Пламен Узунов: Готов съм да си тръгна веднага, ако президентът мисли, че съм нелоялен

Познавам Пламен Бобоков покрай служебната си дейност от времето, когато съм секретар на президента Румен Радев, призна той

Пламен Узунов
Източник: БГНЕС

Пламен Узунов

Обвиненията в търговия с влияние са най-малкото безпочвени. Никога по никакъв повод не съм вземал и не съм давал имотна облага. Ще държа докрай името ми да бъде изчистено. Това заяви пред bTV съветникът на президента по правни въпроси Пламен Узунов.
 
Не разчитам на качествата на прокуратурата. Искам да кажа, че съм чист пред себе си, добави Узунов.
 
Познавам Пламен Бобоков покрай служебната си дейност от времето, когато съм секретар на президента Румен Радев. Изпитвам уважение към Бобоков, който е много интелигентен човек, добави Узунов.
 
Общувал съм с Пламен Бобоков. Когато бъдат подадени лицата, които ще придружават президента в дадена делегация, моята характеристика изисква да извършва проверка на лицата и ако има лица със съмнителна репутация да не ги допускам до президента. При Бобоков такова нещо не съм установил, така че това е и причината да осъществим с него първия си контакт, каза Узунов.
 
Той обясни, че прокуратурата го е призовала и той доброволно е заявил, че ще окаже пълно съдействие на прокуратурата. Бях призован в качеството на свидетел и си тръгнах в качеството на свидетел, никога не съм бил задържан. Поех ангажимент за пълно съдействие, което правя и до днес, обясни Узунов.
 
Трябваше да отидем до дома ми, за да извършат проверка. С голямо учудване установих, че там, където живея, чака полицейски бус, автопатрул и два мотора, навън беше пълно с полиция. Нямам представа защо беше този цирк, каза Узунов.
 
Аз съм в качеството си на свидетел в момента. Прокуратурата е възможно да ме обвини, но аз нямам никакви притеснения. Полицията беше отпратена и започнаха да прииждат журналисти пред дома ми. Върнах се в спецпрокуратурата, за да оформим разпита на свидетел. От дома ми иззеха стар мобилен телефон и флаш памет. Не знам какво има в тази флаш памет. Аз нямам персонален компютър в дома си, останала е в някои от дрехите, с които съм се прибрал.
 
Получих уверение, че ще бъда изведен дискретно от сградата на прокуратурата, за да няма циркове. Естествено това не се случи, след разпита ме чакаха около 30 камери. Не бях подготвен да отговоря на който и да е въпрос. Тъй като не знаех, че прокуратурата е разпространила такава интерпретация на скрийшотовете на чатовете, обясни Узунов и добави, че няма право да споделя на какви въпроси е отговарял пред прокуратурата.
 
Попитан дали се е занимавал с назначаване на прокурор от Русе, Узунов отговори, че е станала грешка. Нито познавам този човек, нито някой ме е молил да му ходатайствам, нито имам тези възможности. Мислите ли, че имам възможности да назнача когото и да било. Нямам отношение към това, добави Пламен Узунов.
 
Това е отношение към президента. Целта е президентът, а аз съм средството. Аз съм докладвал на президента. Мисля, че още не съм загубил доверието му, в момента, в който го загубя, съм готов да си тръгна. Но няма да го оставя в тежките моменти, добави Узунов.
 
Попитан за това, че Пламен Бобоков, по информация на прокуратурата, го бил питал чия собственост са два автомобила Майбах, Пламен Узунов отговори, че не е редно да дава обяснение. "Има следствено дело, вероятно ще ми зададат въпроса и аз ще отговоря. Това е внушение, аз нямам власт и възможности, каквито ми приписват. В моя телефон не се съдържа подобна информация. Каквото са ме питали, съм го казал, нямам какво да крия. Но може всеки да изпрати от телефона си или самото приложение да се ползва на друго устройство", коментира Узунов.
 
На въпрос дали е проверявал за тези коли, той отговори, че няма спомен. „Но ще отговоря на този въпрос в следствието“, допълни той.
 
За президента на Либерия – за концесията на пристанището там, Узунов коментира: но какво общо имам аз с президента на Либерия. Президентът Радев нито е канил президента на Либерия и нито президентството е получавало покана от президента на Либерия. За какво говорим, попита Узунов.
 
Той обясни, че Пламен Бобоков е потърсил съдействие от него за лице с неверни криминалистически регистрации, "за да му кажа какъв е редът".
 
В интернет има бланка, аз съм я изпратил, той си я е попълнил и внесъл. А аз не мога да ходатайствам да се заличат данни. Надявам се МВР да си свърши работата, да провери и да установи каквото и да било, но аз нямам нищо общо. Бих оказал съдействие на всеки. Ами бланката я има в интернет. Има хора с различна правна култура, някои се ориентират бързо и могат, други не могат, отбеляза Узунов.
 
Попитан колко близък е с Бобоков и че очевидно той разчита на него, Узунов отново каза, че се води следствено дело. "Уважавам Бобоков, но не знам много за личния му живот. Не познавам децата , съпругата му. Приятно е да се контактува с него, да. Водя скромен начин на живот, не ходя по светски събития. Не познавам крупни бизнесмени от мащаба на Бобоков. Не разполагам с класация, за да кажа, че някой е най-, втори или трети, но не познавам друг от подобен ранг. Готов съм да окажа съдействие на всеки един мой познат. Нямам притеснения никакви.
 
Всичко подлежи и е предмет на доказване. Процесът се води в медиите, а не съгласно НПК. Аз не съм в качеството на обвиняем. Всички неща ги научих от медиите. Днес научих нова порция. Мисля, че целта на някои хора, не визирам прокуратурата, е да се оттегля като съветник по правните въпроси на президента. Готов съм да си тръгна веднага, ако президентът мисли, че съм нелоялен, каза още Узунов.
Плюшено мече
21:42 | 04 Юли 2020 г.

Дете на 4 години с COVID-19 в с. Голямо Ново

21:42 | 04 Юли 2020 г.
Направени са PCR тестове на контактните със семейството, заразено с коронавирус в търговищкото село Голямо Ново. Сред новозаразените ...
21:37 | 04 Юли 2020 г.

Мащабна операция срещу детската порнография в Итал...

21:37 | 04 Юли 2020 г.
Италианската полиция извърши мащабна операция в 15 региона срещу лица, заподозрени, че са замесени в детска порнография, предаде ДПА. ...
21:33 | 04 Юли 2020 г.

Иззеха над 2 тона нелегална ракия в Пловдив

21:33 | 04 Юли 2020 г.
Полицията е иззела над 2 тона нелегален алкохол от избените помещения на 62-годишен мъж в Пловдив, съобщиха от ОД на МВР Пловдив.  ...
Проф. Тодор Кантарджиев
21:26 | 04 Юли 2020 г.

Проф. Кантарджиев: Изпуснахме инфекцията от COVID-...

21:26 | 04 Юли 2020 г.
У нас циркулират 35 щама на COVID-19, обяви пред БТВ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Оперативни...
21:22 | 04 Юли 2020 г.

Прокуратурата изелезе с още данни за акцията срещу...

21:22 | 04 Юли 2020 г.
„Профилите на магистратите, които са ангажирани с разследванията срещу обвиняемия Васил Божков, съдържат освен техни лични данни ка...
21:08 | 04 Юли 2020 г.

Д-р Борислав Цеков: Причините за профанизацията на...

21:08 | 04 Юли 2020 г.
Една от основните причини за профанизацията на политическото, която наблюдаваме от много години е синдрома на социалната мрежа. Това съоб...

гледай на живо

05.07.2020
  • в момента