Софийска градска прокуратура протестира искането за арест на магистрата - хулиган

Прокурорът счупил телефон и казал: "Знаете ли кой съм аз, бе, ще видите какво ще ви се случи, аз съм прокурор!"

присъда, чукче, съд
Източник: Pixabay

Софийска градска прокуратура е изготвила протест срещу определението на съда относно искането за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо Г.А., привлечен към наказателна отговорност за хулиганство и вещно унищожаване, съобщиха от прокуратурата.
 
Досъдебното производство по случая е започнало след постъпил сигнал за извършени на 04.07.2020 г. хулигански действия в УМБАЛ "Георги Странски" в гр. Плевен. На място пристигнали служителите на МВР, които установили, че Г.А. - прокурор от Върховна касационна прокуратура, извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и демонстриращи явно неуважение към обществото.
 
Деянието му било съпроводено със съпротива срещу представители на обществеността, изпълняващи задължения по опазване на обществения ред.
 
 
След първоначалното задържане на Г.А. от органите на МВР, той е бил привлечен в качеството на обвиняем и задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Било е внесено в съда искане за определяне на мярката му за неотклонение "задържане под стража", което съдът е оставил без уважение.
 
Съдът е приел доводите на прокурора в СГП, че са налице данни за извършено престъпление, но е преценил, че те не са достатъчни и са събрани при съществени процесуални нарушения. Воден от тези мотиви съдът не е определил никаква мярка за неотклонение спрямо обвиняемия Г.А.
 
Държавното обвинение не споделя тези изводи и приема определението на съда за неправилно и незаконосъобразно, като счита че има опасност обвиняемият да извърши престъпление.
 
Пред съда са били представени протоколи от разпити на свидетели, които доказват, че Г.А. се опитал да им окаже въздействие. Поради това съществува риск той да окаже влияние върху хода на наказателното производство срещу него.
 
Въпреки че към настоящия момент делото е на много ранен етап от разследването, може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият Г.А. е извършил престъпленията, за които е бил привлечен към наказателна отговорност.
 
Прокуратурата не приема извода на съда, че разследването се води тенденциозно и не са били предоставени равни права на страните в процеса, в това число и събраните доказателства, както в полза на обвинението, така и в полза на обвиняемия. Напротив, разпитаните множество свидетели подкрепят тезата, че Г.А. е автор на деянията.
 
Установено е, че Г.А. се държал грубо със служителите на фирма, осъществяваща охрана на болничното заведение. Мъжът отказал да изпълни разпорежданията им във връзка със спазване правилата за достъп на външни лица до сградата на лечебното заведение, разпоредил им да напуснат и нанесъл удари със служебната си карта в лицето на един от охранителите.
 
Независимо от отправените предупреждения за спазване на реда, прокурорът изтръгнал личен мобилен телефон от ръцете на друг служител на охранителната фирма. Счупил телефона, след което отправил реплики към охраната – "Знаете ли кой съм аз, бе, ще видите какво ще ви се случи, аз съм прокурор!"
 
Софийска градска прокуратура продължава да събира доказателства, с оглед обективно и всестранно разследване на случая.
 
Предстои изготвеният протест срещу определението на съда за мярката за неотклонение на обвиняемия Г.А. да бъде внесен за разглеждане в Софийския апелативен съд. 
Милано
10:26 | 10 Август 2020 г.

Безпрецедентен срив в туристическия сектор в Итали...

10:26 | 10 Август 2020 г.
Италианска ваканция, но...само за италианци и почти без чужденци, с изключение на много малко европейци. Среден разход от 1022 евро на се...
10:26 | 10 Август 2020 г.

Закопчаха 36-годишен мъж за убийството на бизнесме...

10:26 | 10 Август 2020 г.
36-годишен мъж от Сливен е задържан за убийството на сливенския бизнесмен Стоян Тодоров Стоянов. Арестът е извършен в края на миналата се...
Гостите на \
10:21 | 10 Август 2020 г.

Жаблянов: БСП няма позиция нито за протестите, нит...

10:21 | 10 Август 2020 г.
„БСП няма позиция нито за протестите, нито за процесите в страната”, заяви депутатът от БСП Валери Жаблянов пред NOVA. &b...
10:20 | 10 Август 2020 г.

Аварирал ТИР на пътя Монтана-Видин, въведен е обхо...

10:20 | 10 Август 2020 г.
Временно е ограничено движението за всички МПС при км 57 на път I-1 Монтана – Видин поради аварирал тежкотоварен автомобил. Това съ...
10:16 | 10 Август 2020 г.

Двама пострадаха при катастрофа край Симитли

10:16 | 10 Август 2020 г.
Двама души са пострадали при катастрофа на път II-19 в района на Симитли в посока Гоце Делчев. Това съобщиха от ОДМВР - Благоевград. Сигн...
10:14 | 10 Август 2020 г.

Проф. Николай Витанов: Най-малко 16 000 души ще са...

10:14 | 10 Август 2020 г.
„Към този момент базовото репродуктивно число е много близо до 1, което означава, че епидемията тъпче на едно място. Тя нито се раз...

гледай на живо

10.08.2020
 • в момента
  Другото лице
 • 10:45
  Стъпките към успеха
 • 11:00
  Новини
 • 11:20
  Социална мрежа