Наско Сираков: Харесвам Борисов като политик, а с Божков сме приятели от 30 години (ВИДЕО)

Аз най-много заслужавам акциите, защото аз съм най-успешния и футболист, и ръководител от новата история на "Левски", сподели още той

Наско Сираков
Източник: Канал 3

Наско Сираков

Наско Сираков, собственик на "Левски", в  разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" по "Канал 3" и "Радио К2" заяви позиции по следните теми:

Отговорностите му като собственик на акциите на "Левски".

Имаме удоволствието да посрещнем г-н Наско Сираков тук на стадион "Герена", новият собственик на ФК "Левски"! За мен е огромна чест, с такава голяма звезда не съм се срещала! Благодаря Ви, че ни приехте на този много хубав стадион! Добре, да видим, Вие бяхте голмайстора, световния голмайстор на "Левски", треньор, спортен директор, изпълнителен директор. Сега вече сте и собственик!", започна разговора водещата Илиана Беновска. Наско Сираков отговори: "Като казваш собственик, аз да ти кажа не се приемам толкова насериозно като собственик и това, което заявих, искам да направя така, че всички левскари по света да се чувстват собственици. Искам нещо много по-голямо да постигнем за всички, които обичаме "Левски"!".

"Знаеш ли, скоро министър-председателят цитира една мисъл, която аз няколко пъти съм казвала на пресконференция – "Успехът е общ за целия екип, провалът е личен, собствен"!", продължи разговора водещата Илиана Беновска. Наско Сираков отговори, че напълно споделя тази мисъл и добави: "Това е нещо, от което не можеш да избягаш, особено за един клуб като "Левски" с такава фенска маса и популярност. Най-нормалното е успехът да е на всички, а аз преди, като спортен и изпълнителен директор, съм приемал загубите като лични и съм ги приемал като главен виновник за това нещо!".

"Знаеш ли, нашето предаване е политическо, но политиката е всичко. Мотото е "политиката, глупако", като перифразирам една мисъл на Бил Клинтън, с която той спечели изборите за президент – "икономиката, глупако", как ще се справиш с парите? Първо има задължения, знаеш, и аз съм работодател, всички искат да получават повече, надяваме се и те да работят много за това, не винаги се получава така. Трябва много неща, ти казваш, че искаш и другата страна на "Герена" да обновиш. Трябва да инвестираш и в млади футболисти, едно време и ти, и жена ти Илиана Раева сте типично български рекордьори, тя световна и ти световен. Ние нямаме вече български футболисти. Какво ще правиш с парите?", попита водещата Илиана Беновска.

Наско Сираков отговори, че що се отнася до футболистите, то трябва да започнат да си ги създават сами, защото това в дългосрочен план е най-печелившото и най-евтиното за един клуб. Това става с правилна работа с децата.  Той продължи: 

"А за парите, ти си работодател и казваш, че искаш твоите хора да получават повече пари. Е, тук няма да получават повече пари, ще получават по-малко със сигурност!". Водещата попита дали ще се примирят. Събеседникът й отговори: "Който иска да върви по този път, ще върви с мен. Който не иска, няма проблем, ще се разделим. Това, че тук е валя "златен дъжд" през последните години и въпреки всичко резултатите са тотално разочароващи  и плачевни, показва, че и с много пари може нищо да не се направи. Така че ще тръгнем по съвсем различен път и с хора, с които имаме единомислие по този въпрос!".

Още интервюта и коментари четете тук

Загубата от "Локомотив" Пловдив в полуфинала за купата на България.

"Защо Локомотив Пловдив ви би в първия мач, в който ти стана собственик?", попита водещата Илиана Беновска. Наско Сираков отговори, че иска "Левски" да побеждава във всеки мач, но не чувства вина или угризения за резултатите в момента. То обясни: "Първо аз не съм Дейвид Копърфийлд, за да променя каквото и да е. Второ, лично аз искам да видя всички футболисти, с които разполагаме тук, в игрова обстановка и да си направя за мен заключение кой трябва да продължи по този нов път, по който искаме да поемем.

В спорта има победители и победени, във футбола има и равен резултат. Резултатите ни не са толкова важни, пак казвам, искам да побеждаваме във всеки един мач, но не са толкова важни на този етап, а да добием реална представа с какво разполагаме, какво трябва да търсим и да продължим напред!".

Скандалът със събличането на Ивайло Петев от феновете на прескоференция на "Герена".

    "Тук обаче ще ти напомня нещо, което няма как да го скрия. Когато Ивайло Петев трябваше да става треньор и го съблякоха на пресконференцията до кръста, ти каза, че никога повече няма да се върнеш в "Левски"!", припомни водещата Илиана Беновска. Наско Сираков отговори, че тогава наистина го е мислел, защото постъпката е била ужасяваща. Той сподели: "Това беше скандала на годината в световен футболен мащаб.

И аз да ти кажа честно и сега го мисля така. Аз не бях обиден толкова за себе си. Аз чувствах страшна болка и обида към институцията "Левски", че това може да се случи на този отбор, на който аз дължа всичко и в който съм отраснал от 12 годишен. И наистина чистосърдечно мога да кажа, че го мислех това. Виж как се потвърждават тези думи, че никога не трябва да казваш никога!".

Промяната в личния му живот с ангажимента, който поема в момента.

Наско Сираков заяви, че в последните години си е бил изградил един по-спокоен живот, който му е харесвал. Водещата попита не е ли бил твърде пасивен. Събеседникът ѝ отговори: "Да, пасивен, но на мен ми харесваше това, да обръщам изключително много повече внимание на семейството ми, на децата ми, на внучките ми. Това, от което съм ги лишавал и съм лишавал и себе си толкова дълги години като футболист и ръководител след това. И ми беше добре!".

 Наско Сираков каза, че в началото, когато е станало ясно, че ще стане собственик на акциите на "Левски", съпругата му Илиана Раева не е била много съгласна. Той обаче добави: "Ние се чувствахме отлично и в началото тя прие малко раздвоена, макар че тя е по-голяма левскарка от мен, защото е израсла на 300 метра от този стадион и тук е станала състезателка, треньорка, сега и президент. Всичко е минало през "Левски". Така че беше малко разколебана, но от втория ден, тя по принцип знае, че когато става въпрос за "Левски" не трябва да ми поставя нещата така, че да трябва да избирам!".

   "Една шега сега ми хрумва по женска линия, аз имам три дъщери, ти имаш три внучки, защо не вземеш да направиш един женски футболен отбор?", попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори: "Не, женски футболен отбор не искам, но мисля, че ако се напънат дъщерите ми още един два пъти,  следващият ансамбъл след 15 години е готов!".

Мачът с "Черноморец" от април 1993 г., когато си сваля шортите пред част от привържениците на "Левски".

 Водещата припомни този случай и помоли своя събеседник да го изясни, защото тогава е имало спекулации, че това е акт срещу всички левскари. Наско Сираков категорично заяви, че този жест е бил насочен към една малка група левскари, които през цялото време са обиждали неговите колеги, а не към всички фенове. Той разакза: "Това е на мач с "Черноморец" Бургас на стадион "Васил Левски". Това беше едно от най-силните поколения на "Левски".

Тогава в сектор А една групичка от 10 човека, те не са казали една дума против мен, първото полувреме беше 0:0, започна второто полувреме, играехме наистина колебливо, те нападаха 80% от колегите ми. Аз тогава бях на върха на любовта на хората и 80% от времето се скандираше "Наско Сираков" от трибуните. Така че след като вкарахме гола на мен спонтанната ми реакция беше да отида при тази група, заради моите колеги, не заради мен, пак казвам, нито една лоша дума не беше казана за мен на този мач или скандирана. И отидох при тях и си свалих гащите, но аз бях с клин!

За мен това беше и още го чувствам така – наказание за тези десетина човека, като след реакцията ми до края на мача целия стадион скандираше само моето име!". Водещата Беновска помоли своя събеседник да припомни и случая от мача на "Славия" с "Левски", когато е жонглирал с топката пред щаба на "Левски". Той разказа: "При едно спиране на играта, точно на тъч линията, падна се пред скамейката на "Левски", взех топката и започнах да жонглирам с главичка. Това беше и колкото и да се повтаря и преекспонира, няма да стане лъжата истина!".

Придобиването на акциите на "Левски" от Васил Божков.

 "Добре, хайде тогава да ми кажеш каква е истината за това, че ти придоби акциите от Васил Божков? Как се случи, защо избра теб, а не, да не споменавам други имена?", попита водещата Илиана Беновска. Наско Сираков отговори: "Който и да споменеш, според мен, в интерес на истината, колкото и нескромно да звучи, аз ги заслужавам най-много. Защото аз съм най-успешния и футболист, и ръководител от новата история на "Левски" и това също е истина. От 71 или 72 трофея, които е спечелил "Левски" в историята си, аз съм свързан с 27. Не съм се запитвал защо Васил е избрал мен, макар че с Васил сме приятели от 30 години. Аз му се обадих на другия ден, след като стана този цирк в срядата през Министерски съвет, което за мен беше едно тотално безобразие, поне аз така го приех!".

   "Ти каза ли му, че не го одобряваш?", попита Беновска. Сираков отговори, че го е казал на Божков. Той поясни: "Аз в четвъртък сутринта му се обадих, звънях му по телефона, той не ми вдигна. Пуснах му съобщение, че имам някакво решение евентуално за акциите и той ме набра следобед към 2,30-3!".

    "Тоест не той се сети за теб, а ти го потърси?", попита водещата. Събеседникът ѝ отговори, че десетина дена преди това се е обадил на Божков и му е казал, че ако иска да направи нещо добро за "Левски", трябва да прехвърли акциите на Тити Папазов, защото той притежава хъс, амбиция и непримиримост. "Но в този ден след "шоуто" на Сашо през Министерски съвет, реших аз да поема тази отговорност!", добави Сираков.

Водещата помоли Сираков да коментира постъпката на Божков с опита му да връчи акциите на Борисов. Той отговори: "Виж сега, аз нито искам да съм адвокат на Бойко, нито да съм прокурор срещу Васил. Още един път го заявяам, мен ме обиди, страшно се почувствах обиден и омерзен от това, което се случва с любимия ми клуб. Нито искам да влизам защо единия го е направил. Разбирам и бях сигурен, че Бойко няма да ги приеме! Нормално е, че няма да ги приеме и го знаех от първата секунда, бях сигурен. Просто смятам, че не беше нормално в случая "Левски" да става заложник на когото и да е и на неговите интереси!".

"Ти сега можеш ли да отбраниш "Левски" от политиката, защото има един израз, че циганите и "Левски" винаги са били заложник на политиците, извинявам се, че ги събирам?", попита водещата Илиана Беновска. Наско Сираков отговори: "А, не! Аз когато съм бил футболист никога не сме били заложници на политиката! А това, че някои политици са били левскари, ами то е имало много повече политици цесекари!".

 "А защо каза, че на Тити Папазов си имал повече доверие, отколкото на семейството си, какво беше казал точно?", попита водещата Илиана Беновска. Наско Сираков отговори, че Тити е страшно отдаден на каузата на "Левски" и това е богатство за клуба, но понякога трябва малко да му се дърпат юздите. Водещата попита защо. Сираков отговори шеговито: "За да не се превърне стадион "Георги Аспарухов" в "Стената на плача!".

Мнението му за Бойко Борисов.

"Ти харесваш ли Бойко Борисов?", попита водещата Илиана Беновска. Наско Сираков отговори, че харесва премиера. " Какво му харесваш, като футболист ли го харесваш?", продължи водещата. Събеседникът ѝ отговори: "Не, като футболист не чак толкова, мисля, че съм бил по-добър футболист от него, макар че има мачове, в които сме играли заедно и той е вкарвал повече голове от мен!".

 "А като политик харесваш ли го?", попита водещата Илиана Беновска. Наско Сираков отговори, че харесва Борисов като политик и подчерта, че самият той винаги е бил "син" политически още от началото на промените след 1989 г. Той добави, че с Борисов се познават повече от 20 години.

Финансирането на "Левски".

"Откъде ще вземеш пари ти сега? Казахте, че имате свободни рекламни площи. колко горе-долу са неизплатените задължения?", попита водещата Илиана Беновска. Наско Сираков отговори: "Задълженията са много, но те не са страшни и опасни. Най-големият проблем на "Левски" в момента са парите, които са натрупани в последните 6 месеца, задълженията, които са натрупани като пари в последните 6 месеца! Не е плащано, нямаше кой да плаща на футболисти, треньори, администрация, детско-юношеска школа!".

 "А ти обследва ли защо по-рано Васил Божков, или Спас Русев, или който и да е там са плащали?", попита водещата Илиана Беновска. Наско Сираков отговори, че това не е негова работа. "Каква е била мотивацията им да плащат?", продължи водещата. Събеседникът ѝ отговори: "Този въпрос трябва да зададеш към тях. Аз мога да коментирам какво се е случвало под тяхно ръководство, а защо те са плащали и защо са си харчили парите, те дадоха достатъчно пресконфереции през тези години, така че всеки може да си направи изводите!".

"Как склони Спас Русев да се откаже от това, което му дължи "Левски"?", попита водещата Илиана Беновска. Наско Сираков поясни, че "Левски" не дължи на него, а на "Виваком". Той обясни: ""Левски" е взел по времето на Спас Русев, когато той е бил собственик на "Левски", е взел допълнително пари на заем от "Виваком", които са изхарчени и тези пари се дължат на "Виваком". Спас Русев прави огромния жест в момента с негови пари да изплати този дълг и да оправи тази дреболия от 2,9 милиона лева, за което получава само адмирации от моя страна. Между другото той ми го беше обещал няколко дена преди да дойдта акциите и се радвам, че си изпълни обещанието!".

 "А кой ти е най-добрия пример за управление, сега се сещам и за адвокат Тодор Батков?", попита водещата Илиана Беновска. Наско Сираков отговори: "Виж сега, аз не искам да правя някакви градации на ръководителите, защото с всички от тях поддържам много добри отношения и до момента. Факт е, че в последните 11 години "Левски" с огромното желание на всички, с изключение на Иво Тонев, който, понеже е бивш футболист и има някаква експертиза спортна, другите нямат такава и явно не са заложили на правилните хора, които да управляват спортния процес в клуба и резултатите са видни на всички!".

 Наско Сираков беше категоричен, че акции на парче няма да се продават. Той заяви: "Ако има желание някой наистина сериозен инвеститор, "бял" инвеститор, чист, могат да се продават акции в пакет. Ние и без това в момента имаме над 1200 акционери, ако започнем да продаваме, аз съм сигурен, че по 1, по 5, по 10 акции можем да продадем колкото си искаме!".

 "Мога ли да си купя една акция?", попита водещата. Наско Сираков каза, че ще ѝ подари една акция. "Не, искам да си купя, да съм член на общото събрание!", отговори водещата. Сираков продължи, че все още нямат конкретна оферта за закупуване на акции, но очаква скоро това да се случи, след всичко, което са направили феновете. Бившият футболист на "Левски" обясни: "Аз искам всеки един на базата на определен бюджет на базата на това, което ще седнем и ще обсъдим с него, всеки един такъв инвеститор, който иска да стане акционер в "Левски", трябва да участва всяка година на базата на процентите, които има като акции, в издръжката на клуба!".

Треньорският пост.

 

Наско Сираков заяви, че в мовента "Левски" си има треньор, той са казва Георги Тодоров и е доволен от него. "А какво ще правиш с Петър Хубчев, разделяте се?", попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че са водили разговори с него и адвоката му и ще му платят всичко, което си е заработил до момента. "Аз с Петьо съм играл още преди 30 години, така че съм убеден, че ще се разберем!", категоричен бе Сираков.

Акцията със закупуване на абонаментни карти.

Наско Сираков призова феновете на "Левски": "От 1-ви юли стартираме кампанията за абонаментни карти. Призовавам всички левскари, всички, които обичат този отбор, тази година до момента сме с рекорд в историята до момента по продадени абонаментни карти, да го подобрим двойно!". Водещата също се присъедини към призина на Сираков.

Подаръците.

Водещата подари на Наско Сираков клубна тениска и ябълка. Той заяви, че ябълката е любимият му плод. Водещата отвърна: "Ръфай, да са ти здрави зъбите! Това е една мъдра книга, едно голямо интервю, което направихме с Ахмед Доган преди 20 и повече години. Между другото, без да пише за футбол тук, ако го прочетеш внимателно, ще намериш много отговори на въпросите си!". Събеседникът ѝ отвърна, че е сигурен в това. Сираков също подари тениска на Беновска.

"Ти си ми приготвил моя тениска, какво ще ми напишеш, с тези книги ще правим благотворителен търг, така че не да е нещо помпозно, но да е истинско. 

"За отличното и искрено интервю, за мен беше удоволствие". Добре, да се съглася с това послание, гледайте внимателно какво ще направя, да не се изтълкува по друг начин, и за мен беше удоволствие, дай да го напиша. Изключително много ти благодаря за това интервю, чао, до скоро и успех!", завърши Беновска разговора си с Наско Сираков в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" по "Канал 3" и "Радио К2" на 28-ми юни 2020 година.

21:13 | 06 Юли 2020 г.

Искра Михайлова: ЕС засилва борбата с дезинформаци...

21:13 | 06 Юли 2020 г.
Създадохме Комисия за дезинформацията, която ще се занимава с въпросите свързани с COVID-19, както и тези за ЕС. Увеличихме всички наши у...
20:11 | 06 Юли 2020 г.

Техническият университет в София обяви първото кла...

20:11 | 06 Юли 2020 г.
Със заповед на ректора на Техническия университет в София проф. Иван Кралов бе обявено първото класиране на кандидат-студентите, приети з...
19:49 | 06 Юли 2020 г.

Цвета Караянчева помогна на младо семейство, катас...

19:49 | 06 Юли 2020 г.
Кортежът на председателката на парламента Цвета Караянчева е оказал първа помощ на младо семейство с малко дете, което е претърпяло инцид...
19:46 | 06 Юли 2020 г.

Министерство на културата ще финансира творечски п...

19:46 | 06 Юли 2020 г.
Министерството на културата обявява конкурсна сесия по програма „Помощ за книгата” 2020 г. за финансиране на творчески проект...
19:38 | 06 Юли 2020 г.

Започна проверка за смъртта на медика от Спешна по...

19:38 | 06 Юли 2020 г.
Министерство на здравеопазването е започнало проверка във връзка със смъртта на д-р Юлиян Стамов от Центъра за спешна помощ в София, пред...
Домашно насилие
19:26 | 06 Юли 2020 г.

Изверг блудства с непълнолетна при обир на апартам...

19:26 | 06 Юли 2020 г.
Днес, 06.07.2020 г., Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Стефан Г. за това, че влязъл в чуждо жилище, като уп...

гледай на живо

07.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Пулс