Любо Огнянов: Да вдигнеш дрона в българското лято (ВИДЕО)

При такъв пробив в сигурността трябва незабавно да има оставки

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?
Източник: Канал 3

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?

През тази седмица стана неумолимо ясно, че в битката за доверие на всеки един глас ще се достига морално дъно, немислимо за една нормална държава. Когато на един хазартен бос му отрежат достъпа до златната пещера, откъдето е теглил милиони може да се очаква някаква реакция. Особено след като Васил Божков беше символ на недосегаемост в продължение на десетилетия.

Каква е причината за този чадър, който се е прехвърлял от различни правителства през годините обаче можем само да гадаем. Недоумение буди и решението му да инициира някакъв проект, който ще носи името „Българско лято”. Дали ще е партия или просто дубайският Али Баба ще влезе в ролята на спонсор за различни начинаещи и недотам начинаещи политици е въпрос, на който ще си отговорим в следващите месеци.

Ако избере някой от щедро предлагащите се на политическия битпазар аватари, Васил Божков буквално ще го опитоми. Или задуши в прегръдката си. Защото по тези ширини лятото си е горещо. Някои изгарят на потник, докато развяват знаменца по протести. Други предпочитат да дънят чалга и кой знае защо виждат в ориенталските ритми български патриотизъм. Трети се чувстват зле, че вече няма талони, които да търкат в търсене на златни пирамиди или някоя американска мечта и решават да търкат жълтите павета.

Както се казва всеки разбира политическата борба по свой уникален начин. И по време на тази напрегната надпревара кой да се приславчи по-близо до златната пещера на Али Баба, през която да осъществи детската си мечта да бъде политически лидер и да влезе в голямата игра, един сайт изигра ролята на пощенска кутия и публикува няколко снимки. На една от тях се вижда как премиерът Бойко Борисов спи в охраняваната от НСО резиденция Бояна.

Още интервюта и коментари четете тук

На другите две-три се вижда нощното шкафче в същата спалня ту препълнено с пачки, ту полупразно. На тях обаче политически фигури няма. Просто едно нощно шкафче. Някои фейсбук революционери веднага припомниха забележителната сцена от филма „Кръстника”, в който един от героите се събужда в леглото си и намира в него отрязаната глава на любимия си кон. Телеграма за смърт. Само че аз, като изкушен от историята, ще ви разкажа за една история от средновековието.

За малка мюсюлманска секта на перфектни наемни убийци, специализирани в политически покушения. Става въпрос за асасините. Тази секта е толкова влиятелна, че думата асасин и досега се използва в смисъл на убийство. Най-яркият водач на асасините Хасан ас-Сабах управлява в сложно време изпъстрено с насилие. През 12 век селджукските турци са във възход. Един от наместниците на султана – Санджар ибн Малик Шах управлява Източна Персия.

Той изпраща няколко военни експедиции, които да превземат крепостите на Асасините. Водачът им Хасан ас-Сабах обаче подкупва член на двора на Малик Шах, който забожда кама до леглото му докато спи. Селджукът е ужасен от оръжието, но не знае кой е виновникът. Тогава в лагера пристигат пратеници на асасините, които носят послание от техния водач. То гласи – „Ако не желаех доброто на султана, камата, която бе забита в твърдата земя, щеше да бъде забодена в меките му гърди”.

Знакът е достатъчно ясен – във всеки един момент асасините могат да стигнат до султана и да го убият без да бъдат заловени. Предупреждението си свършва работата и ужасеният Малик Шах се оттегля, като сключва примирие с асасините за цели 25 години. През 1129 г. емирът в Дамаск започва поголовни гонения на шиити. Асасините отговарят в свой стил. Двама елитни бойци се внедряват в личната охрана на емира.

Действат под прикритие цели 2 години, докато получат достъп до най-тесния му кръг. И тогава го убиват. Дали могат да се правят паралели между историята на асасините и днешната компроматна война оставям на вас да прецените. Снимката със спящият Бойко Борисов не носи някаква журналистическа стойност, освен че охраната от НСО няма никакво значение. Тя може да бъде преодоляна във всеки един момент.

Със сигурност премиерът трябва да се огледа в най-близкото си обкръжение. Неслучайна е онази молитва – Господи, пази ме от приятелите, от враговете - сам ще се пазя. Защото тези снимки освен заплаха са и тотален резил за всички служби. И тук обясненията на президента Румен Радев, че охраняваните лица носят пълната отговорност за хората, които се канят в резиденциите са меко казано нелепи.

Проблемът в НСО е очевиден още от времето, когато обучените гардове не успяха да попречат на пет жени да окупират една от залите в парламента и дори да излязат на перваза. Проблемът в тази служба не е само с българските охранявани лица. А и с чуждите делегации, които идват на посещение у нас. Смятате ли, че службите за охрана на европейските лидери не са видели този пробив в сигурността? Дали това няма да се отрази в доверието, което към НСО досега е било безупречно?

Във всяка една нормална държава това ще означава оставка на началника. Тук – тишина. Като казах Румен Радев, няма как да пропусна този прословут дрон. Наистина намирам за абсолютно инфантилно, че българският президент си играе с дронче, което джитка наляво надясно в двора на резиденция Бояна. Няма ли с какво друго да си играе държавният ни глава? Аз лично очаквам от хората по върховете на държавата да се държат като зрели мъже, а не като някакви пъпчасали пубери, които надничат в женските съблекални или се забавляват като подхвъркват с дрончета.

Какво да очакваме – следващият път като свали политическото доверие към правителството да почне да го замеря със снежни топки? Шеги и закачки. Политиката наистина се е превърнала в пародия. Особено с оглед на разпита на президентския съветник, зебележете, по антикорупция Пламен Узунов. И то точно дни след като лично държавният глава призова кабинетът да оповести комуникацията си с крупни бизнесмени.

Какво ли ще каже сега президентът Румен Радев? Светлина, повече светлина? Аз наистина започвам да мисля, че живеем в чужд спектакъл. Но накрая ние ще платим цената.

07:52 | 09 Юли 2020 г.

Захариева се среща с чешкия си колега Томаш Петрич...

07:52 | 09 Юли 2020 г.
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева е на официално посещение в Чехия до 10 юли по покана на министъра на външ...
07:43 | 09 Юли 2020 г.

Слънчево и по-топло време ни чака днес

07:43 | 09 Юли 2020 г.
В четвъртък над страната ще бъде слънчево, разкъсана облачност ще има над североизточните.   Валежи не се очакват. Ще духа с...
07:33 | 09 Юли 2020 г.

Разширяват обхвата на предучилищното образование

07:33 | 09 Юли 2020 г.
Задължителното предучилищно образование за 4-годишните деца, контролът и функционирането на настоятелствата към детските градини и училищ...
COVID-19
07:20 | 09 Юли 2020 г.

Нов антирекорд: 240 нови случая на коронавирус в Б...

07:20 | 09 Юли 2020 г.
Новите случаи на коронавирус в страната ни са 240 – най-много до момента за ден. Резултатът е отчетен при направени 4 286 PCR теста...
Амаду Гон Кулибали
21:52 | 08 Юли 2020 г.

Почина премиерът на Кот д‘Ивоар Амаду Гон Кулибали

21:52 | 08 Юли 2020 г.
Премиерът на Кот д'Ивоар Амаду Гон Кулибали почина на 61-годишна възраст. Както Ройтерс съобщи, това заяви президентът Аласейн Уатара...
Янко Янков
21:36 | 08 Юли 2020 г.

Янко Янков: Стига с този популизъм - президентът з...

21:36 | 08 Юли 2020 г.
Охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски е назначена по закона за НСО, а президентът е ръководител на службата. Той трябва да е абсолютно ...

гледай на живо

09.07.2020
 • в момента
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Парламентът на живо
 • 10:00
  Новини