Петър Чобанов: Горанов се справяше, поддържаме един от най-дисциплинираните бюджети в целия ЕС (ВИДЕО)

Възможно е финансовият министър да остане на поста си до края на ефективния живот на това правителство, смята той

Петър Чобанов
Източник: Канал 3

Петър Чобанов

В днешното издание на предаването "Икономика и бизнес" за входа към общата европейска валута и оставката на Горанов след приемането на България в ERM II гост е Петър Чобанов, бивш финансов министър.
 
"Това, че сме без финансов министър една седмица след влизането в ERM II би трябвало да изглежда доста странно за Европа. Той и гуверньора на ЕЦБ поеха цялата тежест по присъединяването в чакалнята", започна участието си той. 
 
"Основният партньор на ЕЦБ остава БНБ. Не би трябвало политическата нестабилност да има отношение към ЕЦБ. Не са показвали намерение да се намесват в политическата ситуация в България, важна е тяхната независимост", обясни финансистът. 
 
"От гледна точка на фискалните параметри на дълг и на дефицит Горанов се справяше, поддържаме един от най-дисциплинираните бюджети в целия ЕС. Нямаме големи дефицити, не се позволи разрастване на дълга. Ефективността на публичните разходи са едно изискване, има какво да се желае. Ресорните министри да предлагат политики, за да се повиши тази ефективност", коментира гостът.
 
 
"ГЕРБ отправят сами обвинения към себе си, като се съмняват в свои хора и то в ресор "Финанси". Те трябва да отговорят какво точно ги накара да предприемат тази стъпка, те се опитват да си мият ръцете с друга политическа сила. Били сме свидетели на доста решения, които са обратими, но не са се случили. Ще видим с новите министри до какво ще доведе такава промяна. Непоследователността на действията е характерна за това управление", сподели Чобанов.
 
"Възможно е финансовият министър да остане на поста си до края на ефективния живот на това правителство. Този парламент е изчерпан, няма енергия да бъде излъчен нов кабинет. Инвестициите като процент от БВП са 17 %, икономиката трайно се декапитализира, хората загубиха доверие, че като инвестират и проектите им ще са печеливши", каза още той.
 
 
"Икономиката ни е гъвкава, доверието трябва да се възстанови. 
Трябва да сме като Хърватска, възможно по-дълго е да сме вътре, трябва да се стремим да приемем по-бързо еврото. Рисковете идват при по-голям престой в чакалнята. Нивото на сближаване на доходи и цени трябва да се мери по Дания", сподели бившият финансов министър.
 
"Нивото на реална конвергенция в България е далеч от препоръчителните 70 %. Трябва колкото е възможно по-бързо да се присъединим. Един дълъг престой може да си причиним доста неприятности и да се наложи да защитаваме публично нивото на валутния курс в България", информира специалистът.
 
"Кредитният рейтинг зависи от стабилността на икономическата и политическата ситуация, не може да очакваме положителна промяна, дори може да се случи обратното. Избрахме да се присъединим към механизма точно когато нещата се влошават. Задлъжнялостта се очаква да надхвърли 100 % от БВП", завърши Петър Чобанов. 
 
Цялото интервю можете да проследите във видеото.
 

Министър Кирилов се срещна с посланиците на членките на ЕС
13:49 | 15 Август 2020 г.

Кирилов: Готови сме да внесем в НС искане за проме...

13:49 | 15 Август 2020 г.
От ГЕРБ са готови да внесат в Народното събрание искането за промени в Конституцията и съответно, да събере нужните за това 121 подписа д...
Марияна Николова
13:35 | 15 Август 2020 г.

Марияна Николова: Премиерът даде ясно послание, пр...

13:35 | 15 Август 2020 г.
"Премиерът Бойко Борисов даде ясно послание и аз приветствам неговото решение. Рестарт е необходим". Това коментира вицепремиер...
Бузлуджа на 10-ти ноември 9
13:20 | 15 Август 2020 г.

Стабилизират уязвимите мозайки на Бузлуджа с 60 00...

13:20 | 15 Август 2020 г.
Стабилизират уязвимите мозайки на Бузлуджа с 60 000 долара. Финансирането е осигурено от американска фондация.    Уязви...
13:06 | 15 Август 2020 г.

Маски от 22-каратово злато красят булките в Турция

13:06 | 15 Август 2020 г.
Във времената на коронавируса, турските булки са намерили нов златен аксесоар, който да носят в деня на сватбата си, съобщи в. "Саба...
12:50 | 15 Август 2020 г.

Япония отбеляза 75 г. от капитулацията си във Втор...

12:50 | 15 Август 2020 г.
Япония отбелязва 75 години от капитулацията си във Втората световна война. В нея са загинали над 3 милиона японци, от които 800 000 са са...
12:36 | 15 Август 2020 г.

Футболен отбор спаси жена, висяща от скала на коса...

12:36 | 15 Август 2020 г.
Отбор футболисти се оказа на точното място в точния момент, когато се натъкна на жена, увиснала на косата си от скала в американския щат ...

гледай на живо

15.08.2020
 • в момента
  Кухнята на Звездев
 • 14:00
  Новини
 • 14:15
  Парчета от реалността
 • 14:45
  Телемаркет