Какво да правим, ако имаме кърлеж? Съвети от инфекционист от ВМА (ВИДЕО)

Вижте как да се справите сами и какви болести може да пренесе кърлежа

д-р Магдалена Баймакова
Източник: Канал 3

д-р Магдалена Баймакова

В днешното издание на предаването "Пулс" ще видите разговор с д-р Магдалена Баймакова от Клиниката по инфекциозни болести, ВМА. Тя ще даде ценни съвети по темата "Какви са болестите, които пренасят кърлежите?"
 
Как да открием кърлежа?
 
След като сме били на разходка в тревисти местности, винаги трябва да оглеждаме много внимателно тялото и дрехите си. Препоръчва се и един топъл душ след прибиране – топлата вода допринася за отстраняването на недобре закрепените кърлежи.
 
Трябва внимателно да огледаме около ухото, на границата между косата и лицето, аксилите, около гърдите, задколянната ямка, по долните крайници също, да няма някоя черна точица. 
 
Как да махнем правилно кърлежа?
 
Фолклорните съвети не са коректни. Хубаво е да има набор за вадене на кърлежи – по санитарните заведения го има. Ако има пинцета, също върши работа. Най-добре е да се отиде в болница. С пинцета целта е да го захванем максимално близо до кожата, перпендикулярно да го извадим целия, лека-полека с бавни и търпеливи движения трябва да стане. Има случай в които може да остане главичка или краченце.
 
Какво ще правим след това с кърлежа?
 
Много важно е да не се пипа с голи ръце и да го стискаме, за да изхвърчи. Ако досега не е станало такова заразяване, по този начин вероятността е реална. Най-добре е да се сложи в шишенце, със спирт или без. Можем и да го оставим навън, не трябва да се слага в други шишета, с алкохол е най-добре или стерилно пликче.
 
Как да лекуваме мястото на кърлежа?
 
Третираме мястото със спирт, ако е успешно, не би трябвало да има следи. Ако има раничка, то е от изваждането. Трябва да се види от специалист дали има нужда от антибиотични кремове. Специалист ще следи дали има нужда от друго лечение, но ако има кожна инфекция от изваждането, може да има нужда и от превръзка.
 
Кога сме застрашени от инфекция?
 
Колкото по-дълго е престоял кърлежа, толкова по-голяма е вероятността да ни зарази с инфекция. Някои патогени са по-кратко време се развиват, да не стои повече от 2-3 дни. 
 
Заболявания, причинени от кърлежи
 
Лаймската болест е най-честата. Няма територия, разпространена е из цялата страна. Клиничната картина в Америка е различна от европейската. Тук наблюдаваме характерен обрив. Трудно забележим е, създава неприятности тихичко. През следващите седмици увеличава размерите си зачервяването – светло или тъмночервено. При силен сърбеж и бързо увеличаване на размерите, ако има и болка, не е лаймска болест. Предписва се антибиотично лечение. 
 
 
В следващите месеци може да се появяват повече, но по-малки червени кръгчета. Дори да не ги лекуваме, тези обриви ще си отидат. Паралелно с кожните прояви, добре е да се следят и други симптоми.
 
 
Това са неврологичните прояви – засягане на черепно-мозъчните нерви, изкривяване на лицето – увисване на устния ъгъл, губене на чувствителност в едната страна на лицето. Има и сърдечни оплаквания – прескачане, сърцебиене, сърдечен дискомфорт. Има и засягане на ставите, повече е в САЩ, при нас е по-рядко и на по-напреднал стадий.
 
Еритема – от 7 до 10 дни след това, до няколко месеца.  Прилагаме курсове на лечение, не трябва да има отчаяние, а колаборация с пациентите, доверие от тях към лекарите.
 
Марсилската треска
 
Тук има повече прицелност на териториите – по поречието на Марица, по Черноморието, Ямбол, около Варна. Имаме много по-тежко клинично протичане, кратък инкубационен период – развиват симптоми за седмица. Висока температура, образуване на черно петно по тялото, на деликатно място. По цялото тяло има обриви, артритни прояви има, зачервено лице, като грипоподобни симптоми.   
 
Съвети от специалиста
 
Да се оглеждаме много внимателно
Да използваме репеленти, ако сме сред природата
Оглед на тялото, обезпаразитяване на домашно животно, ако има такова
Изпращане на кърлеж в лаборатория, за да се установи дали е носител на инфекция
 

Етикети: Пулс , кърлеж
Екатерина Захариева
20:13 | 09 Юли 2020 г.

Захариева в Прага: Важно е да не допускаме отново ...

20:13 | 09 Юли 2020 г.
,,В Европейския съюз трябва да имаме общи и координирани правила за ограничаване на коронавируса, но да не допускаме отново затваряне на ...
КЕВР
19:27 | 09 Юли 2020 г.

Парламентът рестартира процедурата за избор на нов...

19:27 | 09 Юли 2020 г.
Депутатите гласуват наново процедурни правила за избор на председател и членове на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), пред...
Кокошка
18:37 | 09 Юли 2020 г.

БАБХ констатира огнище на заболяването Нюкясълска ...

18:37 | 09 Юли 2020 г.
Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на заболяването Нюкясълска болест по птиците в два животновъдни обек...
Прокуратура
18:28 | 09 Юли 2020 г.

ВАП сезира МРРБ, МОСВ, МТ и ДНСК да провери строеж...

18:28 | 09 Юли 2020 г.
Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), министъра на околната ср...
Евгени Будинов
18:25 | 09 Юли 2020 г.

Евгени Будинов: Ние сме пример за хората и трябва ...

18:25 | 09 Юли 2020 г.
Народният представител от групата на ГЕРБ - Евгени Будинов, потвърди, че ще продължи да носи маска, както е разпоредено от здравния минис...
Александър Сиди
18:19 | 09 Юли 2020 г.

Александър Сиди: Не би трябвало да затягаме меркит...

18:19 | 09 Юли 2020 г.
Народният представител от групата на ВМРО - Александър Сиди, одобри решението на здравния министър Кирил Ананиев, за да върне част от огр...

гледай на живо

09.07.2020
 • в момента
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:20
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива