Прокуратурата предлага промени в НК и НПК за престъпленията по служба, корупция и подкупът в частния сектор

Предлаганите промени ще засягат текстовете за престъпления по служба, корупция, подкупът в частния сектор

Иван Гешев
Източник: Канал 3

Иван Гешев

Българската прокуратура има намерение в близкия месец да изложи вижданията си за най-важните промени в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс под формата на експертно предложение до Народното събрание.

Това обяви току що пред депутатите в пленарна зала главният прокурор Иван Гешев в рамките на представянето на годишния отчет на държавното обвинение. Той беше приет от депутатите със 120 гласа "за", 4 "против" и 2 "въздържали се".

По време на изказването си пред депутатите Гешев подчерта, че стандартът на доказване на бъгарския наказателен процес е най-високият в целия ЕС. Ако в България се изисква една единица доказателства, за повечето страни процентът е 0,1%. Той даде за пример обвинителен акт за пране на английски съд, който е бил две страници. Българският обвинителен акт за пране на пари щеше да е минимум оттук до Съдебната палата, посочи обвинител №1, като посочи, че с този пример онагледява проблема.

Очаква се промените, които прокуратурата ще предложи като наложителни в анализа си, да засягат текстовете за престъпления по служба, корупция, подкупът в частния сектор, ефективното използване на кадровия ресурс на следователите, на военните прокуратури с евентуално разширяване на материалната им компетентност, а също реквизитите на обвинителния акт.

Обсъждане на отпадане на наказателната отговорност или редукция на тази отговорност за провокация към подкуп също ще е сред дискутираните теми.

Още новини от България и света четете тук

Работим активно по приватизационния процес и по-конкретно по първите 14 сделки, които ни бяха предоставени от ДАНС, каза още Гешев.

Той даде и фрапиращи данни за наказателните производства, водени срещу шофьори, седнали зад волата след употреба на наркотици. Докато преди години те са били 50-60 на година, в момента са 5000 до 6000. "Сумирани с тези след употреба на алкохол, отиваме на между 10 до 15% от наказателните производства за година.Това е процентът на разкритите престъпления. Какъв е делът на реално извършените и неразкрити, едва ли някой може да ми отговори, но подозирам, че разликата е съществена", обясни Гешев. Той обясни, че вероятно ще се наложат и промени в Закона за движение по пътищата.

"В голямата си част българският Наказателния кодекс е морално остарял". Това заяви главният прокурор Иван Гешев, който даде отчет пред депутатите за работата на държавното обвинение.
 
Гешев коментира, че наказателният закон у нас е „кърпен десетки пъти“, а резултатът от това е, че регулира обществени отношение, които вече не съществуват, или не урежда нововъзникнали такива.
 
По думите му е сформирана работна група, която ще направи анализ и ще изготви предложение за промени в НК и НПК.
 
"Българската прокуратура има намерение в близкия месец да изложи вижданията си за най-важните промени в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс под формата на експертно виждане до Народното събрание", заяви главният прокурор.
 
Предлаганите промени ще засягат текстовете за престъпления по служба, корупция, подкупът в частния сектор, ефективното използване на кадровия ресурс на прокуратурата, а също реквизитите на обвинителния акт.
 
"Работим активно по приватизационния процес по първите 14 сделки, които ни бяха предоставени от ДАНС", каза още Гешев.
12:59 | 11 Август 2020 г.

Минск без мобилен интернет вече трети ден

12:59 | 11 Август 2020 г.
Вече трети ден в Минск няма мобилен интернет, а стационарно свързаните компютри нямат достъп до редица сайтове и месинджъри, съобщи корес...
12:55 | 11 Август 2020 г.

Волтова дъга удари работник на ЧЕЗ

12:55 | 11 Август 2020 г.
Служител на "ЧЕЗ" е пострадал тази сутрин при ремонтни дейности в столичния кв. "Люлин", информира NOVA. От МВР у...
Доналд Тръмп
12:52 | 11 Август 2020 г.

Тръмп: Не съм искал ликът ми да е на Ръшмор, но е ...

12:52 | 11 Август 2020 г.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отрече твърденията на „Ню Йорк Таймс“ и Си Ен Ен, че се интересува от добавянето на лика му к...
12:48 | 11 Август 2020 г.

Тръмп: Срещата на Г-7 вероятно ще се проведе след ...

12:48 | 11 Август 2020 г.
Американският президент Доналд Тръмп отложи за пореден път срещата на върха на Групата на седемте най-развити страни в света за след през...
парламент
12:45 | 11 Август 2020 г.

Парламентът се събира извънредно в четвъртък!

12:45 | 11 Август 2020 г.
Парламентът се събира извънредно в четвъртък, съобщи Нова телевизия. Искане за това внесоха депутати от БСП.   Те настояват ...
12:20 | 11 Август 2020 г.

Полиция разруши най-голямата лаборатория за кокаин...

12:20 | 11 Август 2020 г.
Холандската полиция разруши най-голямата лаборатория за кокаин в Холандия, построена в преустроена школа за конна езда в северните райони...

гледай на живо

11.08.2020
 • в момента
  Новини
 • 13:20
  Парчета от реалността
 • 13:45
  Топ шоп
 • 14:00
  Новини