Любо Огнянов: Венсеремос! "Революцията" започва (ВИДЕО)

Със съюзници като Васил Божков ли Румен Радев ще вади мутрите от властта

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?
Източник: Канал 3

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?

През 1970 година малко преди президентските избори в Чили е създадена песента „Венсеремос”, което в превод означава „Ще победим”. Тя се превръща в химн на Блока на Народното единство, с който на власт идва марксистът Салвадор Алиенде.

Припевът на песента е „Венсеремос – викът на свободата. Той лети над страната и призовава. Венсеремос – това означава, че ще победим”. По време на управлението си Салвадор Алиенде започва национализация на икономиката, включително и на банките. Чили изпада в дълбока икономическа криза, инфлацията стига 300%, а Алиенде получава Ленинска награда за мир от Съветския съюз.

Заради национализацията, на Чили са наложени търговски санкции, а Алиенде се обръща за помощ към Леонид Брежнев. Вместо финансови инжекции обаче Москва изпраща в Чили оръжие. По традиция, по време на изпълнение на химна „Венсеремос” всички изпъват юмрук нагоре.

Символ на класовата борба. Изненадващо, но символът на „Венсеремос, викът на свободата, който летял над страната” използва и президентът Румен Радев. Както се казва, всеки сам избира как да се представи пред тези, които иска да привлече. Но какви са фактите. Двама от най-приближените му сътрудници са арестувани.

Единият – секретарят по антикорупция Пламен Узунов, разменя неподписани съдебни решения с бизнесмен, който пък лобира за посланици в държави, в които има лични корпоративни интереси. Освен това Пламен Узунов прави справки за същия този бизнесмен за номера на автомобили, уговаря заличаване на криминалистически регистрации и се ангажира за българско гражданство на чужденец.

Другият – съветникът по отбрана Илия Милушев, се е сдобил с документи от разузнаването, представляващи държавна тайна. Първоначално, по думите на самия главен прокурор Иван Гешев, е казал, че ги е дал на  президента Румен Радев. После обаче се отметнал от думите си и казал, че ги намерил случайно в касата си на „Дондуков” 2.

Може би трябва да припомня, че съветниците и секретарите на президента нямат никакъв имунитет. Те могат да бъдат арестувани при основателно съмнение за извършено престъпление. Точно така както и министрите и зам.-министрите.

Въпросът сега е президентът Румен Радев иска ли да разпъне чадър над човек, който се разследва за търговия с влияние и човек, който се разследва за разгласяване на държавна тайна. А може би и шпионаж. Арестът на подобни хора накараха на площада да излязат депутатите от БСП водени лично от Корнелия Нинова, Костадин Костадинов от „Възраждане”, Мая Манолова от „Изправи се.БГ”, сценаристите на Слави, които ще са в ръководството на новата му партия „Има такъв народ”, Христо Иванов, лидер на „Да, България” и Радан Кънев, бившият председател на дясната „Демократи за силна България”.

Всички те решиха, че арестите на президентските съветници заплашвали демокрацията. А президентът Румен Радев, който по Конституция, трябва да олицетворява единството на нацията, обяви ден на гнева, по пример на онези цветни революции в Арабската пролет. Румен Радев обяви, че ще изхвърли българската мафия от изпълнителната власт и от прокуратурата. Това е потресаващо покушение именно върху Конституцията. И докато изкушенията за политически заигравки от „Дондуков” 2 за атаки към изпълнителната власт не са прецедент, то атаката срещу магистратите е безпреденетна.

Никога досега български държавен глава не си е позволявал да постави под съмнение независимата съдебна власт. Към какво всъщност призовава Румен Радев? Към политически назначения на магистрати – както иска Слави Трифонов? Или към изваждането на прокуратурата от съдебната власт, както призовава председателят на ВКС Лозан Панов. Хубаво е да знаем кой говори с думите на президента. Преди пет години в безпрецедентна политическа реч Лозан Панов издигна лозунга „Не на страха”.

Същите думи бяха изречени и от Румен Радев. Избягалият в Дубай Васил Божков призовава „Бъдете смели”. А Румен Радев цитира съдия Джовани Фалконе, че „смелият умира само веднъж”. Съвсем неслучайно, Васил Божков призовава всички на протест пред Президентството с думите „Има моменти, в които няма идеология. Революцията започна”. И го послушаха – на площада рамо до рамо бяха Христо Иванов и Радан Кънев от уж дясната „Демократична България” заедно с Мая Манолова, Корнелия Нинова и хората на Слави. Това ли са новите революционери?

Точно с Васил Божков ли президентът Румен Радев ще вади мутрите от властта? Как се чувстват обикновените социалисти, когато до тях са приватизаторите на Каолин, унищожили Кремиковци и Балкан? Как се чувстват демократите, когато до тях са наследниците на партийните секретари? Одобряват ли тези вандалски прояви в центъра на София и Румен Радев и Корнелия Нинова и Христо Иванов?

Да предположим, че правителството падне. Какво ще се случи, Конституцията ще бъде суспендирана, за да може Христо Иванов да стане главен прокурор, Пламен Узунов отново министър на вътрешните работи, а Илия Милушев шеф на разузнаването? Как ще си поделят властта БСП, Мая Манолова, Слави Трифонов и Демократична България?

Още интервюта и коментари ще намерите тук!

Нека да припомня и още един факт – когато Съветската армия нахлува в България, на власт идва правителството на Отечествения фронт. А комунистите си избират сочения за фашист Кимон Георгиев. Теория на конвергенцията. Но в българския вариант не става въпрос за нищо по-различно от един тюрлю гювеч. В който единственото, което има значение е индулгенцията, спасяването от възмездие и парите. Дали ще има прошка? Зависи от всички нас.  

Баскетбол
09:23 | 23 Септември 2020 г.

Балкан отпадна от квалификациите за Шампионска лиг...

09:23 | 23 Септември 2020 г.
Балкан отпадна от квалификациите на Шампионска лига по баскетбол. Българският шампион отстъпи с 65-73 на беларуския първенец Цмоки Минск ...
Двойка
09:18 | 23 Септември 2020 г.

Авокадо и сладки картофи срещу косопад

09:18 | 23 Септември 2020 г.
Храни, които могат да забавят косопада, посочи диетологът Райън Раман за „Експрес“. Според него авокадото е особено полез...
Румяна Коларова
09:10 | 23 Септември 2020 г.

Румяна Коларова: Хората не възприемат авторитета н...

09:10 | 23 Септември 2020 г.
Протестът отива надолу и затова те търсят сблъсък, за да постави под въпрос легитимността на отсрещната страна. Това коментира политологъ...
задържани
09:00 | 23 Септември 2020 г.

Българи са задържани в индийския щат Гоа за източв...

09:00 | 23 Септември 2020 г.
Индийската полиция задържа трима българи за източване на банкови карти, съобщи вестник "Таймс ъв Индия". Арестите били извъ...
Доц. Андрей Чорбанов
08:47 | 23 Септември 2020 г.

Доц. Чорбанов: Не е резонно децата да носят маски ...

08:47 | 23 Септември 2020 г.
„Не смятам, че училищата трябва да бъдат ограничавани заради COVID-19. Да, болните деца трябва да бъдат карантинирани, но не и цели...
ученици
08:37 | 23 Септември 2020 г.

Общо петима са вече заразените с коронавирус учите...

08:37 | 23 Септември 2020 г.
Още двама учители от столичното 107-о Основно училище са заразени с коронавирус. С тях общият брой на инфектираните педагози става 5, съо...

гледай на живо

23.09.2020
 • в момента
  Другото лице
 • 09:45
  Телемаркет
 • 10:00
  Новини
 • 10:15
  Интервю с Наделина Анева