Зам.-главният прокурор Даниела Машева: Хора с голям финансов ресурс атакуват прокуратурата

Фокусирането върху прокуратурата е заради изнесената информация за обвързаности на определени лица и политически представители с обвиняеми, обясни тя

Даниела Машева
Източник: Канал 3

Даниела Машева

Прави се опит прокуратурата да бъде политизирана. Отправят се неоснователни нападки към институцията. Това заяви пред NOVA зам.-главният прокурор Даниела Машева.
 
Машева бе категорична, че държавното обвинение и самият главен прокурор спазват закова и Конституцията. "Не е нужно главният прокурор да подава оставка, той спазва правомощията си по закон и Конституция. Оставката е личен акт. Друг е въпросът, който може да иска оставката. Това е правомощие единствено на Висшия съдебен съвет", коментира още Машева.
 
"Фокусирането върху прокуратурата е продиктувано от изнесената информация за обвързаности на определени лица и политически представители с обвиняеми такива. Това са хора с голям финансов ресурс и големи икономически интереси. Това представлява атака и нападение срещу дейността на институцията. Имам предвид случая с Васил Божков. Той оказва натиск чрез манипулацията на големи обществени групи, а вероятно и политици", заяви зам.-главният прокурор Даниела Машева.
 
 
По думите ѝ сдобилият се с 18 обвинения хазартен бос Васил Божков, който се укрива в Дубай опитва да оказва натиск чрез политици и прави опити да манипулира големи обществени групи чрез протести. "Това се разбра и от определени разговори, които той е водил с политици и журналисти", отбеляза Машева.
 
Зам-.главният прокурор посочи още, че в момента държавното обвинение работи в ситуация на едно политическо напрежение покрай уличните протести.
 
"Има притеснение от страна на прокурорите и следователите. Затова и имаше реакция по призив към институциите от страна на Прокурорската колегия на ВСС да се спазва добрия институционален тон, диалога и да не се отправят нападки по прокуратурата. Тя осъществява функциите си по Конституция“, каза още Машева.
 
Тя подчерта, че процесуалното действие по претърсване и изземване в Президенството е осъществено с разрешение от страна на компетентния съд.
 
"Прокуратурата не цели атака на президентската институция. Към наказателна отговорност са привлечени съответните служители от президентството. Не е имало никаква показност. Това са 9-10 лица, като са присъствали на това процесуално следствено действие.
 
Прокуратурата не е извикала медиите в президентството, а те просто са проявили интерес към тези процесуално следствените действия - претърсване и изземване в сградата на президентската институция – но тази сграда не се ползва с имунитет. Също така и лицата към които е осъществено това процесуално производство не се ползват с имунитет“, обясни Машева.
Дора Янкова
14:41 | 12 Август 2020 г.

"Денят на живо с Наделина Анева" днес: Говори депу...

14:41 | 12 Август 2020 г.
В "Денят на живо с Наделина Анева" днес от 20:20 ч. очаквайте:   БСП ИЗБИРА   От днес БСП стартира ка...
Fox Studios
14:37 | 12 Август 2020 г.

Disney праща в историята новата си придобивка - 20...

14:37 | 12 Август 2020 г.
Една от най-големите сделки в историята на медиите е вече факт, а именно придобивката от страна на Walt Disney Studios на легендарното пр...
14:33 | 12 Август 2020 г.

Защо Филип Киркоров не носи маска?

14:33 | 12 Август 2020 г.
Аз имам огромно количество антитела, това е казал руският певец Филип Киркоров, написа газета.ру.  Роденият във Варна изпълнител...
Гърция
14:23 | 12 Август 2020 г.

Обмислят локална карантина по области в Гърция

14:23 | 12 Август 2020 г.
Утежнена е епидемиологичната обстановка в Гърция с риск за въвеждане на локална карантина на места. Броят на заразените за ден е 196 с ос...
13:51 | 12 Август 2020 г.

Васил Найденов изненада феновете си с над 2-часово...

13:51 | 12 Август 2020 г.
За трета поредна година, Васил Найденов изнесе бутиков спектакъл на морския бряг. На 11 август, точно в полунощ, най-обичаният български ...
Община Пловдив
13:47 | 12 Август 2020 г.

Четирима служители на Община Пловдив са с коронави...

13:47 | 12 Август 2020 г.
Четирима служители на Община Пловдив са дали положителни PCR тестове за COVID-19, съобщиха Oбщината. Всички те работят в сградата на площ...

гледай на живо

12.08.2020
 • в момента
  Социална мрежа
 • 15:00
  Новини
 • 15:20
  Изкуство по време на пандемия
 • 15:30
  Социална мрежа