Как да научим детето си на емоционална интелигентност? Говори Полина Коцева - единственият експерт по темата в България (ВИДЕО)

От самото раждане детето има своите идеи и необходимости, трябва да го питаме как се е чувствало през деня, споделя специалистът

Полина Коцева
Източник: Канал 3

Полина Коцева

В днешното издание на "Социална мрежа" ще видите разговор с Полина Коцева. Тя е първият и единствен в България за момента международно сертифициран експерт и практик в сферата на емоционалната интелигентност, от най-голямата световна организация EQ.org.
 
Създател и управител е на "FUNтазия" ЕООД, EQBUlgaria.com – първата организация в страна, която разработва авторски материали на български език по международни научно доказани програми и методики за развитие на социално-емоционални компетенции и EQ /емоционална интелигентност/ при децата с цел да бъдат използвани в българските ясли, детски градини, училища и семейства. И това вече се случва в над 1000 учебни заведения у нас.
 
Полина помага на родителите да постигнат емоционална интелигентност в своите деца като практик по социално-емоционално развитие. Ето какво сподели тя пред камерата на Канал 3.
 
"Създаваме и използваме авторски материали за развитие на социално-емоционални умения и емоционална интелигентност при децата. Работим с над 1000 учебни заведения. Това прави една цяла България. Важно е всеки действително да може да работи по темата", обясни тя.
 
"Емоционалната интелигентност и социалните умения са важни защото всички чувстваме, проявяваме емоции и това е единственото сигурно и еднакво между всички нас. Разликата между нас е дали можем да управляваме емоциите си в здравословни решения и в управление на отношенията помежду си или не успяваме. Дали оставяме емоцията да ни победи или да се възползваме от нея по най-добър начин?", попита специалистът.
 
"Като ме питате дали емоционалната интелигентност или IQ-то е по-важно е все едно да питате дали бедрото или основата на един триъгълник е по-важна? Едно от двете ако го няма, това няма да е триъгълник, те вървят заедно", сподели Коцева.
 
"Научаването на емоционална интелигентност е личен избор да вървиш в тази посока, не е генетично заложена. Ти избираш да работиш над нея и знаеш, че няма крайна точка, непрекъснато има развитие. Работим с деца, родители и учители. Един родител никога не може да знае всички правилни решения. Ние се учим да изграждаме навика да търсим непрекъснато правилните решения. Родителят има нужда от подкрепа в това", допълни гостът. 
 
"Чрез нашите ресурси помагаме на родителите да работят с децата си по тяхната емоционална интелигентност. Има задачки, игри, набляга се на отношенията по между ни, дискусиите и анализа, контакта на ниво душевност, съзнание, връзката по между ни, това е смисъла на социално-емоционалното образование", каза още Полина. 
 
 
"В час по математика могат да се включат практики от нашата работа. Това става с проява на разбиране към ученика. Трябва да се виждаме, да се наблюдаваме. Обсъждаме различни програми и механизми, за да включим социално-емоционалното образование в часовете. 
 
"Едно дете може да започне обучение от когато започне да се общува с него. От самото раждане то има своите идеи и необходимости", заяви специалистът.
 
"Последният ресурс, който разработихме може да се упражнява здравословно вземане на решения, ако разговаряте с детето всеки ден. Един родител може да попита всяка вечер своето дете за най-съществената случка от неговия ден. "Как се чувстваше?" Постепенно да го прави. Не всеки знае как да зададе въпросите, но ако иска да го прави като навик може просто да го пита да разказва тази история. Ако детето окаже съпротива, нека родителят да опита, да сподели своя ден", посъветва тя.
 
"Това дете вече ще чувства спокойствието, че може всяка вечер да си сподели какво му се е случило и да получи спокойствие, разбиране и съвет", завърши Полина Коцева.
 
Как да научим детето си на емоционална интелигентност? Във видеото ще можете да проследите и примерен сеанс с деца на тема "Какъв е вашият срам?" Според едното той предизвиква гняв и ярост, а според другото страх и паника. Самата Полина пък споделя с децата, че той ѝ носи тъга. Децата споделят, че притеснението е в главата, в ръцете - когато са студени или се потят. Какво още каза специалистът, вижте във видеото. 

флаг, Гърция
18:27 | 14 Юли 2020 г.

Внимание: Гърция може да въведе режим на изолация ...

18:27 | 14 Юли 2020 г.
Гърция може да въведе режим на изолация в някои райони, тъй като след възстановяването на туризма в страната расте безпокойството заради ...
протест
18:13 | 14 Юли 2020 г.

6-ти ден на антиправителствени протести в София

18:13 | 14 Юли 2020 г.
6-ти ден на антиправителствени протести. В 17 часа софиянци се събраха пред президентството, а в по-късните часове се очаква да преминат ...
карта
18:03 | 14 Юли 2020 г.

МВнР с интерактивна карта за придвижването по свет...

18:03 | 14 Юли 2020 г.
На официалния сайт на МВнР от днес функционира интерактивна карта, която предоставя структурирана информация за начина на преминаване на ...
17:53 | 14 Юли 2020 г.

Правосъдното министерство предложи правна рамка на...

17:53 | 14 Юли 2020 г.
Работната група, създадена със заповед на министъра на правосъдието Данаил Кирилов на 9 юни 2020 година, предложи правна рамка на дейност...
Борисов
17:39 | 14 Юли 2020 г.

Борисов участва в Политическия форум на високо рав...

17:39 | 14 Юли 2020 г.
Министър-председателят Бойко Борисов участва в Политическия форум на високо равнище по устойчиво развитие, което е най-важното събитие по...
Георги Колев
17:30 | 14 Юли 2020 г.

Георги Колев, НФСБ: Много е евтино да не се зарази...

17:30 | 14 Юли 2020 г.
Разхлабването на мерките – как патриотично да изолираме вируса от обществото? По темата в предаването Патарински LIVE разсъждава де...

гледай на живо

14.07.2020
 • в момента
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:20
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива