Българското Черноморие приема първите туристи за летния сезон

С 5 до 10 % от капацитета си работят хотелите в Слънчев бряг,които все пак отвориха през този сезон, Велинград ще се пълни през август

С над 200 млн. лв. повече приходи по морето
Източник: Канал 3

С над 200 млн. лв. повече приходи по морето

Въпреки необичайните условия Северното Черноморие вече посрещна първите туристи. Някои от хотелите в курорта Златни пясъци вече работят, но прогнозите за тази година не са оптимистични, предава NOVA.
 
"Драматично изглеждат резултатите в нашата статистика към днешна дата. В сравнение с миналата година, когато хотелите бележат заетост от 83 %, то към момента за съжаление се сблъскваме с цифри от 10 до 25% и то в периода на дълги уикенди", казва Петя Щилиянова – маркетинг мениджър на верига хотели.
 
Прогнозите за слаб сезон обаче, не разколебават бранша и хотелиерите се опитват да привлекат български туристи с по-атрактивни цени, запазвайки качеството на услугата.
 
"С голямо удоволствие споделям, че имаме възможност да поканим и да посрещнем все повече българи в нашите хотели с предложените наистина много агресивни и атрактивни оферти специално подготвени за нашата публика", добавя Щилянова.
 
 
В същото време по всичко личи, че и чужденците са доволни от услугата. А освен за качественото обслужване, хотелите са се погрижили и за още по-строгата хигиена във връзка с пандемията, въпреки това обаче туристите все още не са достатъчно.
 
"Със сигурност, това няма да бъде успешен сезон, но важното за нас като верига е да запазим позициите и да кажем, че ние сме отворени и вярваме в способностите си да предложим продукта и този сезон", казва още Щилянова.
 
От бранша обаче изразиха надежда, че с отпадането на 14-дневната карантина за пристигащите туристи от все повече държави, хотелиерите ще успеят да посрещнат повече гости от чужбина.
 
Във Велинград - известен като спа-столицата на Балканите летният туристически сезон ще започне с известно закъснение. Вместо на 15 юли  в началото на август, предвид ситуацията с коронавируса. Хотелиерите в града са предпазливи в прогнозите си. Заетостта към момента е едва 10 процента.
 
138 са хотелите и къщите за гости във Велинград. Част от тях няма да отворят за летния туристически сезон, защото се страхуват от фалит. Други се готвят трескаво да посрещнат гости, Ремонтирали и освежили са помещенията, облагородили са паркове и детски площадки. И дори са намалили цените с 30 процента.
 
"За съжаление очакваме по-слаб от миналата година.Към настоящия момент резервациите са слаби в сравнение с миналата година. Хората правят резервация в последния момент. Взимат решение на база на това какво ще чуят по новините", смята Анна Божкова – управител на хотел във Велинград.
 
"Ако говорим за къщи за гости и вили те са на 100 процента препълнени до края на август, даже и някои до 15 септември.  Хората се опасяват да ходят там, където се сбират повече хора страх ги е да не се заразят и си избират места, където могат само те да ги заемат, вили, къщи за гости", казва Златко Златанов, председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите- Велинград.
 
Прогнозата на туристическия бранш е, че хотелите в спа-столицата ще започнат да се пълнят през август. Дотогава част от персонала е на изчакване. Кризата с коронавируса принуди някои от хотелите да съкратят 40% от работниците. Други все още се опитват да ги запазят като се надяват на държавната помощ по програмата 60 на 40.
 
С 5 до 10 % от капацитета си работят хотелите в Слънчев бряг,които все пак отвориха през този сезон. Част от хотелиерите, с които разговаряхме са категорични,че си дават още максимум месец преди да вземат трудното решение дали да затворят или да продължат да работят
 
В края на юни плажните ивици в Слънчев бряг са празни. Не по различна е и обстановката по алеите на комплекса.Гостите не само на плажа, а и в хотелите са в пъти по-малко в сравнение с юни предходните години. Сега всички, и хотелиери и концесионер очакват почивните дни, за да има малко раздвижване.
 
Един от първите отворили хотели в курорта, който се намира на първа линия посреща гости.Собственикът обяснява,че работи едва с около 10 на сто от капацитета си.
 
Заради пандемията обаче хотелът това лято работи основни с български туристи. Част от тях са редовни гости на хотела.Те обаче смятат,че причина за малкия брой гости е и лошото време през юни.
 
8 са хотелите в Слънчев бряг, които официално са обявили,че това лято няма да отворят врати. А колко са местата за, които ще работят на прага на нулева заетост е все още рано да се каже,тъй като повечето са зависими от туроператорите и чартърните полети.
 
"Репортажите, които показахте са много правилни. Те дават много ясна картина на ситуацията, в която се намира туризмът в България към този момент", заяви Румен Драганов от Националния борд по туризъм в студиото на "Събуди се" по NOVA.
 
Той добави, че ние още не се намираме в разгара на сезона и празните плажове не са голяма изненада.
 
Драганов изрази надежди, че сезонът ще бъде добър. Според него сме в ситуация, в която трябва да успеем да оцелеем. Усилията трябвало да бъдат на цялото общество.
21:56 | 09 Юли 2020 г.

Капитанът и голмайсторът на Лудогорец за титлата, ...

21:56 | 09 Юли 2020 г.
Капитанът на Лудогорец Светослав Дяков и голмайсторът на шампионите Клаудиу Кешеру споделиха пред камерата на Канал 3, че следващата голя...
Полиция
21:47 | 09 Юли 2020 г.

Гърците протестират срещу нов закон

21:47 | 09 Юли 2020 г.
Хиляди гърци демонстрираха днес срещу нов закон за затягане на правилата за улични протест, който беше критикуван от опозицията като неде...
Гей
21:30 | 09 Юли 2020 г.

Норвегия ще приема приоритетно бежанци с хомосексу...

21:30 | 09 Юли 2020 г.
Норвегия е първата страна в света, която официално обявява, че ще приоритизира приемането на бежанци с различна сексуална ориентация. Тов...
Социални мрежи
21:14 | 09 Юли 2020 г.

Букурещ включи онлайн насилието в Закона срещу дом...

21:14 | 09 Юли 2020 г.
Румънското правителство прие промени в Закона срещу домашното насилие, според които онлайн тормоза вече е криминално престъпление с реалн...
Мирела Иванова
21:00 | 09 Юли 2020 г.

Мирела Иванова: Родителите трябва да запознаят дец...

21:00 | 09 Юли 2020 г.
Днес честваме 170 години от раждането на „Патриарха на българската литература“ - Иван Вазов, а по този повод драматургът от Н...
Румен Радев и Илияна Йотова
20:34 | 09 Юли 2020 г.

Румен Радев оглави протеста след арестите на „Донд...

20:34 | 09 Юли 2020 г.
Акция и арести в президентството. Задържани са двама от приближените на президента Румен Радев. За разгласяване на държавна тайна е отвед...

гледай на живо

09.07.2020
  • в момента
    Новини
  • 23:20
    Денят на живо с Наделина Анева