Тази нощ настъпва астрономическото лято - вижте как го посрещат по света

Лятното слънцестоене е важно за много култури още от праисторията, затова и свързаните с него ритуали и фестивали са се запазили

Ето как посрещнаха лятното слънцестоене на Стоунхендж
3
Източник: Reuters

Ето как посрещнаха лятното слънцестоене на Стоунхендж 3

Хората от цял свят празнуват най-дългия ден в годината, на повечето места с древни ритуали - от дроидите в Стоунхендж до монголските шамани, но тази година те са белязани от пандемията от COVID-19, съобщи сайтът "Айнюз".
 
Лятното слънцестоене е важно за много култури още от праисторията. Затова и свързаните с него ритуали и фестивали са се запазили. В този ден земните полюси са наклонени максимално спрямо Слънцето.
 
Тази година астрономическото лято настъпва в 21.43 ч. по Гринуич. В България започва на 21 юни 2020 г. в 00.43 ч. (бел. ред.).
 
Олицетворение на лятното слънцестоене са образите на друидите, събрали се в Стоунхендж. Традицията води началото си от езичеството. Тази година обаче не е разрешено масово събиране на хора там заради ограниченията, свързани с пандемията от новия коронавирус.
 
 
Излъчване на залеза днес и на изгрева утре е планирано на страницата във фейсбук на English Heritage (Английско наследство).
 
Испания отбелязва лятното слънцестоене с празник в чест на Йоан Кръстител на 23 юни. Въпреки християнските елементи и този фестивал е с езически корени - масово се палят огньове на открито, хората събират билки, закачат ги на букети на входните врати или ги потопяват във водата, в която се къпят.
 
В САЩ с лятното слънцестоене се чества и Международният ден на йогата. Обикновено на Таймс скуеър в Ню Йорк се събират стотици хора, за да участват в масова йога практика. Заради новия коронавирус площадът тази година няма да събере почитатели на йогата, а празникът ще бъде отбелязан с курсове по йога по интернет.
 
В Монголия се възраждат шаманските ритуали. В деня на лятното слънцестоене шамани обикалят около големи огньове.
 
Украйна празнува като Испания - почитайки Йоан Кръстител, наричан там Иван Купала. Връзката с езичеството е в големите огньове, които младежи и девойки прескачат, за да се пречистят.
 
В Швеция издигат големи стълбове и танцуват около тях. Хората украсяват домовете си с тях, а най-дългият ден в годината е почивен.
 
Във Финландия лятното слънцестоене първоначално е наричано "Укон юхла" - на езическия бог на огъня Укон. След това с християнството е преименуван на "Уханус" - в чест на Йоан Кръстител.
 
Езическите корени в празника са навсякъде - огньове на открито край езерата и на морския бряг и танцуващи около стълбове момичета. По това време на годината във Финландия слънцето почти не залязва.
Цвета караянчева
17:06 | 22 Октомври 2020 г.

Цвета Караянчева покани наблюдатели от европейскит...

17:06 | 22 Октомври 2020 г.
Председателят на НС Цвета Караянчева покани европейските институции да изпратят наблюдатели, които да проследят всички етапи от протичане...
Зеленчуковия пазар в “Младост“ спазва всички мерки за безопасност по време на епидемията 1
16:54 | 22 Октомври 2020 г.

11 констативни протокола с предупреждение за отстр...

16:54 | 22 Октомври 2020 г.
Районна прокуратура – Благоевград, съвместно с Областна дирекция по безопасност на храните, е извършила проверки за спазване на про...
брифинг на министъра на здравеопазването
16:31 | 22 Октомври 2020 г.

Наполовина намаляват капацитета на нощните заведен...

16:31 | 22 Октомври 2020 г.
Намаляват капацитета на нощните заведения на половина. В момента в заповедта е записано 1 човек на квадратен метър. Това стана ясно след ...
Социална мрежа
16:09 | 22 Октомври 2020 г.

Столицата си има шарен трамвай със сто лица (ВИДЕО...

16:09 | 22 Октомври 2020 г.
Столицата си има шарен трамвай със сто лица. Пред репортера на предаването "Социална мрежа" художникът на трамвая Алекси Ив...
15:48 | 22 Октомври 2020 г.

Посланикът на Дания към Ахладова: България се разв...

15:48 | 22 Октомври 2020 г.
Министърът на правосъдието Десислава Ахладова и посланикът на Дания Н.Пр. Сьорен Якобсен обсъдиха актуалното състояние на правосъдната ре...
15:41 | 22 Октомври 2020 г.

Сачева: С детски добавки без подоходен тест, ние н...

15:41 | 22 Октомври 2020 г.
"С правото за детски добавки без подоходен тест, ние не даваме пари, а даваме права", смята министър Деница Сачева. Пред журнал...

гледай на живо

22.10.2020
 • в момента
  Патарински LIVE
 • 18:00
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:20
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини