Конгресът на БФС ще се проведе на 11 декември

Телевизионните права за българския елит са продадени за 32 млн. лв. без ДДС за период от 5 години

БФС
Източник: Канал 3

БФС

Конгресът на БФС ще се проведе 11 декември. Това стана ясно от решение на Изпълнителния комитет на родния съюз, предаде репортер на БГНЕС. На пресконференцията след заседанието на Изпълкома присъстваха вицепрезидентите на централата Емил Костадинов и Атанас Фурнаджиев.

Конгресът на Българския футболен съюз ще се проведе на 11 декември, петък, обявиха от централата. Освен това бе обявено и решение за предстоящия сезон 2020/21 в efbet Лига. Сезон 20/21 запазва формата с 14 отбора, като в редовния сезон ще се играят 2 мача всеки срещу всеки – в плейофите тимовете ще бъдат разпределени на първа шестица, където ще се играе по една среща, а втората осмица ще бъде разделена на две групи от по четири отбора. Разликите със сегашната ситуация е, че в двете четворки ще се играе по два мача на разменено гостуване, а последните два в класирането ще изпаднат директно във Втора лига. Аргументите за това решение са редуциране на мачовете, финансово облекчение за клубовете и възможност за навременен завършек преди старта на Евро 2020.

Тук може да откриете още спортни новини!

В добавка, от родния съюз споделиха, че продължават договора си за телевизионни права с Нова Броудкастинг Груп с пет години – от 20/21 до 25/26. Картотекирането на вратари само от страни на Европейския съюз отпада, а стана ясно още, че във Втора лига от следващия сезон ще играят Септември Симитли и Спортист Своге. На 30 юни пък ще бъдат обявени всички отбори, които получават лицензи за efbet Лига и евротурнирите.

На въпрос на БГНЕС относно параметрите на партньорството, Фурнаджиев поясни: „Постъпиха три оферти - за 200 000 на сезон, 3 млн. на сезон и 6.5 млн. на сезон, цени без ДДС. Офертата, която одобрихме за продължаване сегашния договор е на обща стойност 32 млн. без ДДС. Самото разпределение на средствата се приема от Професионалната лига. Всички клубове се събират и решават как се разпределят средствата. Това, което ние като Футболен съюз по отношение разпределението можем да решим, е да се увеличи сумата – досега 90% от сумата отиваше за клубовете, 10% за съюза, имаше предложение за 95% към клубовете и 5% за БФС. Моето мнение остава непроменено, нямам намерение да се кандидатирам за президент“, започна той.

Костадинов заяви, че Футболният съюз не може да осъществи контрол по стадионите, имайки предвид факта, че не се спазват мерките за социална дистанция по трибуните. „Футболният съюз не може да осъществи такъв контрол, има РЗИ, трябва да се обърнете към тях. За елитните групи 15, 17, 19 г. на сметка на футболния съюз, за професионалния футбол по предложение на СК бяха намалени таксите, това ще продължи, докато има мерки и докато има рестрикции върху клубовете да не пускат определен брой зрители. Последната сума беше 10 500 евро на клуб от Първа лига и 5000 от Втора. Иначе не съм мислел за кандидатура за президент, има време – те ще станат ясни две седмици преди самия Конгрес“.

На въпрос на БГНЕС относно това дали спорът с Министерството на младежта и спорта може да замрази партньорството за ТВ права, Фурнаджиев отвърна: „Ние няколко пъти изяснихме за този казус, че ще бъде решен в съда – ако има решение, тези средства ще бъдат върнати. Не сме получили призовка за дело, имаме юридически екип, който готви защита по този казус. Не мисля, че такъв спор може да замрази каквото и да било партньорство, това не е война, не е причина да се замрази партньорство, с който и да е“.

Костадинов обясни взетото решение за влизането на Спортист Своге във Втора лига. „Преди две седмици Черноморец Балчик обяви, че се отказва от Втора лига и получихме две предложения – от Марица Пловдив и Спортист Своге. През миналата седмица имаше заседение на Бюрото на Изпълкома, което даде задача на нашата комисия да обиколи стадионите на двата отбора и те излезнаха с решение, че условията, които предлага Спортист чисто финансово и като инфраструктура са по-добри – всеки клуб трябва да има добра база“, коментира той.

Фурнаджиев добави, че проектът с ВАР по българските стадиони е замразен поради пандемията и че обществото трябва да се научи да живее с вируса. „Вие знаете, че взехме решение преди пандемията да я въведем –предвид неяснотата, не мисля, че някой може да даде отговор дали в бъдеще няма да се повтори това нещо, така че засега този проект е замразен. Проблемът с коронавируса няма да се реши генерално скоро, трябва да живеем с вируса, да се спазват всички мерки като социална дистанция, носене на маски. Цялото общество трябва да се научи да живее по един нов начин“.

Тази криза се отразява на всички финансово, не само на българския футбол, но и на фирми и държавни институции. Приходите в бъдеще ще намалеят във всяко отношение, независимо дали говорим за бюджет на БФС или на държавата. Това беше една от причината да приемем офертата за телевизионните права, която се запази в същия размер - в сравнение със Сърбия, Хърватия и Чехия парите за ТВ права са добри и това беше един от аргументите да продължим това партньорство“, завърши той.

22:23 | 27 Септември 2020 г.

В 13 области в страната се проведоха частични мест...

22:23 | 27 Септември 2020 г.
Днес гласуваха хората в 21 населени места.   В 13 области в страната се проведоха частични местни избори. А в секциите зарад...
22:10 | 27 Септември 2020 г.

Ултрамаратонец тегли двутонен пикап 27 часа подред...

22:10 | 27 Септември 2020 г.
Ултрамаратонецът Краси Георгиев надделя над новото си предизвикателство. Той тегли двутонен пикап в продължение на 27 часа.   ...
Орлов мост
21:54 | 27 Септември 2020 г.

Протестен митинг-концерт блокира кръстовището на "...

21:54 | 27 Септември 2020 г.
Митинг-концерт, под надслов “Бъдеще за България - бъдеще за младите", блокира кръстовището на "Орлов мост". Проявата...
21:50 | 27 Септември 2020 г.

Ужас в Нагорни Карабах - огън с дронове, танкове и...

21:50 | 27 Септември 2020 г.
Тази сутрин между Азербайджан и Армения отново пламна датиращ от десетилетия конфликт за Нагорни Карабах, населен с арменци район. Съобще...
влюбени
21:36 | 27 Септември 2020 г.

Съседи, запознали се на балкона в изолацията, се с...

21:36 | 27 Септември 2020 г.
Двама съседи, които се запознават по принуда, докато единственото им забавление е да гледат през балкона, се сгодиха в Италия. 38-год...
21:18 | 27 Септември 2020 г.

Oще 50 000 евро са нужни за спасяването на живота ...

21:18 | 27 Септември 2020 г.
50 хиляди евро – толкова са необходими за да се върнат усмивките на лицето на Сияна и нейната майка. Момиченцето, което днес с...

гледай на живо

27.09.2020
  • в момента
    Новини
  • 23:20
    Беновска пита