемите, те ще върнат доверието си към държавата (ВИДЕО)

Вицепремиерът не подценява нито едно от обвиненията на Васил Божков към властта

Томислав Дончев
Източник: Канал 3

Томислав Дончев

Вицепремиерът Томислав Дончев се надява, че държавата ще постигне успех в борбата с онези, претендиращи за недосегаемост през годините на прехода, голяма част от които в момента са гонени от закона и се укриват зад граница или са в родните арести. Той е убеден, че обществото ще възстанови доверието си към държавата, ако се стигне до справедлив развой на събитията. Темата той коментира в предаването “Офанзива“.

Много ми се иска да идва края на кастата на недосегаемите милионери. Има две причини за това. Първа е, че е много лошо, когато някой се чувства недосегаем. Това означава, че може да прави каквото си иска без да се съобразява със закони и с очакванията на хората. Втората причина е много по-силна. Ако хората се убедят в това, че няма недосегаеми, те ще вярват много повече на държавата. Една от причините през годините назад за ерозиралото доверие към държавата е точно усещането, че някой има много по-особени права от обикновените граждани“, каза Дончев.

Вицепремиерът приема критиките и обвиненията от страна на хора, като Васил Божков, като подчета, че властимащите са в особено деликатно положение, тъй като от решенията им винаги ще има недоволни.

Дали обвиненията на Васил Божков могат да разклатят правителството, не мога да кажа, но със сигурност имат ефект. Когато държиш власт в ръцете си, в очите на хората си може да си много силен, но истината е, че си ужасно уязвим, защото, ако скъсаш тънката нишка, наречена “доверие“, не можеш да свършиш нищо. Не подценявам нито един укор, нито една критика и нито едно обвинение“, каза още Томислав Дончев.

Още интервюта и коментари четете тук

Един от лидерите на управляващата коалиция изрази подкрепата си към идеята за Държавна петролна компания, но и критиката си към въвеждането на различна данъчна ставка в определени браншове. В единия случай той подчерта важността на създаването на още по-конкурентна среда на петролния пазар, а в другия случай сподели, че практиката от другите държави при намаляване на ДДС не води до намаляване на цените за крайния потребител. И все пак той изрази надежда, че облекчението ще бъде от полза на бизнеса, за да се стабилизира и възстанови след кризата.

Томислав Дончев изрази подкрепата си към идеята за въвеждане на плосък данък. “Доказано е, че плоският данък води до изсветляване на икономиката. Доказано е исторически, че след въвеждането му се събират повече приходи. Тук има една илюзия. При плоския данък този, който печели повече, той плаща повече. Това е аритметична процедура. Този, който печели по-малко, плаща по-малко. Ако получавате 10 000 лв., 10% се равняват на 1 000 лв, но, ако получавате 1 000 лв., тогава 10% се равняват на 100 лв. Има очевидна разлика“, каза той.

Щетите върху икономиката тепърва ще бъдат изчислявани, според вицепремиера, защото веригите на доставки са прекъснати. Той даден за пример намаленото търсене на пазара на автомобили и застоя в авиацията, като припомни, че у нас има заводи за производство на части за засегнатите големи компании и ако с 50% е намаляло търсенето на коли, тогава и производството на части се очаква да намалее поне с толкова. В резултат следва и персоналът да бъде свит наполовина. В този ред на мисли Дончев обяви, че българската икономика ще последва развоя на световната, тъй като страната ни е експортно ориентирана.

Вицепремиерът Дончев изрази и подкрепата си към мярката 60/40 по следния начин: “Може би до най-много фирми и работници е достигнала мярката 60/40. Там имаме заявки за 250 000 заети, въпреки всички негативни коментари за нея, което означава, че, ако тази мярка не съществуваше, броят на безработните щеше да е с 250 000 по-голям“.

А що се отнася до очакваните повече от €13 млрд. еврофондове, които се предвиждат за излизане от кризата, той каза, че в момента това все още е на ниво проект в Европа, но в България се работи по план за изразходване на тази помощ, която би станала факт едва през есента на тази година.

По адрес на предстоящите избори догодина, Томислав Дончев се въздържа от щателен коментар и анализ, тъй като смята, че все още е рано, но подкрепи плановете на редица политически личности, които възнамеряват да се впуснат в битката за Народното събрание, като направи сравнение с конкуренцията на пазара за горива и подчерта, че това би било от полза на обществото.

 

Антъни Джошуа и Кубрат Пулев
15:27 | 07 Юли 2020 г.

Гоцев: Кобрата ще даде на Джошуа най-големия бой в...

15:27 | 07 Юли 2020 г.
Мениджърът на Кубрат Пулев - Ивайло Гоцев, продължи да подклажда войната на думи с щаба на Антъни Джошуа, като дори предвиди абсолютната ...
15:26 | 07 Юли 2020 г.

Турски тираджия налетя с юмруци на русенски полица...

15:26 | 07 Юли 2020 г.
Турски тираджия е задържан от полицията в Русе и срещу него е образувано бързо производство за хулиганство срещу служители на реда. &...
15:24 | 07 Юли 2020 г.

Природозащитници спасиха прострелян щъркел

15:24 | 07 Юли 2020 г.
Поредният пострадал щъркел бе докаран в Спасителния център на ,,Зелени Балкани “ в Стара Загора, предаде БГНЕС. Сигналът за ран...
15:15 | 07 Юли 2020 г.

Не повдигнаха обвинение на Пламен Бобоков, участва...

15:15 | 07 Юли 2020 г.
Бизнесменът Пламен Бобоков пристигна в сградата на следствието на бул. "Г. М. Димитров" за разпит. Той е призован по делот...
15:13 | 07 Юли 2020 г.

Ядяща мозъци амеба се появи във Флорида

15:13 | 07 Юли 2020 г.
Официалните лица във Флорида пуснаха предупреждение към гражданите, след като в щата беше потвърден случай на рядка амеба, която яде мозъ...
Вера Маркова
15:11 | 07 Юли 2020 г.

Как да заменим пластмасата и колко вредна е тя?

15:11 | 07 Юли 2020 г.
12 български организации се обединиха в инициативата "Юли без пластмаса". Как да намалим отпадъците?; По темата в предаването &...

гледай на живо

07.07.2020
 • в момента
  Социална мрежа
 • 16:00
  Новини
 • 16:30
  Кухнята на Звездев
 • 17:00
  Новини