Пет варианта за излизане от ситуацията са обсъдени при Борисов

По време на обсъждането е било изразено мнение, че само две партии - ГЕРБ и ДПС, са готови веднага за предсрочни избори

Бойко Борисов
Източник: БГНЕС

Бойко Борисов

Общо 5 варианта обсъжда премиерът Бойко Борисов с министрите и функцинерите от ГЕРБ за излизане от политическата криза, в която е на път да изпадне страната заради протестите.  Днес при министър-председателя се е състояла среща с участието на ключови фигури от ГЕРБ -  министри, кметове и висши функционери.

Така първият възможен сценарий е бърза оставка и насрочване на нови избори. Основният аргумент в тази насока е, че ГЕРБ била в кондиция и при един предсрочен вот, би го спечелил. Това обаче би било рисково за останалите партии в НС, с които в момента ГЕРБ е в коалиция и би създало нестбилност в държавата, което пък Борисов иска да предотврати.

Така се стига до втория вариянт, а той е експертно правителство, но с мандата на ГЕРБ. Самият Борисов загатна за това на заседанието на МС в сряда, като заяви, че е нужен план за стабилност, включително и с опозиционните партии, да се договори какво ще се прави през останалите месеци.

Третият вариант е по-радикален. Той предвиджда след вота на недоверие, внесен от БСП, ГЕРБ да смени целия кабинет с нови министри с нови лица, който да довърши мандата. Борисов пък да излезе в отпуска до края на мандата, а да бъде заместен от някой от вицепремиерите начело на правителството. Това пък веднага предизвика догатки , че няй-вероятно това ще бъде Томислав Дончев, тъй като той бил най-подходящия компромисен премиер.

Четвъртият сценарий е след преодоляване на вота на недоверие , ГЕРБ сами искат вот на доверие, но вместо да подкрепят правителството, се самосвалят , гласувайки „въздържал се“ или „ против“. Така президентът Руне Радев ще е принуден да раздава мандата наново и рулетката ще се озове отново в ръцете на ГЕРБ, тъй като то е изискването по закон.

Изказването на Борисов,че като видя кръв, веднага си тръгва пък явно се е разчело от опозицията като заявка за оставка или за служебен кабинет. Именно поради това много лидери - червени (без соцлидерката Корнелия Нинова – бел.р.) и десни - започнали да „заливат“ Борисов с обаждания и SMS с предложения за всевъзможни хора за министри в кабинет с мандата на ГЕРБ. Сред десните лидери имало и такива, които участвали на протестите.

Всички тези сценарии ще бъдат обсъждани и от партньорите от ГЕРБ и Обединени партиоти в Коалиционния съвет, който ще се събере на заседание в четвъртък сутринта.

 
Решението обаче ще се вземе на по-късен етап, като Борисов най-верояно щял да го обяви след Европейския съвет, който се събира в Брюксел този петък и събота. Най-важното в момента било да се гарантират увеличените пари, които България трябва да вземе от Брюксел.
 

 

Етикети: Бойко Борисов
17:33 | 10 Август 2020 г.

Шестима служители на НСО са наказани след случая "...

17:33 | 10 Август 2020 г.
Шестима служители на НСО са наказани заради пропуски при изпълнение на служебните им задължения на 7 юли в района на парк "Росенец&q...
17:30 | 10 Август 2020 г.

В "Денят на живо с Наделина Анева" днес от 20:20 ч...

17:30 | 10 Август 2020 г.
В "Денят на живо с Наделина Анева" днес от 20:20 ч. очаквайте:   Какво означават думите на Бойко Борисов...
17:21 | 10 Август 2020 г.

Разследват незаконно изхвърлени отпадъци край Неве...

17:21 | 10 Август 2020 г.
В Районна прокуратура - Кюстендил е постъпил сигнал от гражданин за незаконно изхвърлени големи количества смет в неработещо и закрито см...
17:14 | 10 Август 2020 г.

Нов голям пожар гори в в труднодостъпна местност в...

17:14 | 10 Август 2020 г.
На територията на област Хасково е възникнал и се развива нов пожар между селата Георги Добрево и Оряхово в община Любимец, съобщиха от о...
31 ден на протести 2
16:53 | 10 Август 2020 г.

Фотограф: Маломерни групички хора обикалят странат...

16:53 | 10 Август 2020 г.
Числата, които организаторите изнасят за броя на протестиращите са многократно преувеличени. Това е очевидно за всеки… Не е моя ви...
300 лева глоба отнесе ексхибиционист, размахвал члена си покрай супермаркет в Пловдив
16:49 | 10 Август 2020 г.

Глобиха две жени с 1000 лева, оженили непълнолетни...

16:49 | 10 Август 2020 г.
Районният съд в Берковица е наложил глоба по 1 000 лева на две жени от Вършец, защото в нарушение на закона оженили непълнолетни момче и ...

гледай на живо

10.08.2020
 • в момента
  Бизнес новини
 • 18:00
  Новини - Централна емисия
 • 20:20
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини