Граждани на протест срещу поправките в Закона за биоразнообразието

Протестиращите смятат, че промените в закона влизат в конфликт с „Натура 2000“

Протест в София срещу промените в Закона за биоразнообразието
Източник: БГНЕС

Протест в София срещу промените в Закона за биоразнообразието

Със скандирания "Искаме природа, не искаме бетон" и "Оставка" граждани излязоха на протест. Те се обявиха против готвените промени в Закона за биоразнообразието и даването на възможност да се обжалват решения само на една инстанция, предаде репортер на БГНЕС.

Поводът да сме тук е, че предстои една промяна в Закона за биологичното разнообразие, чиято единствена цел е да ликвидира мрежата от „Натура 2000“ в България. Истината е, че в много случаи тази мрежа пази интересите на местното население. Например, ако някъде искат да отровят някоя река, която е в „Натура 2000“, там такива инвестиционни предложения не се разрешават. Тази мрежа неслучайно е измислена в цяла Европа. В Словения има повече площи, попадащи под този режим, и това не й пречи на икономическото развитие“, коментира Димитър Куманов от Сдружение „Балканка“.

Тук може да откриете още новини от страната!

Той посочи, че плановете на властимащите създават и още един проблем.

Вторият проблем, който се гласят да направят, е инвестиционни предложения, за които общинските съвети решат, че са важни за тяхната община, да могат да се обжалват само на една инстанция. Досега това беше само за обекти от национално значение“, мотивира гнева си Куманов.

Според Моника Антонова, всичко това се прави, за да бъде обслужен бизнесът и той безпроблемно да може да строи където поиска.

Дойдох, за да изразя своето гражданско мнение срещу предложените промени в Закона за биоразнообразието, които ще свършат много вредни неща. Ще се прахоса един ценен административен ресурс. Защитенната зона Централен Балкан ще се управлява с пет плана, тъй като попада на територията на 5 РИОСВ. Именно затова съм написала, че планината не се дели на регионални дирекции. Притеснява ме това, че няма да има някаква форма на кохерентност между различните планове за управление. Би трябвало този актив да се консолиридира в един определен орган, който да се занимава с управлението“, каза тя и изрази надежда, че днешното присъствие ще е достатъчно, за да окажат натиск върху властимащите да чуят компетентните.

Тома Белев припомни, че промените в Закона за биологичното разнообразие са подготвени от ексминистъра на околната среда Нено Димов и допълнени от Валери Симеонов, и с тях се залага и още една бомба.

Поводът за протеста днес е желанието на управляващите да отложат с още 4 години налагането на ограничения, свързани с опазването на зоните, попадащи в „Натура 2000“. Тези ограничения трябваше да бъдат наложени през 2007 г. В момента сме 2020 г. Има наказателна процедура срещу България за забавянето“, поясни той и е категоричен, че евентуалното отлагане с още 4 години на целите на „Натура 2000“ ще доведе до поне още три наказателни процедури срещу страната ни.

Днес има писмо от Европейската комисия, че България няма проблеми със законодателството на „Натура 2000“, а с прилагането му. 70% от нашите зони не са обявени, а това трябваше да се случи през 2014 г.“, обясни Белев.

Той призова депутатите да се вслушат в учените и да чуят разума, а не само шумоленето на банкнотите. 

12:06 | 02 Юли 2020 г.

Тежка катастрофа между кола и мотор на пътя Кюстен...

12:06 | 02 Юли 2020 г.
Тежка катастрофа е станала на пътя Кюстендил – Дупница след село Невестино. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюст...
ГКПП Кулата - Промахон
12:02 | 02 Юли 2020 г.

Коли със сръбска регистрация задръстиха ГКПП "Кула...

12:02 | 02 Юли 2020 г.
Коли със сръбска регистрация задръстиха граничния пункт „Кулата-Промахон“, причината е, че Гърция не разрешава преминаването ...
Цигари
11:53 | 02 Юли 2020 г.

Южна Африка е напът да криминализира окончателно р...

11:53 | 02 Юли 2020 г.
Южна Африка остана единствената страна в света, в която продажбата на тютюневи изделия е забранена, като една от антикризисните мерки за ...
Иван Гешев
11:52 | 02 Юли 2020 г.

Гешев: Докато хора като Божков, Бобоков и други се...

11:52 | 02 Юли 2020 г.
„Божков сега е канонизиран от медиите, свързани с подсъдимите Донев и Прокопиев. Докато хора като Божков, Бобоков и други се канони...
Ивайло Иванов
11:44 | 02 Юли 2020 г.

16 арестувани след акцията в Гоце Делчев и близкит...

11:44 | 02 Юли 2020 г.
Специализираната полицейска акция в района на Гоце Делчев е дала резултат срещу 16 души, уличени в незаконна дейност. Това потвърди главн...
11:39 | 02 Юли 2020 г.

Отпадъци от акумулаторни батерии, внос от Словакия...

11:39 | 02 Юли 2020 г.
Част от отпадъците от акумулаторни батерии, открити на 1 юли 2020 г. в землището на гр. Червен бряг, обл. Плевен, са внесени от Словакия ...

гледай на живо

02.07.2020
 • в момента
  Новини
 • 12:15
  Парламентът на живо
 • 13:00
  Новини
 • 13:20
  Парламентът на живо