Проф. Герджиков: Поздрави за Пеевски, ако той е редил служебния кабинет

Огнян Герджиков
Източник: Канал 3

Огнян Герджиков

„Сега научавам, че г-н Пеевски е наредил служебния кабинет преди три години и моите поздрави към него, защото този кабинет произведе най-успешните избори от години, повиши приходите, защото имаше пресичане от контрабандни канали. Значи, той е направил чудесен и много успешен служебен кабинет. Затова не мога да крия своята благодарност и възхищение“. Това коментира пред БНР проф. Огнян Герджиков, който беше служебен премиер във въпросния кабинет на президента Румен Радев. 

Той подчерта, че Бойко Борисов след това е ползвал хора от служебното правителство за своя кабинет, „така че очевидно подборът е бил много добър“.

Още новини от България и света четете тук

„Борисов е прав, че идват тежки месеци, няма съмнение, че месеците са важни и за целя свят. Затова е важно как ще се управлява държавата“.

„Може би показното влизане на прокуратурата в президентството не беше добър ход. Но това е моето лично мнение, не като на юрист“, допълни проф. Герджиков.

Ето и цялото интервю пред БНР с министър-председателя на въпросния служебен кабинет:

-      Проф. Герджиков, здравейте!

 - Здравейте!

-      - Кой е Шиши, първо да уточним? Допускаме Делян Пеевски, виден бизнесмен и депутат от Движението за права свободи.

 - Вижте, сега научавам, че г-н Пеевски е редил този служебен кабинет и с едно тригодишно закъснение и повече искам да изкажа моето възхищение към г-н Пеевски, затова, че е наредил един много добър служебен кабинет. И доказателство за това е, че този служебен кабинет произведе организационни, може би едни от най-добрите избори от 89-90 година насам. А освен това, този кабинет, същия служебен кабинет, успя да повиши събриаемостта на доходите, което може да се докаже с числа, а не да се говори наизуст. Но така ги интересува някои хора, че има намаление на приходите при този кабинет, а има числа, може да се проверят-за месеците амарт, април и май 2017 година имаше повишение на приходите, защото имаше пресичане на контрабандни канали. Това е по времето на този служебен кабинет, нареден очевидно много сполучливо и затова не мога да не изразя моята благодарност и възхищение от това, което е направил Пеевски. За това, че той е направил наистина един чудесен служебен кабинет. Доскоро бях скромен, мисля, че вече не бива да бъда толкова скромен, все пак нека да се чуе, че този кабинет беше много успешен.

- Добре, проф. Герджиков, в журналистиката има един похват „по-глупав от най-глупав”, затова ще го използвам и пак ще попитам, използвайки думите на премира Борисов. Той пита защо тогава Христо Иванов не е излязъл на протест срещу Шиши, който е наредил служебното правителство, а сега скача на неговите министри, които са постигнали безкрайно добри резултати. Ако допуснем, че Борисов е прав и Шиши е наредил служебното правителство, чиито премиер бяхте вие, защо толкова дълго го пазехме във тайна-3 години и 2 месеца, откакто Борисов е на власт?

 - Ами може би г-н Борисов като сега е научил също като мен, че Пеевски е наредил този кабинет. Освен това, доказателство, че кабинетът е успешен, е, че г-н Борисов ползва хората от този служебен кабинет в своя екип. Той веднага привлече Деница Златева, тя беше вицепремиер в моя служебен кабинет по европейските въпроси. Г-н Ананиев пък беше за финансите, а сега е министър на здравеопазването. Очевидно подборът е бил много добър.

 - Защо служебното правителство изплаши от вчера насам Борисов и управляващата коалиция? Изведнъж  се зарекоха да стоят докрай на мандата си, само и само да не дойде служебно правителство, подредено от „незрелия фигурант” Радев?

- Може би пак г-н Делян Пеевски ще го реди, нали вече той има опит. След като добре се е представил, защо да не му се гласува пак същото доверие. Не мога да разбера защо трябва да се прави нещо различно, след като е доказано, че това, което е направено преди три години, е било успешно.

 - И изобщо служебното правителство толкова ли е опасно? Ако допуснем, когато вие управлявахте тези три месеца през 2017 година, трябваше да се решава въпроса за покупката на изстребителите. Сега изстребителите вече са купени, какво толкова може да направи служебното правителство, че да съсипе държавата? Защото тук пак цитирам Борисов: „идват много тежки времена-ноември, декември, януари и февруари ще бъдат с тежка икономическа и социална криза, която не е по силите на една партия и коалиция да преведе държавата през това бурно море”.

 - Тук в интерес на истината  г-н Борисов е прав. Наистина идват тежки месеци, това е една криза, заради която изпада света заради тази пандемия. Тук няма никакво съмнение, че неговите думи са правдиви. Няма никакво съмнение, че тези месеци са много важни, не само за България, но и за Европа и целия свят. Много е важно как ще се управлява държавата през тези идващи месеци, които ще бъдат много трудни в икономическо отношение.

 - Ама толкова ли пък няма никой, по-добър от г-н Борисов, който може да го направи?

-      А, от г-н Борисов едва ли ще се намери някой по-добър да го направи.

 - Затова трябва да приберем протеста от площадите, може би?

-   Ами може би хората трябва да се вразумят и да разберат, че не могат водачите на народа да бъдат някак си похарчени по несправедлив начин.

 - Разконспирирани ли са тези водачи на протеста, както каза г-н Борисов? Знаят се техните подмолни цели, знае се кой им плаща, ударените от правосъдието олигарси, някои избягали в чужбина?

 - Аз не съм силен по конспирациите, трудно ми е да направя такъв анализ. Не знам какви хора са подбудители, но че има хиляди хора, които наистина изразяват своето недоволство, своята гражданска позиция, натрупани напрежения поради тези няколко месеца на карантина, тежкото икономическо положение, в което се влиза, намаляване на доходите, всичко това нагнетява и напрежение, едно недоволство. Това са естествени донякъде процеси, така че не бива да се учудваме, че има такива процеси. Разбира се, винаги има хора, които се внедряват, винаги има такива във всички протести, да ги нарека лумпени.

 - Казахте, че не сте голям познавач на конспирациите, но сте добър познавач на правото и конституцията. Два въпроса с тази експертност. Има ли право президентът да иска оставката на главния прокурор? Това беше един от горещите картофи, които се обсъждат и подхвърлят в общественото пространство на протести от няколко дни. И може ли да считате, че има някакво разочарование от вас от празния чек, който подписахте на главния прокурор Иван Гешев, когато застанахте на негова страна в дискусията около избора му? След тази показна акция на влизане в президентството, на претърсване на кабинети, което беше отчетено от някои експерти и анализатори като посегателство върху независимостта на президентската институция, даже някои употребиха и по-остри думи-държавен преврат.

-Вижте, аз съм юрист, това не значи, че съм специалист  по всички въпроси на правото. Има много по-добри познавачи на тази материя, на конституционното право, така че те ще кажат тежката си дума. Аз мога да изразя сега моето разбиране, че може би влизането в президентството  не беше добър ход. Това е моя поглед, но не като юрист в случая, защото това е една специална  материя, в която аз не се чувствам толкова силен.

 - Да кажем показното влизане, не влизането?

 - Да, показното влизане.

 - Защото прокурори имат право да разследват, съветниците и секретарите на президента не са с имунитет.

  - Е, нормално. Те не са извънземни, че да не могат да бъдат разследвани. Това е ясно.

  - Показното удряне на институцията пред повиканите медии и камери, да кажем, че не е било съвсем уместен ход, който възпламени народното недоволство. А за президента, който поиска оставката на главния прокурор, това намеса ли е по конституция в независимостта на съдебната власт.

 - Смятам, че всеки държавник може да поиска всяка оставка на органът, който върши тази работа, се нарича Висш съдебен съвет. Така че това не е въпрос, който може да се реши от който и да било друг.

21:47 | 19 Септември 2020 г.

Научен екип с българин изолира молекула, блокираща...

21:47 | 19 Септември 2020 г.
Учени от медицинския факултет на университета в Питсбърг, ръководени от българин, са изолирали най-малката до момента биологична молекула...
Беларус
21:30 | 19 Септември 2020 г.

Полицията в Минск прибра стотици протестиращи жени...

21:30 | 19 Септември 2020 г.
В събота полицията за борба с безредиците задържа стотици жени, вкарвайки много от тях във фургони, докато протестиращите от опозицията п...
21:14 | 19 Септември 2020 г.

Георги Свиленски: На следващите избори БСП ще бъде...

21:14 | 19 Септември 2020 г.
"Аз не само гласувах за Нинова, а изявих подкрепата си месец и половина преди избора, оттегляйки се от надпреварата. Призовах и моит...
протести
20:54 | 19 Септември 2020 г.

73-ти ден на антиправителствени протести

20:54 | 19 Септември 2020 г.
В пространството между сградите на правителството, президентсвото и парламента се провежда 73-тият поред протест, на който граждани искат...
20:37 | 19 Септември 2020 г.

Самотен вдовец пусна обява за нови приятели, хиляд...

20:37 | 19 Септември 2020 г.
75-годишният Тони Уилямс се чувствал самотен, след като през май загубил жена си от рак на панкреасан .Той нямал семейство или приятели, ...
COVID-19
20:22 | 19 Септември 2020 г.

Германия и Великобритания с бум на новозаразени с ...

20:22 | 19 Септември 2020 г.
Германия отбеляза днес най-голямото от април насам дневно увеличение на случаите на коронавирус. Новите инфекции за последните 24 часа в ...

гледай на живо

19.09.2020
 • в момента
  Новини
 • 22:20
  Парламентът на фокус
 • 22:30
  "Холивуд" с Ивелина Кунчева
 • 23:00
  "Спорт в обектива" - извънредно