Цветелина Пенкова: Обсъжда се големите кооперации, които оперират на европейския пазар, да започнат да плащат данъци (ВИДЕО)

Грешката с пакета "Мобилност" ще бъде оценена в бъдещето, защото българските шофьори продължиха да работят и по време на пандемията, смята тя

Цветелина Пенкова
Източник: Канал 3

Цветелина Пенкова

"Вече започват да се отчитат щетите, в проблемите със здравеопазването, голяма част от членките се справиха с навременни мерки и овладяха ситуацията, имаше несигурност, но в рамките на няколко седмици, това беше преодоляно". С тези думи започна участието си в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" Цветелина Пенкова, депутат от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.
 
Предстои да се видят последващите вълни на икономическата криза. Оттук нататък вече сме по-подготвени за последствията, но икономическите последствия са по-сериозния проблем.
 
"Отчита се фактът, че в началото някои фъежави-членки затвориха границите, но все пак европейските институции и натиска върху конкретните държави, даде резултат. Някои от нещата, с които трябваше да се борим, не бяха в юрисдикцията на нито една от европейските институции. Тази криза ни дава пводо да помислим за реформи и начин как да достигнем до интеграция. Поуките е доведат до по-обединена общност. Взаимопомощта и стоките от първа необходимост са изключително важни помощта, която си оказаха показа, че една без друга страните-членки не могат да се справят", коментира евродепутатът.
 
 
"Финансовата помощ с преструктуриране и пренасочване на средства в посока подпомагане на кризата, също не е за подценяване. Фокусът е следващата 7-годишна финансова рамка, пакета за икономическото възстановяване, има ясно заложени приоритети, по които ще се отпускат тези средства. Реформите, които се предлагат, начинът по който ще се структурира европейската икономика, са ясно заложени в изискванията за отпускане на тези средства", сподели тя.
 
"Грешката с пакета "Мобилност" ще бъде оценена в бъдещето. Българските шофьори продължиха да работят и по време на пандемията, това показа колко ключов фактор е това, не мисля, че има непоправими грешки. Не всички теми, които се обсъждат в ЕС винаги могат да обхванат всички страни на монетата", допълни Пенкова.
 
"Пакетът от 750 млрд. за възстановяване все още трябва да бъде гласуван. Нидерландия, Швеция, Дания и Австрия изразиха опасения. Обсъждат се данъците за някои от по-големите кооперации, които оперират на европейския пазар. Това са т.нар.високотехнологични компании, които по принцип не плащат данъците си в Европа, това е възможност за допълване на бюджета", обясни политикът.
 
 
"ЕС е третата най-голяма икономика в света и този икономически процес не би отблъснал такъв тип дейност от тяхна страна на европейския пазар. По много въпроси имаше сериозно обединение в ЕП, голямата ни цел е по-добро бъдеще за Обединена Европа", заяви тя.
 
"Трябва да работим за достъпна ваксина. Става въпрос за дост дълъг процес. Клиничните тестове ще отнемат време, има напредък и обединена база данни, където евроучени споделят изследванията си, не говорим изобщо за тази година да имаме готова ваксина. Средствата и научния ресурс го има, но процедурата има нужда от време, няма как да бъде забързана", каза още гостът.
 
"Резолюцията, която приехме осъжда всички прояви на расизъм, омраза и насилие. Също и проявите на плячкосване от страна на протестиращите. Стремим се към уважение и равенство между всички хора. Има очакване до края на годината да има удължаване на периода на Брекзит. Един от основните приоритети на Германия ще бъде върховенството на закона", сподели Цветелина Пенкова.
 
От своя страна евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки също взе участие в предаването, но чрез онлайн връзка.
 
"Държавите в Европа бяха принудени да вземат мерки всяка за себе си, заради огромната празнина и липса на реакция на ЕК. Когато дойде паниката, нямаше ЕС. Заради неумението на ЕК беше съсипан Единния общ пазар, това предизвика задръствания на граници и празни магазини. Превърна се в квазидържавност. От 13 март вече не се говори за федерация. Националните правителства трябваше да реагират", каза той.
 
"Из основи трябва да преосмислим идеята за ЕС – съюз на държави с единен общ пазар и пазят заедно външните си граници. Всички ще гласуват камиони да се връщат празни по пакета Мобилност. 200 000 български шофьора ще останат без работа", допълни Джамбазки.
 
 
"Не трябва да има повече данъци, а да се намаляват. Трябва да се съкращават разходи. ЕК трябва да бъде изпълнителен орган, а не законодателен или правителствен. Не трябва да има инструменти в ръцете им", коментира той.
 
"Глобализмът може да бъде вирус срещу човешката цивилизация. Човешките общества са много крехки и са силно зависими, паниката може да обхване за много кратко време. Едните казваха затваряйте се вкъщи, всички ще умрем, другите пък казваха да не го правим – така или иначе ще умрем", обясни евродепутатът.
 
"България никога не е била колониална държава, напротив, борили сме се срещу турското робство.  Трябва да следваме собствения си интерес. Живеем във времената на китайския Чернобил", завърши Ангел Джамбазки.
 
Цялото интервю можете да проследите във видеото.

Етикети: Денят на живо
Бойко Борисови Владимир Путин
13:52 | 24 Септември 2020 г.

Борисов: Още преди години предупредих Путин, че ня...

13:52 | 24 Септември 2020 г.
Напрежение възникна по оста София - Москва през изминалите няколко дни, след като от Прокуратурата обявиха, че двама руски дипломати са у...
спецакция
13:50 | 24 Септември 2020 г.

Закопчаха 20 души при спецакция в Аксаково

13:50 | 24 Септември 2020 г.
В ход е специализирана полицейска операция по противодействие на конвенционалната престъпност, която се провежда на територията на община...
Нож
13:43 | 24 Септември 2020 г.

16-годишен е в ареста, а 21-годишен - болница, сле...

13:43 | 24 Септември 2020 г.
21-годишен мъж е настанен в болница с прободна рана, след като се спречкал с момче на 16 години в Джебел, съобщиха от МВР. Инцидентът...
Учени
13:42 | 24 Септември 2020 г.

Нов аерогел спира масивно кървене

13:42 | 24 Септември 2020 г.
Руски учени разработиха аерогел, който може да спира бързо масивно кървене. Изпитванията върху животни показват, че частиците аерогел спи...
депутати, народно събрание
13:29 | 24 Септември 2020 г.

Ще се сключват споразумения с институциите за по-н...

13:29 | 24 Септември 2020 г.
Мащабните промени в Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН), с които гражданите ще могат да сключват споразумение с опре...
казарма
13:28 | 24 Септември 2020 г.

Доброволната казарма до 6 месеца мина на първо чет...

13:28 | 24 Септември 2020 г.
Депутатите одобриха на първо четене предложението за въвеждане на доброволна казарма за срок до 6 месеца. Новите текстове са залегнал...

гледай на живо

24.09.2020
 • в момента
  Новини
 • 14:30
  Социална мрежа
 • 15:00
  Новини
 • 15:20
  Изкуство по време на пандемия