Иран прекратява държавната помощ за контрацептиви и вазектомия

Местните власти се надяват това да възстанови прираста на население в страната

Презервативи

Презервативи

В иранските държавни болници и клиники вече няма да се извършват вазектомии или да се дават противозачатъчни средства. Това се прави с цел увеличаване прираста на населението, цитира Guardian високопоставен държавен служител.

Досега иранските жени са имали средно по 1,7 деца, което е доста под необходимите за поддържане броя на населението 2,2, каза Хамед Баракати - генерален директор на Министерството на здравеопазването към Службата на населението и семейното здраве.

При сегашните тенденции, до 2050 г. около една трета от населението на страната ще бъдат хора над 60-годишна възраст, каза той.

Процедурите и продуктите за семейно планиране ще продължат да се предлагат от аптеките и частните болници, а в държавните болници ще бъдат предназначени само за жени, чийто живот е застрашен.

Тук може да откриете още новини от света!

Консерваторите в правителството на Иран, включително върховният лидер аятолах Али Хаменей, настояват гражданите да имат повече деца. За целта се ограничава достъпът до услугите за семейно планиране, увеличава се броят на клиниките за лечение от безплодие, на иранците се обяснява, че е безопасно да имат деца на всеки 18 до 24 месеца. Досега съветите бяха да се изчака между 3 и 5 години. Част от приетите през 2013 г. реформи предвиждат удължаване на отпуска по майчинство на девет месеца, а бащите получиха две седмици отпуск.

Независимо от това раждаемостта продължава да пада, което Баракати обяснява с лошите икономически условия, които възпират мъжете да се ангажират с брак и семейство.

Ако един млад мъж не се чувства сигурен, той няма да има желание да се ожени или да има деца, дори ако му дадем заем“, смята Баракати.

Жените, които отлагат брака, за да получат висше образование, както и културната неприязън към това да имат повече от две деца, също са фактори, с които правителството трябва да се справи, добави той. Средностатистическата иранка ражда първото си дете на 29 години, за разлика от американката, при която средната възраст за това е 26 години.

Хардлайнерите превърнаха въпроса с раждаемостта в тема за националната сигурност, обвинявайки външните врагове за намаляването на прираста. Изследователите на демография са арестувани и обвинени в манипулиране на статистиката с цел прикриване на мащаба на „кризата на населението“.

Хаменей разкритикува спада в раждаемостта като привнесено западно мислене и заяви, че 80-милионната държава трябва да се стреми към двойно по-голям брой на населението.

В края на 90-те години Иран беше даван за пример за политика за семейно планиране. Това стана с различни инициативи, включително субсидирани вазектомии, безплатни презервативи и евтини контрацептиви, както и сексуално образование и семейно планиране с призивите: „Две деца са достатъчни“ и „По-малко деца, по-добър живот“.

Правозащитните групи са критично настроени към опитите за повишаване на раждаемостта в Иран, като се опасяват, че по този начин ролята на жената ще бъде сведена до „инкубатор“ за бебета.

Служителите по обществено здраве също предупреждават, че чрез ограничаване използването на на презервативи и на други контрацептиви ще се увеличи рискът от заразяване със СПИН и други болести, предавани по полов път.

Етикети: секс , Иран
Синя луна
21:49 | 28 Октомври 2020 г.

На 31 октомври ще наблюдаваме „Синя луна"

21:49 | 28 Октомври 2020 г.
Всъщност не е синя. Това е пълнолуние, както всяко друго, цветът, който се вижда при повечето пълнолуния: бледосиво, млечно бяло или среб...
Борисов: След 2 дни България и Сърбия подписват меморандум за цените на роуминга
21:39 | 28 Октомври 2020 г.

Бойко Борисов поздрави Ана Бърнабич за преизбиране...

21:39 | 28 Октомври 2020 г.
Премиерът Бойко Борисов поздрави Ана Бърнабич за преизбирането й на поста министър-председател на Република Сърбия, научихме от пресцентъ...
Флашмоб на болниците с призив за дисциплина по време на пандемията
21:36 | 28 Октомври 2020 г.

Медиците с втори флашмоб, призовавайки за спазване...

21:36 | 28 Октомври 2020 г.
Във втора поредна вечер медиците от някои от големите болници в страната излязоха на флашмоб с призив за спазване на противоепидемичните ...
21:06 | 28 Октомври 2020 г.

Домашно кино: Пуснаха първи трейлър на биографични...

21:06 | 28 Октомври 2020 г.
Дейвид Боуи е една от най-големите звезди в историята на рок музиката и несъмнено биографичен филм за живота му би трябвало да привлече м...
Д-р Нигер Джафер
21:00 | 28 Октомври 2020 г.

Д-р Джафер: Директорът на РЗИ-София падна жертва н...

21:00 | 28 Октомври 2020 г.
Зам.-председателят на Народното събрание - д-р Нигер Джафер, разкритикува междуинституционалната война между министър-председателя и през...
Мъгла
20:34 | 28 Октомври 2020 г.

Проучване установи на какво се дължи запрашаването...

20:34 | 28 Октомври 2020 г.
Почва и прах са основните замърсители на въздуха в София. Данните са от научно изследване за определяне на източниците на замърсяване с ф...

гледай на живо

29.10.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Парламентът на живо