Проф. Миланова, психиатър: Карантината ни донесе тревожност, депресия и безсъние (ВИДЕО)

Около 20 % от децата, които са били затворени, също проявяват някои разстройства в поведението

проф. Вяра Миланова
Източник: Канал 3

проф. Вяра Миланова

Как пандемията с COVID-19 се отрази на психичното здраве на лекарите, които работят на първата линия. Защо зачестиха случаите на домашно насилие и кои от психичните заболявания бележат ръст. Това са въпросите, по които говори в днешното предаване "Пулс" началникът на Клиниката по психиатрия на Александровска болница, проф. Вихра Миланова.
 
"Проведохме изследване за лекарите от първа линия в спешните центрове, реанимациите и отделенията с КОВИД от Александровска и ИСУЛ. Промени се мисленето ни, както и бита, това беше голямо предизвикателство", започна професорът.
 
"Успехите и новите познания не могат да не окуражават колегите. На първа линия имаше и доста доброволци, специализанти, както и студенти в други области. Те се радваха на всеки успех", каза още тя. 
 
"Burnout малко по-късно ще се демонстрира. По време на самата карантина, изследвания показват, че oт 1/4 до 1/3 от участниците имат психични разстройства – тревожност, депресия и безсъние, както и различни други свързани с тях симптоми", смята гостът. 
 
 
Психически последствия
 
"Около 40 % от преболедувалите имат психични симптоми, най-често имат безсъние. Другите важни симптоми – нарушаване на паметта, концентрацията, депресивни, дължат се на директното действие на вируса – токсичния факт, както и на реакция на това тяхно състояние. Надяваме се, че с времето повечето от тези симптоми ще изчезнат", сподели специалистът. 
 
 
"Повечето от хората смятат, че могат сами да се справят, ако симптомите вече пречат на тяхното съществуване, добре е да се обърнат към специалисти.  Имаме случай, в който консултирахме пациент с КОВИД, след като нито лекарите в отделението, нито той успяха да се справят психически", добави тя.
 
Какво е важно да знаем?
 
"Важно е хората не само да бъдат дисциплинирани, но и да се обясни защо е важно да спазват тези правила, да бъдат убедени, защото пазят не само себе си, но и цялото общество. Повечето хора спазват мерките, но някои се отнасят с подозрителност, приема го като конспирация, дано склонността им да се съмняват, не им струва скъпо, защото болестта засяга всички, не само тези, които се съмняват, но и спазващите правилата", обясни проф. Миланова.
 
Психическите последици от загубата на близки от COVID-19
 
"Една от най-големите травми е загубата на близък човек, особено когато не си подготвен. Загубата в тези условия е една от най-големите травми в живота на един човек", заяви лекарят. 
 
Домашното насилие
 
"Не е изненадващо нарастването на домашното насилие. Това е един от основните симптоми, който излзиа на преден план, заедно със злоупотребата с алкохол и страданието от изолацията, което се отразява на децата. Около 20 % от децата, които са били затворени, също проявяват някои разстройства в поведението", разкри психиатърът.
 
Как повлия пандемията на децата?
 
"Ако се случва нещо много по-различно от предишния период в отношенията между родители и деца, ако децата проявяват агресия и не могат да приемат това ,което преди това са успявали заедно да правят, тогава да се обърнат към педиатъра, психиатър или психолог за съвет", посъветва проф. Вихра Миланова родителите.
 
Цялото интервю можете да проследите във видеото.

Помощ
08:24 | 07 Юли 2020 г.

36-годишен мъж се удави край плаж Аркутино в Примо...

08:24 | 07 Юли 2020 г.
36-годишен мъж се е удавил край плаж Аркутино. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР – Бургас, цитирани от "Фокус". &...
гума
08:14 | 07 Юли 2020 г.

Романтик надупчи гумите на колите на жени, за да с...

08:14 | 07 Юли 2020 г.
Жител на японския град Хигашиура е задържан, защото е надупчил гумите на коли, за да се запознае с жени, пише „South China Morning ...
08:02 | 07 Юли 2020 г.

Великобритания и ЕС отново преговарят заради Брекз...

08:02 | 07 Юли 2020 г.
Великобритания и ЕС отново сядат на масата за преговори заради Брекзит. Двете страни възобновяват разговорите си около оставащите съществ...
Бойко Борисов
07:50 | 07 Юли 2020 г.

Спецпрокуратурата разпитва премиера Борисов по раз...

07:50 | 07 Юли 2020 г.
Спецпрокуратурата разпитва премиера Бойко Борисов по разследването срещу Пламен Бобоков за търговия с влияние. Преди дни обвиняемият бизн...
наводнение
07:37 | 07 Юли 2020 г.

60 л/м2 дъжд падна в София, 4 метростанции бяха на...

07:37 | 07 Юли 2020 г.
Мощна лятна буря с порой, градушка и гръмотевици удари София снощи. Дъждът наводни централни улици, подлези и метростанции, а Перловска р...
07:27 | 07 Юли 2020 г.

Апелативният спецсъд решава дали да остави двамата...

07:27 | 07 Юли 2020 г.
Апелативният спецсъд решава дали да остави двамата началници на ГДБОП за постоянно в ареста. В края на юни първата инстанция заключи, че ...

гледай на живо

07.07.2020
 • в момента
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Пулс
 • 09:45
  Телемаркет