Бай Данчо, готвачът на Тодор Живков, говори за живота във висшия ешалон на властта (ВИДЕО)

Йордан Стоичков - човекът, на когото повериха храната на социалистическия елит

Бай Данчо
Източник: Канал 3

Бай Данчо

„Стига се с упорство и труд, с късмет и с познанства. По-късно следват проверките до девето коляно. А когато започвах в кухнята на УБО, началникът ме попита: „Момче, можеш ли да правиш чорбъ”?  Казах, че мога и така ме взеха”. Това сподели в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" бившият готвач на Тодор Живков Йордан Стоичков - Бай Данчо. Той разказва как се стига във вътрешния кръг и как се става готвач на най-важният човек в държавата. 

Половин година е бил проучван бай Данчо, за да се види дали може да му бъде проверена храната на най-всшите партийни ръководители. След преминаването на всички тестове започва да готви и за Тодор Живков. А по-късно готви за не един или двама световни лидери.

Най-голямо впечатление от чуждите гости му прави лидерът на кубинската революция Фидел Кастро, на когото става личен готвач в Боровец. Той и досега го счита за една изключителна личност, а когато е имало кубинска делегация спане не е имало, но много ром и пури.

А най-странен му се е видял либийскит лидер Муамар Кадафи, когото веднъж чакали да пристигне три часа и въобще не е дошъл.

Най-критичният момент, за  който готвачът си спомня, е смъртта на Людмила Живкова. Личното му мнение е, че версията за нейното отравяне е неоснователна.

На въпроса дали е проверявана храната на Тодор Живков готвачът отговаря: „Не, не беше проверявана, ние бяхме проверявани”.

Още интервюта и коментари четете тук

Сред сериозните и професионални ангажименти бай Данчо си спомня и доста смешни и забавни ситуации, като тази, когато пресолил половината салата на партийните лидери, а другата половина оставил безсолна.

„Тодор Живков ни подканваше да му разказваме вицове, които се отнасят до него, но никой не смееше да го направи,  само Ангел Балевски му разказваше вицове за него”.

 Относно „куфарчетата”, които са били раздавали, той казва, че не знае нищо и дори да е бил получил, няма да знае какво да прави с него.

Опитният готвач не изпитва уважение към днешните колеги, които се изказват с пренебрежение към „Балкантурист”, защото дори и те са продукт на тази организация, която сама си е създавала и подкрепяла кадрите.

„Гордея се с това, че съм оставил нещо след себе си, с трите си книги, които съм оставил на младите да се учат”, казва бившият готвач на Тодор Живков бай Данчо.

 

08:30 | 06 Юли 2020 г.

Диетолог: Сланината може да помогне да отслабнем

08:30 | 06 Юли 2020 г.
В някои случаи сланината може да ни помогне да свалим килограми, но само при много внимателна консумация, заяви диетологът Елена Соломати...
ГКПП „Кулата“
08:24 | 06 Юли 2020 г.

10 км опашка на единствения вход за Гърция – ГКПП ...

08:24 | 06 Юли 2020 г.
10 километра е опашката на единствения вход за Гърция – ГКПП "Кулата", съобщи NOVA.   Вчера южната ни съсед...
08:14 | 06 Юли 2020 г.

Управляващите в Хърватия печелят парламентарните и...

08:14 | 06 Юли 2020 г.
Управляващите в Хърватия печелят парламентарните избори в страната. Партията а премиера Андрей Пленкович "Хърватска демократична общ...
Жан Кастекс
07:59 | 06 Юли 2020 г.

Новият френски премиер ще представи днес кабинета

07:59 | 06 Юли 2020 г.
От новия министър-председател на Франция Жан Кастекс днес се очаква да представи едно ново правителство, чиято задача е да помогне на ико...
07:47 | 06 Юли 2020 г.

Обсъждат готовия проект за гората на Црънча, която...

07:47 | 06 Юли 2020 г.
Обсъждат готовият проект за гората на Црънча, която става парк след дарение на депутата Делян Пеевски. Срещата е между главният архитект ...
Словакия
07:37 | 06 Юли 2020 г.

Отрицателен PCR тест и 5 дни карантина за българит...

07:37 | 06 Юли 2020 г.
Словакия въвежда по-строги изисквания за влизане на българи на територията си от днес. Властите в Братислава извадиха страната ни от спис...

гледай на живо

06.07.2020
 • в момента
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Пулс
 • 09:45
  Телемаркет