Тома Биков: Президентът загуби възможността да участва в поемането на отговорност и така остана "в публиката" (ВИДЕО)

В момента се полага граница между държавата и едрия бизнес, каза депутатът от ГЕРБ

Гостите в предаването Беновска пита на 17.03.2019 година
36
Източник: Канал 3

Гостите в предаването Беновска пита на 17.03.2019 година 36

"Скандалите не са само заради следващите избори. В момента се полага граница между държавата и едрия бизнес. Идеята е  едрият бизнес да бъде поставен на една и съща плоскост с всички останали". Това каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков в предаването "Имате думата" по Канал 3. 
 
Според него нов момент е, че има много обвиняеми хора с едър капитал. Това, че някой има едър капител, не го прави престъпник, но не би следвало да се използват парите за натиск за взимане на политически решения. Депутатът припомни, че в България беше изградена структура, където не винаги властта принадлежеше на държавата. Имали сме времена на силови групировки и решаване на правни спорове през застрахователни фирми.
 
"С приемането на България в ЕС приключиха мутренските години. Сега е моментът да се сложи ясна граница докъде може един едър капиталист да упражнява своите бизнес интереси и откъде започва политиката", каза Биков. 
 
По отношение на приватизацията Биков каза, че тя легитимира първоначалното натрупване на капитала. Източените предприятия трябваше да бъдат продадени бързо и на ниска цена. Така беше предразположено от "мръсния" преход, смята той. 
 
"Властта трябва да се упражнява от държавата, а не от едрия бизнес. Това е еволюционен процес.
 
По отношение на политическите трусове, Биков каза, че те се обуславят и от паричния ресурс, който се управлява. Чакалнята на еврозоната ще наложи европейски надзор на българските банки, което ще оздрави банковата система. БСП опита да оспори този път, каза Биков.
 
БСП имат потенциал да бъдат силна опозиция, но имат идеологически недостиг. Там има две линии "всичко, което правим ще е обратно на ГЕРБ" другата линия търси някои общи консенсусни черти. Тези, които не приемат линията на тежка конфронтация са посочвани от ръководството на БСП за предатели, каза още Тома Биков.
 
По отношение на президента Румен Радев той призна, че ГЕРБ носи част от своята вина за сблъсъка с президента, но в него е по-голямата вина, защото не е работа на президента да участва в сблъсъци. Президентът трябва да търси възможност за консенсусни позиции по дадени теми. 
 
"Той винаги търси начин да е на различно мнение дори и по безспорни теми. Радев има влияние като институция да събере на една маса политическите сили и да потърси единомислие. Изпадането в детайли не е негова работа. Длъжността му не е оперативна. Функция на президентството е да вижда фактите. Очевиден е фактът, че има голямо напрежение между институциите", каза още Биков.
 
Това не помага на обществото да върви напред. По време на най-сериозното изпитание на този президентски мандат, нямаше свикан консултативен съвет заради коронавируса. Вместо това чухме "Аз разбрах от медиите". Президентът загуби възможността да участва в поемането на отговорност и така остана "в публиката". 

 

КЕВР
19:27 | 09 Юли 2020 г.

Парламентът рестартира процедурата за избор на нов...

19:27 | 09 Юли 2020 г.
Депутатите гласуват наново процедурни правила за избор на председател и членове на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), пред...
Кокошка
18:37 | 09 Юли 2020 г.

БАБХ констатира огнище на заболяването Нюкясълска ...

18:37 | 09 Юли 2020 г.
Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на заболяването Нюкясълска болест по птиците в два животновъдни обек...
Прокуратура
18:28 | 09 Юли 2020 г.

ВАП сезира МРРБ, МОСВ, МТ и ДНСК да провери строеж...

18:28 | 09 Юли 2020 г.
Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), министъра на околната ср...
Евгени Будинов
18:25 | 09 Юли 2020 г.

Евгени Будинов: Ние сме пример за хората и трябва ...

18:25 | 09 Юли 2020 г.
Народният представител от групата на ГЕРБ - Евгени Будинов, потвърди, че ще продължи да носи маска, както е разпоредено от здравния минис...
Александър Сиди
18:19 | 09 Юли 2020 г.

Александър Сиди: Не би трябвало да затягаме меркит...

18:19 | 09 Юли 2020 г.
Народният представител от групата на ВМРО - Александър Сиди, одобри решението на здравния министър Кирил Ананиев, за да върне част от огр...
Искрен Веселинов
18:12 | 09 Юли 2020 г.

Искрен Веселинов: За БСП въпросът е - избори или с...

18:12 | 09 Юли 2020 г.
Председателят на парламентарната група на ВМРО - Искрен Веселинов, се присъедини към критиките срещу планирания вот на недоверие от стран...

гледай на живо

09.07.2020
 • в момента
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:20
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива