Президентът на КТ "Подкрепа": В държавата има цели администрации, които са напълно излишни

Не е нормално държава като нас за собствена сметка да произвежда кадри за чужда икономика, каза още Димитър Манолов

Гостите на
Източник: Канал 3

Гостите на "Беновска пита" на 23.02.2020 г.

"Минималната заплата ще е и според длъжност, не само според професията", казва в интервю за "24 часа" президентът на КТ "Подкрепа". Вижте целия разговор.
 
- Г-н Манолов, за първи път от много години държавата, бизнесът и синдикатите постигнахте ключово споразумение за 40 реформи в 5 сектора. Разбрахте се и за нов механизъм на минималната заплата, как ще се вдига тя?
 
- Ние всички дружно се съгласихме около него и държавата ратифицира Конвенцията на Международната организация на труда. Този механизъм, казано най- просто, изглежда така - събираме се ние с работодателите и се опитваме да договорим някакъв механизъм на минималната заплата. Ако не успеем да постигнем съгласие го определя държавата. После организациите на синдикатите и бизнеса в съответните браншове договарят минимални работни заплати по икономически дейности и по отделни длъжности вътре в тях.
 
 
- В отделните сектори ще има ли и минимални заплати според длъжността?
 
- Ще бъде за всеки сектор, а вътре в тях - и за отделни длъжности, като се започне от нискоквалифицирания труд и се достигне до топмениджърското ниво.
 
- Тоест няма как минималната заплата да е по-ниска от сегашната - 610 лв.?
 
- Да, сегашната минимална заплата от 610 лв. е неснижаема основа, върху която ще се договорят останалите по браншовете - Имаше анализи, че в държавите, в които се прилага, този механизъм води до 60% ръст на доходите. При нас възможно ли е това да се случи? - И сега има много сектори, в които договорените минимални заплати са по-високи от 610 лв. Няма да се хвана за числото от 60%, но са значително по-високи от тази за страната.
 
- Предвиждат се препоръчителни индекси за заплащането на всички заплати. Какви ще са те?
 
- Ще си разменяме аргументи защо или с колко трябва да се повишат. Те ще са на база обективни индекси, макар и да не съм кой знае какъв оптимист.
 
- В документа е залегнало намаляването на броя на административните структури и продължаване на административната реформа. Ще се свие ли най-после раздутият щат и как?
 
- От моя гледна точка в тази държава има цели администрации, които са напълно излишни. В тях е пълно с някакви хора, попаднали там по силата на не особено обективни назначения. Да не говорим, че има цели администрации, които трябва да изчезнат. Тези неща могат да се прегледат и да се направи някаква оптимизация на администрацията. Мисля, че в обществото има достатъчна убеденост, че в администрацията изобилстват хора, които са попаднали там не заради качествата и способностите си, а по някакви други причини. Това е контингентът, към който смятам, че трябва да се ориентираме, когато ще оптимизираме администрацията.
 
- Коронакризата даде силен старт на електронното правителство. Видя се, че много от услугите могат да се правят дистанциионно, при това за кратко време. Не трябва ли сега още по-бързо да се засили този дълго отлаган процес?
 
- Електронното правителство фигурира в това споразумение. Няма да споря с това, оказа се, че има твърде много услуги, които е можело да се случат. Но се видяха и такива, които не могат да се заместят. Живея близо до Националния осигурителен институт и съм гледал опашки от 300 метра от хора, които са отишли да си свършат работата, а чакат много време.
 
- Какъв бе компромисът, който направи КТ “Подкрепа” в това споразумение?
 
- Отказвам да отговарям на този въпрос. За мен е важно какво постигнахме. А кой какво е пропуснал, ще го оставим за по-нататък.
 
- А какво постигнахте?
 
- За мен са много важни тези неща, които записахме за образованието, ако те могат да се случат. Разбира се, енергетиката не бива да забравяме, но тя се превърна в основа, която разбираме за най-важна.
 
- След много преговори в документа фигурира и идеята завършилите държавна поръчка висшисти да са длъжни да работят у нас...
 
- Не мисля, че някой разумен човек би имал проблем с това. Не е нормално държава като нас за собствена сметка да произвежда кадри за чужда икономика. Това е абсурдно, макар и да ни се случва над 20 години. Трябва по някакъв начин да бъде прекратено.
 
- Максималният осигурителен доход също се определяше административно. Сега предлагате да е с преизчисление на швейцарското правило. Има ли вече изчисления с колко ще се вдигне?
 
- След 2022 г. правителството ще има възможността да го променя с всички рискове от подобен тип реформа.
 
- Правителството не отстъпи за реформа болничните и идеята първите три дни да се плащат от НОИ. Затворена ли е страницата, или отново ще поставите този въпрос?
 
- Той остава за следващ етап заедно с темата за облагането на минималните доходи. Оказа се, че държавата не е в състояние да осигури ресурс за първите три болнични дни, както и не е в състояние да се откаже от данъчния приход за минималната работна заплата.
 
- Залагате мащабна социална реформа. Какво ще трябва да се поправи, че да стигнат помощите до повече хора?
 
- Системата за социално подпомагане е поне на 70 години В нея се трупат и добавят неща, но без да се търси взаимовръзка с други направени неща. Прави я скъпа, укорима и съсипва хората, които се занимават с нейната администрация. Говоря основно за хората от Агенцията за социално подпомагане. Затова тя трябва да стане по-чиста и ясна.
 
- Коронакризата остави над 80 хил. души без работа. С бавни стъпки и опит на държавата да интубира икономиката с мерки за над 5 млрд. лв. трендът се обърна и вече имаме повече хора, които си намират работа, отколкото безработни. Предлагате оздравяване, което включва над 50 нови мерки, което чака становище от ресорните министри. Какво предлагате?
 
- Няма смисъл сега да говорим за него. Те предвиждат отделни секторни политики и разширяване на програмата 60/40 и удължаването ѝ.
 
- Ще оздравее ли икономиката с тези мерки и ще се върнат ли предишните нива?
 
- Стискаме палци. Много ми се иска икономиката да се развие добре въпреки идиотски случващата се икономическа бъркотия. Но това са неща, на които няма как да повлияем. Човешкото поведение рядко е рационално.
 
- В разгара сме на война между институциите. Премиерът Бойко Борисов обвини президента Румен Радев, че го е снимал с дрон. И обвини директно други, че имат политически интерес от компромати. Кой има интерес да клати държавата в този момент? (Интервюто бе взето след брифинга на премиера - б.а.)
 
- Не съм гледал брифинга, защото цял ден бях в срещи. Не обичам да правя политически коментари, защото организацията ни няма официална политическа позиция по тях, а всичко, което кажа, ще се изтълкува като официална позиция от КТ “Подкрепа”. Но понеже говорихме за икономика - парите обичат тишината и ужасно много се плашат от шумотевица Но както казах, човешкото поведение рядко е рационално.
 
- Кризата с COVID-19 стовари и друг проблем върху изплащането на пенсиите от втория пенсионен стълб - загуби от над 500 млн. лв. Трябва ли хората да се притесняват?
 
- Преди да започне масовото изплащане на тези добавки към пенсиите от универсалните пенсионни фондове, трябва да бъдат направени и съответните промени. Когато системата е базирана на капиталов принцип, тя неизбежно се влияе от капиталовите пазари и всичко случващо се в тази област. Така че тези притеснения са напълно основателни, остава ни да се надяваме, че тези проблеми ще бъдат решени.
 
Друг е въпросът, че тази система е така създадена, че тези пороци са в нейната архитектура. Известно е, че от 20 години аз съм единственият критик на тази система и не можете да очаквате по-различно становище. Друг е въпросът, че много хора ще трябва да разчитат на нея, без никой да ги е питал дали искат да участват. Ако говорим за фазата на изплащане, ще трябва да се върнем и да видим какво и как трябва да бъде поправяно. Не ме карайте да казвам какво трябва да бъде поправено.
 
- Какво?
 
- Вие искате от мен да се разголя предварително, а това ще стане по време на преговорите.
 
- Добре, нека поне споменем проблемите...
 
- Вече казахме - как се случва изплащането, как се наследяват, какъв доход ще имат хората от средствата си, по какъв механизъм. Ето, тези неща са важни и, меко казано, те не са решени по най-добрия начин.
 
 
- Социалният министър Деница Сачева отвори пак дебата за редукцията на пенсиите и удължаване на срока за първите кохорти, които изпуснаха срока за прехвърляне на партидите си към НОИ. Трябва ли да има такава възможност?
 
- Според мен трябва да има такава възможност. Друг е въпросът, че догодина през септември ще започне изплащането на хора, които не могат да направят прехвърлянето на партидите си обратно в Националния осигурителен институт.
 
- Коя тема не успяхте да вкарате в тези споразумения, а има нужда от реформа до края на годината?
 
- За мен е хубаво, че се отвори темата за данъчното облагане, но понеже идват избори, ме е страх, че няма да има решение до края на годината. И за ДДС, и за плоския данък.
 
УВОЛНИХА СТРАШНИЯ НАЧАЛНИК ОТ АЕЦ КОЗЛОДУЙ, заплашвал полицай (ВИДЕО)
22:07 | 03 Юли 2020 г.

Служител на АЕЦ „Козлодуй” е с положителна проба з...

22:07 | 03 Юли 2020 г.
Служител на АЕЦ „Козлодуй” е с положителна проба за Covid-19. Той се чувства добре и няма симптоми на заболяването. Поставен е под карантина...
Владислав Стоянов
22:06 | 03 Юли 2020 г.

Владо Стоянов разказа пред Канал 3 за най-специалн...

22:06 | 03 Юли 2020 г.
Вратарят на Лудогорец Владислав Стоянов разкри в специално интервю за Канал 3, че най- специалната титла с разградчани е спечелената през...
21:10 | 03 Юли 2020 г.

Ще се сбъдне ли предсказанието на Дънов, че в бъде...

21:10 | 03 Юли 2020 г.
"Дънов е казал, че в бъдеще ще идвате на Рилските езера да изиграете упражненията си с хеликоптер". Това съобщи в предаването н...
20:43 | 03 Юли 2020 г.

Пожар в пилотската кабина приземи аварийно самолет...

20:43 | 03 Юли 2020 г.
Самолет на ирландската нискобюджетна компания „Ryanair”, изпълняваща полет от Берлин за Атина, кацна аварийно на летището в С...
Великобритания, флаг, знаме
20:31 | 03 Юли 2020 г.

Официално: Българите, пристигащи във Великобритани...

20:31 | 03 Юли 2020 г.
Великобритания обяви списък на държави, чийто граждани ще влизат на острова свободно без карантина. България не е част от него. Това озна...
20:12 | 03 Юли 2020 г.

Моторист блъсна жена на пешеходна пътека в Благоев...

20:12 | 03 Юли 2020 г.
42-годишен моторист блъсна жена на пешеходна пътека в Благоевград. И двамата са транспортирани за преглед в МБАЛ-Благоевград, предава БГН...

гледай на живо

03.07.2020
  • в момента
    Новини
  • 23:20
    Денят на живо с Наделина Анева