Драгомир Кузов: Електрическият велосипед е транспортът на бъдещето

Няма да е далеч моментът, в който е-колелата ще изместят автомобилите в градската среда

Електрическо колело
Източник: Unsplash

Електрическо колело

Хората преоткриха велосипеда като начин на придвижване, заяви в интервю за БГНЕС изпълнителният директор на Drag Драгомир Кузов.

Като ръководител на една от големите фирми, произвеждащи велосипеди, той е изключително радостен от факта, че България вече заема едно от водещите места по направата на колела.

Две са причините – традиционната трудолюбивост на българина, както и здравата и положителна конкуренция между колегите, които произвеждаме велосипеди в България. Радвам се, че у нас имаме Асоциация на производителите на велосипеди. В нашето здравословно конкуриране успяхме да изведем България до едно от водещите места. Без особени традиции във велоиндустрията през 90-те години, сега сме водещи, а в България се произвеждат едни много качествени велосипеди“, категоричен е той.

Това се дължи на огромното търсене на западния пазар. Електрическият велосипед бележи огромен ръст в Европа и по света. Той дава нови възможности на хората, особено на тези, които са в не толкова добра физическа кондиция. Откриват се и нови хоризонти за хората, които постоянно карат. Има нови генерации велосипеди – градски, планински, шосейни. Те дават много по-големи възможности, а за мен това е транспортното средство на бъдещето, защото е екологично и удоволствието от карането е страхотно. В България навлизат малко по-трудно, поради ценовото съотношение, но имаме голям потенциал да се продават у нас“, разказа още Драгомир Кузов.

Тук може да откриете още новини от страната!

По данни на асоциацията им, споделя производителят, годишно у нас се правят над 800 000 велосипеда, а на над 200 000 от тях са електрическите.

Някои от фирмите временно бяхме спрели производството. Имаше и намаляване на състава на работещите. За радост, след това, пазарът се отвори“, сподели Драгомир Кузов, според когото епидемията е помогнала на хората да преоткрият велосипеда като начин на придвижване, както и като здравословен начин на живот. „В момента магазините са ни поизпразнени, което очаквам да го обърнем в трайна тенденция. В България имаме много да наваксваме и да гоним европейците по начин на ползване на велосипеда“, смята той.

Според Драгомир Кузов, едно от първите неща, които трябва да направим при желание да си закупим велосипед, е да се вслушваме в съветите на професионалните консултанти в магазините. Съветът му е простичък – колелото е като дреха, трябва да ти бъде по мярка. „Трябва да се подбере правилният велосипед. Първо – къде ще се ползва и второ – неговият размер“, съветва още мъжът.

Думите му се потвърждават и от механика Любо Тодоров. „Едно от най-ключовите неща е да търсиш това, което е подходящо за теб“, смята експертът. Той съветва, при покупка на велосипед, да се вземе предвид най-вече начинът на каране – дали той ще се използва за всекидневно за придвижване в градска среда, за спорт, за каране в планината, за туризъм или за нещо друго, защото всичко това е от значение за правилния избор. Второ – техническите характеристики, като размер, окачване и други.

Професионалният механик отправя и някои съвети за поддръжката на велосипеда. „В най-общи линии – опитвайте се да поддържате велосипеда чист. След каране почиствайте основните неща – верига и другите важни елементи. Поддържайте добро налягане в гумите. Но не се престаравайте в почистването. Велосипедът не изисква да бъде обилно къпан след всяко каране“, категоричен е той.

Съветът му е – важната част от поддръжката трябва да се прави от професионалист, а посещението в сервиз трябва да бъде минимум веднъж годишно.

Спорт, лесен начин на придвижване, здравословен живот – всичко това е велосипедът.

10:27 | 15 Август 2020 г.

Фандъкова: Протестът срещу властта се превръща в п...

10:27 | 15 Август 2020 г.
Протестите в София не са заявени и не са съгласувани със Столичната община, обясни кметът Йорданка Фандъкова, която призова организаторит...
Георги Близнашки
10:12 | 15 Август 2020 г.

Проф. Близнашки: Президентът трябва да бъде избира...

10:12 | 15 Август 2020 г.
"Абсурдно е един президент да подстрекава протестиращите да атакуват институциите". Това мнение изрази проф. Георги Близнашки, ...
Бойко Борисов
10:00 | 15 Август 2020 г.

Борисов на Голяма Богородица: Ще се помоля за здра...

10:00 | 15 Август 2020 г.
Премиерът Борисов честити един от най-светлите празници в православния свят - Голяма Богородица.   "Днес е един от най-...
Германия, Испания
09:43 | 15 Август 2020 г.

Германия ще обяви цяла Испания за рисков район, ос...

09:43 | 15 Август 2020 г.
Германия ще обяви почти цялата територия на Испания, включително остров Майорка, за район с висок риск от зараза с коронавируса, съобщиха...
протест
09:39 | 15 Август 2020 г.

Блокада причини транспортен хаос на бул. "Ситняков...

09:39 | 15 Август 2020 г.
Снощи малко преди 22:00 ч. протестиращи блокираха за втори път бул. "Ситняково" при Румънското посолство. Предният път, когато ...
09:28 | 15 Август 2020 г.

Дончев: Нямаме нужда да печелим време, демокрацият...

09:28 | 15 Август 2020 г.
"Безспорен факт е, че демокрацията е в криза. Има нужда от рестарт". Това каза пред bTV вицепремиерът Томислав Дончев. &nbs...

гледай на живо

15.08.2020
 • в момента
  Документален филм на Канал 3
 • 11:15
  Топ шоп
 • 11:30
  "Спорт в обектива" - избрано
 • 12:00
  Новини