Спецсъдът решава по делото EVN другата неделя, 10 години затвор грозят Прокопиев, Дянков и Трайков

В съдебната зала бизнесменът Иво Прокопиев заяви, че не знае в какво е обвинен, а сделката за ЕВН била успешна, Дянков пък оставил финансите на държавата във "великолепно състояние"

Прокопиев, Дянков
Източник: БГНЕС

Прокопиев, Дянков

Специализираният наказателен съд ще излезе с решение по сагата ЕВН следващата неделя, в която подсъдими са бизнесменът Иво Прокопиев, бившите министри на енергетиката и на финансите Трайчо Трайков и Симеон Дянков.
 
Първоначално съдът пришпори процеса и планът беше още тази вечер той да се произнесе. След близо 14 часа заседание, в които имаше обяснение на подсъдимите и пледоарии на страните, завършили след полунощ, съдията отложи делото и го насрочи за нова дата.
 
В съдебната зала бизнесменът Иво Прокопиев заяви, че не знае в какво е обвинен. Той коментира още, че предложението за приватизацията на ЕВН е било направено по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.
 
 
"Не разбирам в какво съм обвинен. Как може да има обвинение в криминално престъпление при изразяване на мнение на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, чийто решения не са задължителни, а консултативни", попита подсъдимият Прокопиев.
 
Той обясни как и защо "банките са ограничили достъпа до кредитите" и защо била настъпила "кредитната суша“. Прокопиев коментира пред магистратите причините, довели до въпросната финансова криза и подчерта, че с тази сделка е бил намален държавният дефицит във въпросната година.
 
В една от почивките на състава бизнесменът и издател каза няколко думи. "Видяхте колко абсурдни и нелепи са всички обвинения - изобщо без липсата на каквато и да е причинно-следствена връзка. Единственото, което очакваме оттук нататък е силна защита и справедлива съдебна присъда“, заяви той.
 
Обяснения по делото, чрез скайп връзка, даде и бившият финансов министър Симеон Дянков, който заедно с Трайков са подсъдими за продажбата на държавния дял в ЕВН на занижени цени и така държавата е била ощетена с милиони. Според обвинителния акт те са били подбудени от Прокопиев.
 
В съдебната зала Дянков се оплака, че го съдят. По скайпа той се похвали, че е оставил финансите на държавата във "великолепно състояние".
 
"Обвинението срещу мен е грубо нарушение на закона", каза Дянков пред спецсъда. Бившият му колега Трайчо Трайков пък заяви, че не е занижавал умишлено оценката на акциите на ЕВН и добави, че не вижда в какво може да бъде обвинен. Настоящият кмет на район "Средец“ подчерта, че процесът се е отразил негативно на неговия живот и семейство.
 
Подсъдими по делото са и трима от служителите на фирмата на Прокопиев - "Булброкърс". Единият от тях заяви пред съда, че сделката е била изненадваща и не вярвал, че ще се случи. Причината - никой не искал да купува, тъй като било време на криза.
 
Според служителя на Прокопиев - "Булброкърс" си свършила перфектно работата и сделката била успешна.
 
В зала наблюдаващите прокурори - Наталия Станчева и Емил Петров, които имаха 6 часова пледоария, поискаха на тримата обвиняеми да бъде наложена около половината от полагащото им се наказание в Наказателния кодекс ефективно наказание, глоба и затвор.
 
"Първото престъпление е злоупотреба с доверие. Това, в което обвиняваме "Булброкърс“, съответно г-н Евстатиев и Петър Василев, че те са занижили първоначалната минимална цена, на която са пуснали акциите на пазара. Те са използвали некоректни формули и непреработени за нуждите на приватизацията съобразно българския пазар“, заяви прокурор Петров.
 
Той посочи, че причинените щети на държавата са за милиони лева.
 
"Ние ги обвиняваме за около 7 милиона и нещо, Трайчо Трайков за над 31 млн. лв. и г-н Дянков също за 7 млн. лв.“, уточни той.
 
Попитан защо на заседанието не присъства представител на Агенцията по приватизация, Петров обясни, че тя е била превърната от Дянков и Трайков в пощенска кутия.
 
"Така са поставени задачите, че всичко се върши от инвестиционния посредник. На тогавашния изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и предприватизационен контрол Емил Караниколов, сегашен министър на икономиката, са казали, че инвестиционният посредник извършва всичко и той носи цялата отговорност. И точно затова е направено, за да няма скандали около съответния министър.
 
Затова отговорността е прехвърлена на инвестиционния посредник. Затова в Агенцията по приватизация никой не приемал оценката, никой не е проверявал, въпреки че защитата твърдеше обратното“, обясни още Петров и добави, че именно Дянков е възпрепятствал процеса и е настоявал да се приемат определени критерии за инвестиционния посредник, на които единствено е отговарял "Булброкърс“.
 
По думите му, според критериите, компанията е можела да вземе и трите конкурса, но това е нямало как да бъде допуснато.
 
Прокопиев, Дянков и Трайков са подсъдими за продажбата на 33% държавен дял от дружеството ЕВН през 2011 г. по предложение на Прокопиев. 
Цветан Соколов
10:48 | 15 Юли 2020 г.

Силвано Пранди връчи капитанската лента на Цветан ...

10:48 | 15 Юли 2020 г.
Старши-треньорът на националния отбор по волейбол на България - Силвано Пранди, обяви, че връчва капитанската лента на Цветан Соколов в и...
Бедност
10:46 | 15 Юли 2020 г.

В Ливан има скок на престъпленията от глад

10:46 | 15 Юли 2020 г.
Ливан е затънал в икономическа криза, белязана от рязък спад на валутата и галопираща инфлация, които запратиха почти половината от насел...
Веселин Марешки
10:40 | 15 Юли 2020 г.

Марешки: Протестиращите не искат ГЕРБ, но не искат...

10:40 | 15 Юли 2020 г.
„Вие в кой свят живеете? Не виждате ли какво пише на протестите? Не искаме ГЕРБ, но не искаме и БСП – това пише“. Това ...
Градски транспорт
10:37 | 15 Юли 2020 г.

Мащабен ремонт на "Топлофикация" променя движениет...

10:37 | 15 Юли 2020 г.
Заради мащабна реконструкция на топлопровод се налагат множество промени в движението на автомобили и на колите на градския транспорт в с...
Открити са две оранжерии с канабис във варненското село Водици 1
10:33 | 15 Юли 2020 г.

Полицията затвори оранжерия с канабис край Варна (...

10:33 | 15 Юли 2020 г.
Служители на ОДМВР - Варна са затворили две оранжерии с канабис във варненското село Водица, съобщиха от МВР. Тук може да откриете ощ...
Цветомир Найденов
10:32 | 15 Юли 2020 г.

Цветомир Найденов: Веселин Балтов е физическия изв...

10:32 | 15 Юли 2020 г.
Веселин Балтов е човекът, който стреля по Манолв Велев в опит да го убие. Това написа основният свидетел срещу Васил Божков - Цветомир На...

гледай на живо

15.07.2020
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 11:00
  Новини
 • 11:15
  Парламентът на живо
 • 11:45
  Топ шоп