Д-р Марин Пенков: Новият ЯМР в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" дава по-детайлен образ на нервната система (ВИДЕО)

Трябва да се разделим на органи и системи, а един рентгенолог да може да използва всички апарати, смята той

Д-р Марин Пенков
Източник: Канал 3

Д-р Марин Пенков

Първият български лекар с европейска диплома по детска неврорентгенологи д-р Марин Пенков, началник на Клиниката по образна диагностика в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" разказва в първата част на днешното издание на "Пулс" за бъдещето в образната диагностика – субспециализацията на лекарите и новият ЯМР в болницата.
 
"От 2009 г. стартира нашето отделение работя там, не съм избрал тази специалност, тя ме избра.  За да отговорим на очакванията на пациентите, се наложи и ние да се развиваме", започна специалистът.
 
"Деленето на апарати – ЯМР, скенер, е един от проблемите в медицината у нас. Трябва да се разделим на органи и системи – един рентгенолог да може да използва всички апарати и да може да прецени кой е най-добър за конкретната ситуация. Субспециализацията е нужна, за да сме максимално добри в работата си", разкри д-р Пенков.
 
 
Детска неврорентенология
 
"Много голям процент от хората са със заболявания на нервната система. Записах се в 4 курса, за да премеря силите си с колегите от Европа и да видя къде съм с моите знания. Детските болести са изключително сложни като обем и като вид, организмите на децата постоянно се променят", разказва гостът. 
 
"Съвременната образна диагностика се нарича рентгенология. Основното, на което разчитаме е мултидисциплинарния подход към пациентите, разчитаме на колегите си, обаждаме се един на друг, работим в екип", допълни той.
 
"Магнитният резонанс е златен стандарт на изследване на централната нервна система. Ползваме целия спектър от заболявания. Новата придобивка на болницата е 3-теслов магнитен резонанс, дава по-детайлен образ на нервната система, ще ни даде възможност да сме още по-прецизни", обясни д-р Пенков.
 
"В него има всичко, необходимо за преглеждане на пациенти със заболявания на нервната система, опорно-двигателния апарат, ставите, гастроентостиналната система, всичко за децата. Простатна жлеза, малък таз също", сподели лекарят. 
 
"Епилепсията е изразът на болнични симптоми на нервната система при децата, под нея може да се крие туморно заболяване, инфекциозно, нарушаване на обмяната, малформация на формирането на мозъчната кора. Понякога проблемите са много мънички, гледам такъв пациент по 10 дни", заяви още той. 
 
 
"ЯМР и ехограф нямат никаква вредност. Рентгеновите методики са свързани с йонизиращо лечение. Рентгенологът трябва да може да каже кой метод кога е най-удачен. Трябва да има максимум информация при минимално увреждане. Все повече използваме и нискодозовите протоколи", каза още неврологът.
 
"Колегите от анестезиология и реанимация работим добре за ЯМР при децата. Новият ни апарат е оборудван със съвместим за него анестезиологичен монитор, който мониторира вътре в апарата сърдечна дейност, дишане, насищане с кислород, който дава допълнителна сигурност. До 10 години обикновено децата се гледат с анестезия.
 
От понеделник започват прегледите на пациенти в УМБАЛ ''Св. Иван Рилски" с новия ЯМР. 
 
Цялото интервю можете да проследите във видеото.

Отбелязваме 140 години от Шипченската епопея
22:14 | 11 Август 2020 г.

Отлага се официалното честване на Шипченската епоп...

22:14 | 11 Август 2020 г.
Национално честване "Шипченска епопея' е едно от най-масовите ежегодни събития в страната, в организацията на което са ангажиран...
22:08 | 11 Август 2020 г.

Ето защо спецсъдът е пуснал под домашен арест ЛиЛа...

22:08 | 11 Август 2020 г.
Апелативният спецсъд е пуснал близката до укриващия се в Дубай с 18 обвинения хазартен бос Васил Божков - Лиляна Деянова, ЛиЛана, под дом...
съдия, съдии
22:05 | 11 Август 2020 г.

Как се справиха съдиите в първия кръг на новото пъ...

22:05 | 11 Август 2020 г.
Бившият международен асистент рефер и настоящ съдийски инструктор към УЕФА Детелин Баялцалиев постави добра оценка на съдийството в първи...
21:52 | 11 Август 2020 г.

Пишман крадци не успяха да разбият блиндирана кола...

21:52 | 11 Август 2020 г.
С празни ръце останаха осмината бандити, които в понеделник привечер атакуваха натъпкан с пари блиндиран автомобил на известна охранителн...
Европейска комисия
21:37 | 11 Август 2020 г.

ЕК договори финансова помощ с държави от Западните...

21:37 | 11 Август 2020 г.
Европейската комисия договори меморандуми за разбирателство за програми за макрофинансова помощ с осем държави, включително четири от Зап...
21:19 | 11 Август 2020 г.

ЕС заплаши Беларус със санкции заради насилието на...

21:19 | 11 Август 2020 г.
Заради насилието, което силите на реда в Беларус упражняват срещу протестиращите и необоснованите арести, Европейският съюз ще предприеме...

гледай на живо

12.08.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:20
  Кухнята на Звездев