От 3 до 10 години затвор грозят олигарха Прокопиев и двама ексминистри

Прокуратурата поиска да бъдат осъдени на около средния размер за престъпленията, в които са обвинени

Дянков, Прокопиев, Трайков съд
Източник: БГНЕС/колаж Канал 3

Дянков, Прокопиев, Трайков съд

Прокуратурата поиска затвор от 3 до 10 години за Иво Прокопиев, Трайчо Трайков, Симеон Дянков и още трима, пише "Монитор".
 
Това стана в края на заключителната пледоария по делото ЕВН. 
 
 
Прокуратурата поиска да бъдат осъдени на около средния размер за престъпленията, в които са обвинени.
 
Продажбата на миноритарния държавен дял от 33% в дружествата "ЕВН" бе извършена през 2011 г.
 
Подсъдими по делото са бившите министри на финансите и икономиката в първия кабинет "Борисов" Симеон Дянков и Трайчо Трайков, бизнесменът Иво Прокопиев и още трима души от фирмата на Прокопиев - "Булброкърс". Процесът срещу шестимата върви по същество от началото на миналата година. Според прокуратурата хазната е загубила от сделките 21 млн. лв. 
 
Шест часа прокурорите по делото за ЕВН изброяваха доказателства за вината на подсъдимите Иво Прокопиев, Симеон Дянков и Трайчо Трайков.Те и още трима от фирмата на Прокопиев "Булброкърс" отговарят пред Темида за продажбата на 33 процента от акциите на ЕВН.
 
В многочасовата си пледоария прокуратурата изложи доказателствата за вината на подсъдимите. Проследяването на историята започна от 11 март 2003 г., когато МС е приел стратегия за приватизацията на електроразпределителните дружества. На 29 октомври 2004 г бил сключен договор с ЕВН Австрия за продажба на 67 процента от държавните акции в ЕРП-та за 271 млн.лв.
 
През март 2010 г започнала подготовката и за приватизацията на остатъчните 33 процента.В показанията си свидетелят, синдикалиста Димитър Манолов казва: "Предложението за ЕВН беше лично на Прокопиев. Аз исках пазарът да определи цената на акциите. Тогава не знаех, че неговата "Булброкърс" ще е посредник на сделката и че ще продава на мажоритарния собственик ЕВН, научих го години по-късно. Опасенията ми се сбъднаха - цената не е била определена по честен начин. Дълги години имаше твърдения за силно влияние на Прокопиев на борсата."
 
Според думите на свидетеля Прокопиев и финансовия министър и вицепремиер Симеон Дянков замислили процедурните хватки за продажбата. Прокурорите се спряха и на показанията на шефа на КРИБ Кирил Домусчиев.Той заявява, че няма данни КРИБ да е бил упълномощил Прокопиев да казва позиция по въпроса на тристранния съвет.
 
След като на 31 март 2010 г. на заседание на тристранния съвет било постигнато споразумение за продажба, Дянков внесъл в МС предложение и на 1 април кабинетът одобрил 60 мерки за омекотяване на последиците от икономическата криза. Мярка номер 3 е приватизацията на миноритарните дялове на енергийните дружества през фондовата борса.
 
По отношение на бившия енергиен министър Трайчо Трайков от държавното обвинение посочиха, че изпратил писмо до Агенцията за приватизация, в което посочил механизма - публично предлагане на акциите на борсата чрез инвестиционен посредник. Събрани са свидетелски показания как Дянков хвалел компетенциите на "Булброкърс" в тази област, и казвал, че има доверие на Прокопиев.
 
Тогавашният шеф на Агенцията за приватизация Емил Караниколов пък свидетелства как Дянков му казал агенцията да не подготвя оценка на акциите за продажба, защото това ще направи "Булброкърс", било много опитно.
 
Караниколов каза още, че Дянков заявил, че вече бил говорил с Прокопиев дружеството да е инвестиционен посредник, имал му доверие Прокуратурата проследи как са били проведени борсовите сделки чрез остарялата руска система РТС на борсата, а не на действащата немска платформа.
 
"Булброкърс" освен че участвал в оценката на акциите, но и бил на едновременно посредник и на Агенцията за приватизация, и на купувача на акциите - мажоритарния собственик на ЕВН. Държавното обвинение се позова и на заключенията на компютърната експертиза за слабости в системата на борсата. В пледоариите на прокуратурата без заявено и че обяснението на Прокопиев пред съда е политическо изказване, част от което е намесване на името на премиера Бойко Борисов.
 
Освен размера на наказанията, прокуратурата поиска още от съда и глоби на подсъдимите - по 500 лева за Дянков и Прокопиев, по 300 лева за останалите. Поиска и съдът да уважи гражданския иск на Министерството на финансите в размер на 7 457 553 лв. 
 
От държавното обвинение обясниха, че искат промяна на мярката за неотклонение на всички подсъдими в "задържане под стража" с мотива, че могат да се укрият. "Всички имат значителни финансови ресурси, особено Прокопиев. Той сам разказа пред съда, че от юли 2010 до юли 2013 г. е живял със семейството си в Сингапур заради заплаха за сигурността", казаха от прокуратурата.
 
Симеон Дянков участва в делото по скайп от САЩ.

 

13:16 | 11 Юли 2020 г.

24 пациенти с коронавирус се лекуват в болницата в...

13:16 | 11 Юли 2020 г.
24 пациенти с коронавирус се лекуват в болницата в Шумен. Състоянието им е срдено тежко, до тежко, стабилно. Пациентите са на възраст меж...
12:51 | 11 Юли 2020 г.

Започва набирането на проекти по програмата за зае...

12:51 | 11 Юли 2020 г.
Агенцията за хората с увреждания започва да набира проекти по Националната програма за заетост на хората с увреждания от 13.07.2020 г. Ос...
12:19 | 11 Юли 2020 г.

Ескалация на напрежението в Росенец! Арестуваха Ив...

12:19 | 11 Юли 2020 г.
Напрежение възникна между протестиращите и полицията в Росенец. Ескалацията съвпадна с началния час на обедните новини на телевизиите. Пр...
11:45 | 11 Юли 2020 г.

Как да разберем дали имаме проблеми с венозното зд...

11:45 | 11 Юли 2020 г.
Лятото е времето, когато най-отчетливо си напомняме, че ако сме пропуснали да се погрижим за венозното си здраве, бързо трябва да навакса...
11:07 | 11 Юли 2020 г.

Инцидент в леглото отказал Джони Деп от брака с Ам...

11:07 | 11 Юли 2020 г.
Инцидент в брачното легло на Джони Деп и Амбър Хърд в къщата им в Лос Анджелис станал поводът за разтрогването на връзката им. Това обясн...
10:55 | 11 Юли 2020 г.

Цветомир Найденов: Васил Божков е гуруто на протес...

10:55 | 11 Юли 2020 г.
Бизнесменът и собственик на Efbet Цветомир Найденов обяви, че избягалият в Дубай и притежател на 18 обвинения Васил Божков е гуруто на пр...

гледай на живо

11.07.2020
 • в момента
  Стъпките към успеха
 • 13:30
  Кухнята на Звездев
 • 14:00
  Новини
 • 14:15
  Икономика и бизнес