Как се отрази пандемията на пенсионерите и как да се подобри живота им? (ВИДЕО)

Минималната пенсия да бъде 60 % от сумата на минималната заплата и ежегоден актюерски доклад, предлага икономист

Източник: Канал 3

Как пандемията засегна най-бедната общност у нас - пенсионерите? Влоши ли си качеството им на живот и как ще помогнат социалните мерки? По тази тема говориха в предаването "Социална мрежа" проф. Гена Велковска, демограф и Румен Гълъбинов, икономист.
 
"Нищо не се промени нито практически, нито фактически, само социалната пенсия се покачи. Пенсионерите се превърнаха в маргинали предните месеци. Нищо не се ориентира към пенсионерите, не само изолация донесе кризата, но и невъзможност да се обслужват. Цените се покачиха със спекула", сподели проф. Велковска. 
 
"Потребителската кошница е условно понятие, от което синдикатите ту вадят, ту слагат. Но социалния елемент при грижата за възрастните хора изоставане. Социалните услуги и еднократните помощи (те са само по празници) са малко.  У нас живота не е кой знае колко скъп. Тук идеята е държавата да се превърне в социална държава, за да може като настъпи пенсионирането да се преходи елегантно, а не от позициите на неизвестност за оцеляването", коментира демографът.
 
"Пенсионери похарчиха последните си пари за лекарства, уплашени от кризата, там е бедата. Не в размера или в методиката на изчисляване, а онзи социален пакет, който държавата може, иска и би трябвало системно да отделя и ориентира към хората в диапазона 62 +, които са 2 млн. към този момент", допълни тя.
 
 
"Има сериозна язва в контрола на публичното осигуряване. Това е неформален сив сектор в подготвителната фаза към същинското пенсиониране. Един сериозен резерв е, вдига се завеса върху ТЕЛК-ове, но после нещата продължават постарому. Реално хората, закупуващи трудов стаж го имат, но се оказват с фактически стаж наполовина и са принудени да доплащат, нямат алтернатива. 
 
 
От своя страна Румен Гълъбинов заяви:
 
"Имаше по 40 лв. за всички, минималната пенсия като се увеличи на 250 лв. ще издърпа нагоре и средната пенсия. Тя вероятно ще превиши 400 лв. но това е доста разтеглив показател. Проблемът за пенсионерите идва и от ниската средна продължителност на живота. Не стига, че имат малки пенсии, но и малко време да му се порадват". 
 
"Важно е да се спазва пропорция между минимална пенсия и минимална работна заплата, тя трябва да е 60 % от нея – 360 лв. минимална пенсия при 610 лв. минимална заплата. Това ще има икономическа логика", допълни той. 
 
 
 
"Сега са по-малко от 40 %. При пенсиониране започват едни изчисления, за силни, за слаби години.  Важно е и дали са осигурявани както трябва – дали на нормалните си пари или на минималната заплата. Има хора, които изпитват трудности да докажат стажа си и трябва да си го платят.
Крайно време е в НОИ да започнат да се правят ежегоден актюерски доклад, за да се види имаме ли персонални пенсионни сметки и партида. За да се види увеличават ли се спестяванията в НОИ, може би не са инвестирани. Сега ще има оправдания, че доходността е много ниска", коментира Румен Гълъбинов. 
 

Валентина Сампайо
11:12 | 13 Юли 2020 г.

Тя е първата транссексуална корица на списание Spo...

11:12 | 13 Юли 2020 г.
Sports Illustrated е едно от най-големите модни списания в света и появата на първия транссексуален модел на корицата му несъмнено е съби...
covid-19
11:11 | 13 Юли 2020 г.

Проучване: COVID-19 води до мозъчни увреждания, ин...

11:11 | 13 Юли 2020 г.
Учените вече предупредиха за потенциална вълна от мозъчно увреждане, свързано с коронавируса, но нови доказателства сочат, че може да дов...
Финландия
11:03 | 13 Юли 2020 г.

Финландия отваря граници за почти 20 европейски ст...

11:03 | 13 Юли 2020 г.
Ограниченията за влизане във Финландия обаче ще бъдат удължени за Обединеното кралство, Испания, Полша, Португалия, Франция, Чехия и Швец...
Ядки
10:58 | 13 Юли 2020 г.

Кои са най-опасните причинители на алергичен шок

10:58 | 13 Юли 2020 г.
Терапевтът Леонид Звонков разказа в интервю за в. "Вечерна Москва" какви продукти най-често могат да могат да причинят смъртоно...
Ст. комисар Георги Хаджиев
10:53 | 13 Юли 2020 г.

СДВР: Преглеждат се записи, за да проверим дали е ...

10:53 | 13 Юли 2020 г.
Протестите в столицата през уикенда на моменти ескалираха до такава степен, че протестиращи и полицаи пострадаха, като в един от случаите...
10:51 | 13 Юли 2020 г.

Двама души пострадаха при катастрофа на пътя Пловд...

10:51 | 13 Юли 2020 г.
Двама души са пострадали при катастрофа в област Смолян. Това съобщиха от ОДМВР – Смолян. Инцидентът е станал на 11 юли 2020 г. око...

гледай на живо

13.07.2020
 • в момента
  Изкуство по време на пандемия
 • 11:45
  Топ шоп
 • 12:00
  Новини
 • 12:20
  "Беновска пита" - избрано