Д-р Калин Поповски: Маските трябва да останат цяло лято в градския транспорт, магазините и моловете (ВИДЕО)

"Шведските" маси предразполагат към заразявания, сервитьорите трябва да преминат на сет меню, добави той

Д-р Калин Поповски
Източник: Канал 3

"Новите болни са локализирани на две-три места, трябва да помислим добре заради бизнеса дали да се удължава противоепидемичната обстановка или това да бъде направено регионално".  С тези думи започна участието си в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" д-р Калин Поповски, депутат от коалиция "Обединени патриоти" от квотата на ВМРО.

"Опасността от епидемията не е преминала, имаме толкова малко заразени на 100 000 души, което е добре. Може да излязат още заразени от Сърница, но въпросът е противоепидемичните мерки да бъдат много сериозни, за да няма разпространение по останалите населени места. Къде е нулевият пациент е много трудно да се каже. Ирония на съдбата е, че и първият с коронавирус у нас, и първият със СПИН беше от Плевен, но градът не води във всички печални класации", сподели още депутатът.

"РЗИ трябва да има периодичен контрол в заводите. България остана оазис на спокойствието, в сравнение с Европа, а и със света. Не знаем процента на заразоносителите, които се разхождат без да разберат, че са го прекарали, предполага се, че са  5 %. Антителата, които са диагностицирали се движат около 5 %", допълни той.

Още интервюта и коментари четете тук

"Социалната дистанция трябва да остане доколкото е възможно - в градския транспорт трябва да останат маските цяло лято, в хранителните магазини, в моловете също. Вариантът на "шведски маси" предразполагат към такъв вид заразявания, сервитьорите трябва да преминат на сет меню - индивидуално на всеки гост на хотел. Страните от Източна Европа са около 60 пъти по-малко заразени отколкото в Западна Европа, затова няма обяснение. Трябва да има дезинфекция и маски вътре в самолетите", коментира д-р Поповски.

"Парламентарната комисия за коронавируса проверява всички разходи по пандемията, идеята е всички разходи да бъдат запознати с НС. Държавната болница заслужават друг модел на финансиране, те поеха основната тежест. Те имат само един модел на финансиране, а трябва да се погледнат с друго около - те са 30 в провинцията и 30 в София. Това трябва да се направи извън клиничните пътеки. Имаме глобално недофинансирана рамка от бюджета на НЗОК. До края на този мандат няма да имаме време да направим голяма реформа на здравната система. Много е екстравагантно да се събират подписи на площадите, това не е градивна критика, а сензация, БСП преиграва малко", заяви народният представител от ВМРО.

"Предлагаме съдът да вземе решение кога детето да бъде изведено от семейство, а не НПО-тата. Те не могат и да бъдат търговци реално, искаме да не вземат отношение към извеждането на децата, да не са членове на комисията, която го решава. Искаме в извеждане на дете освен служител на службата, да участват и местно РЗИ, джипито, искаме да разширим тази комисия", завърши д-р Калин Поповски.

Айтен Туджар, говорител на община Сърница се включи по скайп с последна информация за коронавируса в населеното място.

Имаме данни само за вече заразените - 38 души, в момента се изследват още проби. Няма напрежение, имаше неглижиране, но вече всички спазват противоепидемичните мерки. Докато се нормализира обстановката, е по-добре да не идват туристи. По мнение на Кризисните щабове - областния и общинския, няма нужда Сърница да се затваря. 

Красимир Горов, началник на Кризисния щаб в Доспат от своя страна с включване по телефона, сподели:

"Положителните проби в Доспат са 53, не са излезли резултатите от вчерашните проби, 102 на брой на контактнозаразените, работещи във въпросната фабрика. Заразата е локализирана около предприятието, положителните проби ще бъдат доста по-малко, в сравнение с предните дни. Води се некоректна полемика, кой ги е изтървал. Работим по спазване на противоепидемичните мерки, първият случай е от 3 юни. Темата се измества, а трябва да се говори какви мерки ще вземем сега. В момента няма контакти между работещите във фабриката, както и между работещите и останалите граждани. Фабриката ще бъде затворена докато се успокои обстановката. Нямаме тежко болни, само 3 лица са в болници, те са в добро общо състояние, останалите са в много добро общо състояние".

Цялото предаване можете да изгледате тук:

08:30 | 06 Юли 2020 г.

Диетолог: Сланината може да помогне да отслабнем

08:30 | 06 Юли 2020 г.
В някои случаи сланината може да ни помогне да свалим килограми, но само при много внимателна консумация, заяви диетологът Елена Соломати...
ГКПП „Кулата“
08:24 | 06 Юли 2020 г.

10 км опашка на единствения вход за Гърция – ГКПП ...

08:24 | 06 Юли 2020 г.
10 километра е опашката на единствения вход за Гърция – ГКПП "Кулата", съобщи NOVA.   Вчера южната ни съсед...
08:14 | 06 Юли 2020 г.

Управляващите в Хърватия печелят парламентарните и...

08:14 | 06 Юли 2020 г.
Управляващите в Хърватия печелят парламентарните избори в страната. Партията а премиера Андрей Пленкович "Хърватска демократична общ...
Жан Кастекс
07:59 | 06 Юли 2020 г.

Новият френски премиер ще представи днес кабинета

07:59 | 06 Юли 2020 г.
От новия министър-председател на Франция Жан Кастекс днес се очаква да представи едно ново правителство, чиято задача е да помогне на ико...
07:47 | 06 Юли 2020 г.

Обсъждат готовия проект за гората на Црънча, която...

07:47 | 06 Юли 2020 г.
Обсъждат готовият проект за гората на Црънча, която става парк след дарение на депутата Делян Пеевски. Срещата е между главният архитект ...
Словакия
07:37 | 06 Юли 2020 г.

Отрицателен PCR тест и 5 дни карантина за българит...

07:37 | 06 Юли 2020 г.
Словакия въвежда по-строги изисквания за влизане на българи на територията си от днес. Властите в Братислава извадиха страната ни от спис...

гледай на живо

06.07.2020
 • в момента
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Пулс
 • 09:45
  Телемаркет