Срещата на ЕС продължава и днес

Италианският премиер Джузепе Конте призна, че не е очаквал толкова сложни преговори между 27-те лидери

Европейски съвет в Брюксел
Източник: БГНЕС

Европейски съвет в Брюксел

Срещата на върха на ЕС ще продължи трети ден в неделя, тъй като лидерите се оказаха в безизходица за огромния план за възстановяване след пандемията от коронавирус, неспособни да преодолеят ожесточена съпротива от страна на Нидерландия и нейните „пестеливи“ съюзници, съобщи AFP.

Очаква се президентът на Европейския съвет Шарл Мишел да предложи друг план на 27-те лидери в неделя по обяд, след като първоначалните планове за пакета от 750 милиарда евро срещнаха съпротивата на по-богатите северни държави-членки.

"Ние сме в безизходица, това е много сложно, по-сложно от очакваното", каза италианският премиер Джузепе Конте след дълги часове на спорове по време на втория ден от срещата на върха в Брюксел.

Тук може да откриете още новини от света!

Представител на ЕС заяви, че лидерите ще се съберат в неделя за ден 3, като се очаква Мишел да проведе срещи през нощта с ключовите играчи Германия, Франция и Нидерландия.

Европа е в разгара на масивна рецесия и лидерите се опитват да одобрят план, който може бързо да изпрати пари в брой на страните, които са най-силно засегнати, но липсват средства за стимулиране на техните икономики. Но нидерландският премиер Марк Рюте настоява държавите-членки да получат правото на окончателно одобрение на всяко финансиране - ефективно вето - за получателите на средствата.

Той твърди, че надзорът на ЕС е необходим, за да се задължат държави като Испания и Италия да реформират икономиките си, за да могат по-добре да се справят с бъдещите кризи. Като отстъпка по исканията на Рюте, последният план на Мишел включва „супер аварийна спирачка“, която дава на всяка страна тридневен прозорец, за да предизвика преглед от всички държави-членки на плановете за разходи на останалите.

Длъжностно лице от „не-пестелива“ държава настоя, че това не е право на вето, но призна, че остава да се види дали държави като Испания и Италия ще приемат компромиса.

Междувременно европейски източник заяви, че "икономичните" страни все още не са доволни и се стремят към повече съкращения, но че се постига сериозен напредък.

Преминахме от застоя вчера към спокоен, плътен и интензивен работен ден днес“, заяви дипломат от ЕС.

На фона на яростните преговори в един момент лидерите на някои по-малки страни - Белгия, Естония, Люксембург и Малта - напуснаха срещата, за да се насладят на напитки и чипс на слънчев площад. Накрая Мишел повика лидерите отново на вечеря, където те се съгласиха да останат в Брюксел за трети ден на срещата.

Последното предложение на Мишел би запазило общия бюджет за възстановяване на 750 милиона евро, но леко прехвърля баланса от безвъзмездни средства - от 500 милиона на 450 милиона - към заеми, които нарастват от 250 милиона до 300 милиона, според документ, видян от AFP.

Докато Рюте беше сам в твърдата си позиция относно необходимостта от единодушно одобрение на безвъзмездните средства, Австрия също изказа възражения. "Съотношението на безвъзмездните средства и заемите просто трябва да бъде различно", заяви канцлерът Себастиан Курц пред репортери.

Като допълнителна подкрепа за Австрия, Нидерландия и останалите "безотговорни" - Швеция и Дания - новият план на Мишел също увеличава отстъпките, които получават от вноските си в ЕС.

"Това не е достатъчно за нас. Искаме малко повече, но посоката е добра", каза Курц.

Но предстоят още проблеми. Европейски дипломат заяви за AFP, че „безотговорните държави“ няма да се задоволят с намаляването на размера на безвъзмездните средства до 450 милиарда евро и ще настояват за повече, които да се превърнат в заеми, подлежащи на погасяване. „Искаха нулеви субсидии“, каза той.

Това, което служителите на ЕС наричат въпроса за "върховенството на закона", също ще бъде спънка. Унгарският премиер Виктор Орбан все още може да наложи вето върху всеки опит за обвързване на бюджетните средства с държавите, поддържащи европейските правни стандарти.

"Не могат да се приемат никакви предварителни политически условия", заяви Золтан Ковач, говорител на Орбан.

А спасителният пакет е в допълнение към планирания седемгодишен бюджет на ЕС - на стойност повече от един трилион евро - който лидерите трябва да обсъдят също така и дали и когато са съгласни спасителния пакет.

14:06 | 10 Август 2020 г.

57-годишен счупи главата на дядо в силистренско се...

14:06 | 10 Август 2020 г.
57-годишен е бил задържан за срок до 24 часа за нанесена средна телесна повреда. Това съобщиха от Областната дирекция на полицията в...
13:54 | 10 Август 2020 г.

Удължиха бедственото положение в района на Свиленг...

13:54 | 10 Август 2020 г.
Високорискова остава обстановката в Свиленград, заради големият горски пожар. Бедственото положение в общината бе удължено до 11 август. ...
13:50 | 10 Август 2020 г.

Васил Найденов с бутиков концерт на сцената на Bed...

13:50 | 10 Август 2020 г.
Концертът на Васил Найденов в Слънчев бряг определено е едно от най-чаканите събития на Лято 2020. Звездата обещава да превърне 11 а...
Румен Радев
13:48 | 10 Август 2020 г.

Създадоха подписка с искане за импийчмънт на прези...

13:48 | 10 Август 2020 г.
След като президентът Румен Радев насъска народа за бунт, недоволни граждани пуснаха петиция срещу него. Вече хиляди подписаха и дадоха с...
13:43 | 10 Август 2020 г.

Възстановено е движението на пътя Перник – Кюстенд...

13:43 | 10 Август 2020 г.
Възстановено е движението при 30-ти км по път I-6 Перник - Кюстендил в участъка Ябълково - Коняво след пътнотранспортно произшествие...
Лиляна Деянова
13:33 | 10 Август 2020 г.

Прокуратурата: 10 съдебни състава потвърдиха тезат...

13:33 | 10 Август 2020 г.
По повод отправени  твърдения на Лиляна Деянова, че повдигнатото й обвинение за отклоняване на средства по европейски проекти е мани...

гледай на живо

10.08.2020
 • в момента
  Новини
 • 14:30
  Социална мрежа
 • 15:00
  Новини
 • 15:30
  Социална мрежа