БАЗ и СЗБ: Спрете с черния PR срещу българския туризъм и развлекателен бранш

От браншовите организации не приемат обвиненията, че именно те са виновни за повишението на заразените в България

Ресторант
Източник: Канал 3

Ресторант

Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) публикуваха обща декларация, с която целят да се противопоставят на наслоилото се мнение в обществото, че именно техният бранш е отговорен за големия брой новозаразени, които се наблюдава през последните няколко седмици.

Преди седмица здравният министър наложи забрана за заведенията на закрито, но само два дни по-късно отмени заповедта си, което предизвика вълна от дебати в обществото.

Курортни градове, като Слънчев бряг, разчитат основно именно на нощните клубове, за да привличат туристи, а ограничителната заповед практически блокира селището и то на фона на цялата кампания за стимулиране на туризма в страната.

Ето и пълният текст на декларацията на БАЗ и СЗБ, публикувана без редакторска намеса:

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България остро осъждат целенасочения черен PR срещу нашия туризъм и развлекателен бранш. Седмици наред сме свидетели на ежедневни манипулации за условията и цените, които се предлагат в България, както през социалните мрежи, така и чрез официални медийни канали.

Тук може да откриете още новини от страната!

През последните дни виждаме и явен опит новозаразените с Сovid-19 да бъдат приписани на работещите заведения. И това се случва без някой да представи реални доказателства за това и при наблюдавано ежедневно събиране на хиляди хора без да се спазват каквито и да било предпазни мерки. Услужливо се лансират и откровено лъжливи материали на чужди медии, които вече бяха опровергани от колегите ни, станали директна тяхна жертва.

Разбираме, че политическата обстановка в страната е нагорещена, но за нас е необяснимо политически цели да се преследват с похвати, които директно вредят на българския бизнес и икономика.

Ние също имаме информация какво се случва в съседните ни туристически дестинации и как се развива сезонът там. Никъде обаче не се прави това, което става у нас – съзнателно и целенасочено злепоставяне на родното! А вече започва да прозира и откровена кампания срещу работещите заведения с цел да се оневинят хилядите, които се събират всеки ден на площадите и създават очеваден риск от разпространение на заразата.

Нека припомним също така, че само преди 2 седмици имаше 12 000 човека на мач, след който множество празнуваха спечелен трофей по улиците. Как така събралите се десетки хиляди не разпространяват Сovid-19, а хората в заведенията, които са 50-100 или най-много 1000 човека (каквито заведения са единици) на едно място, са причината за разпространение на С19???

Нека поне една голяма медия, с претенции за обективно отразяване, да вземе актуална информация от Националния оперативен щаб и да ни информира ясно и точно :

1. Колко са заразените в цеховете и заводите, колко от тях са в болница и колко са починали?

2. Колко са заразените в големите хранителни вериги и градския транспорт, колко от тях са в болница и колко са починали?

3. Най-важното за нас - колко са заразени в нощните заведения, колко от тях са в болница и колко са починали?

4. Колко заразени сезонни работници са се върнали от гурбет в претъпкания транспорт от Европа и каква част от клъстерите са пламнали от тях, колко са заразените в тези клъстери, колко от тях са в болница и колко са починали ?

5. Колко са заразените от религиозни събирания, църкви и джамии, от всички вероизповедания, колко от тях са в болница и колко са починали.

В заключение настояваме - когато ни информират за хората в тежко състояние от С19, да ни информират и за останалите в тежко състояние и починали по други причини, за да има обективно сравнение.

Председател СЗБ Председател на БАЗ,

Емил Коларов Ричард Алибегов

(0887 23 50 64) (0878 80 06 11)

15:48 | 05 Август 2020 г.

3-годишно дете от Габрово се зарази с коронавирус

15:48 | 05 Август 2020 г.
Тригодишно дете от Габрово е заразено с коронавирус. Случаят е потвърден вчера, а детето е посещавало детската градина "Радост"...
Джо Байдън
15:43 | 05 Август 2020 г.

Предизборната кампания на Байдън ще струва около 2...

15:43 | 05 Август 2020 г.
Джоузеф Байдън планира да похарчи 280 милиона долара за предизборната си кампания, която ще бъде активна в рамките на 15 американски щата...
Прокуратура
15:41 | 05 Август 2020 г.

Прокуратурата подхваща огнището на COVID-19 в Дома...

15:41 | 05 Август 2020 г.
Русенската прокуратура започна проверка в Дома за възрастни хора „Възраждане“, който стана огнище на коронавирус. До 15 ...
птица
15:38 | 05 Август 2020 г.

Спасиха ястреб, кацнал край затвора в Смолян

15:38 | 05 Август 2020 г.
Експерти от РИОСВ- Смолян спасиха граблива птица от защитения вид малък ястреб (Accipiternisus), съобщават от екоинспекцията.   ...
15:33 | 05 Август 2020 г.

БАБХ проверява сиренето и кашкавала в търговските ...

15:33 | 05 Август 2020 г.
Българската агенция по безопасност на храните, Комисията за защита на потребителите, „Активни потребители“ и двете асоциации ...
Исторически първи полет на най-мощната ракета в света
15:32 | 05 Август 2020 г.

"Спейс Екс" извърши успешен тестов полет на кораб ...

15:32 | 05 Август 2020 г.
Първи успешен полет извърши прототипът на космически кораб за мисии до Марс "Старшип Ес Ен 5" на американската компания "С...

гледай на живо

05.08.2020
 • в момента
  Социална мрежа
 • 16:00
  Новини
 • 16:30
  Кухнята на Звездев
 • 17:00
  Новини