Проф. Иво Петров: COVID-19 не попада в зоната на особено опасните инфекции

По думите му Националният оперативен щаб съветва в правилна посока правителството

Иво Петров
Източник: БГНЕС

Иво Петров

"Инфекцията с COVID-19 не попада в зоната на особено опасните инфекции. Това е една вирусна инфекция с доста голяма агресивност, поради факта, че вирусът е нова мутация, това заяви в ефира на БНТ кардиологът проф. Иво Петров.
 
"До голяма степен развитието на заболяването като конкретен клиничен епизод зависи от реакцията на организма-гостоприемник. Все още нямаме ефикасна таргетна терапия, затова и заболяването протича в зависимост от това каква е реактивността на организма и на някои общомедицински мерки, тъй като все още няма нито ваксина, нито специфичен антибиотик. Добри методики за превенция за неразпространението на вируса са ултравиолетовите лъчи, водородният прекис също. Те са доказано над 90% ефикасни", посочи проф. Петров.
 
 
"Изследване показва, че разликата в заболеваемостта и смъртността е много различна в зависимост от възрастовия профил на населението, климатичните условия и мерките. Мерките, които се предприемат, са изключително важни и може да имат голям успех за запазване на живота и здравето на населението", обясни той и допълни, че в страни като Исландия, например, където е доста хладно, смъртността е изключитнелно малка.
 
"Но също така в Конго, където възрастовият профил на населението е средна възраст 40 години - там смъртността е 0,6%. Обратно, в страни като Италия с едно от най-възрастните населения на земята - средна възраст над 60 години, смъртността е 10-12%", смята професорът.
 
"Имайки предвид възрастовия профил на населението в България, мисля, че се представяме изключително добре. Като кардиолог не мога да не кажа, че сърдечносъдовите заболявания са една от предпоставките за относително висока смъртност. Прагматично, ако подходим, трябва да се разглежда смъртността за период от време, а не отделна смъртност", коментира каридологът.
 
По думите му Националният оперативен щаб съветва в правилна посока правителството. Всички мерки бяха навременно предприети и изпълнени от населението. В същото време обаче ние не може да живеем безкрайно изолирани. Обществото има нужда от своето движение.
 
Данните на СЗО от последните дни показват нарастване на броя на залолелите, но и покачване на броя на оздравелите. От гледна точка на смъртността има известно плато, като пикът е бил около 20 април и оттогава има бавно, но сигурно спадане на починалите за ден в световен мащаб.
 
Проф. Петров подчерта отново, че обеззаразяването на средата е много важно, особено в болниците, големите учреждения и предприятия.
 
В заключение проф. Петров заяви, че COVID-19 не е изключение от това, което ни е познато от здравеопазната практика. Както грипът, така и пневмониите, така и всички други възпалителни заболявания, които предизвикват много тежко възпаление, водят до активизиране на потенциално спящи сърдечносъдови проблеми и те могат да бъдат опосредствани през тромбообразуването, активната възпалителна буря, която може да увреди миокарда и съдовете и т.н.
 
Глобалните промени в организма водят и до промени в сърдечносъдовата система, които много често се оказват фатални като финален щрих на развитието на заболяването. Но е важно да се подчертае, че голямата част от хората оздравяват и не е небходимо да се насажда панически страх, а да знаем, че се върви към създаването на ефикасна ваксина.
18:22 | 16 Юли 2020 г.

Борисов: Клипът от къщата ми е аранжиран (ВИДЕО)

18:22 | 16 Юли 2020 г.
Премиерът Бойко Борисов подкара джипа си за поредна иснпекция. С него е зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. &nbs...
17:53 | 16 Юли 2020 г.

Марешки: Президентът сам си създава импийчмънт

17:53 | 16 Юли 2020 г.
По време на протестите проличава един сериозен цинизъм при президента, който нарече родителите на протестиращите мутри, защото демокрация...
17:04 | 16 Юли 2020 г.

Окончателно! Оправдаха Мишо Вандала за убийството ...

17:04 | 16 Юли 2020 г.
Върховният касационен съд (ВКС) оправда Михаил Туцов-Мишо Вандала за убийството на Красимир Гочев-Шмид. Той бе разстрелян с 6 изстре...
16:50 | 16 Юли 2020 г.

Данъчните поемат контрола над хазарта, 10% от прих...

16:50 | 16 Юли 2020 г.
Комисията по бюджет и финанси на парламента прие и на второ четене промените в Закона за хазарта, предложени от ГЕРБ.   Зако...
12,2 млн. евро в помощ на малки и средни фирми в пограничните райони на България и Гърция
16:29 | 16 Юли 2020 г.

12,2 млн. евро в помощ на малки и средни фирми в п...

16:29 | 16 Юли 2020 г.
Над 12,2 млн. евро ще бъдат предоставени за развитие на малките и средни предприятия по пилотна мярка в пограничните райони на България и...
Полицаите от Гоце Делчев поемат щафетата на протестите за по-високи заплати
16:27 | 16 Юли 2020 г.

Полицаите, проверявани за употребена сила при прот...

16:27 | 16 Юли 2020 г.
Установени са полицейските служители, за които се води разследване за употреба на физическа сила по време на антиправителствените протест...

гледай на живо

16.07.2020
 • в момента
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:20
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива