Евролидерите не успяха да се споразумеят за размера на безвъзмездната помощ (ВИДЕО)

Страните от т.нар. "пестелива четворка" - Австрия, Дания, Швеция и Нидерландия, настояват за не повече от 350 милиарда евро

Европейски съвет
Източник: БГНЕС

Лидерите на страните от Европейския съюз не успяха да се споразумеят за размера на безвъзмездната помощ във финансовия спасителен план. След третия непланиран ден на преговори различията остават.
 
Страните от така наречената "пестелива четворка" - Австрия, Дания, Швеция и Нидерландия, настояват за не повече от 350 милиарда евро безвъзмездна помощ. Много от останалите членки, сред които Германия и Франция, настояват за минимум 400 милиарда.
 
Председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел, домакин на срещата, събра 27-те лидери на вечеря след ден на срещи в малки групи, които не успяха да доведат до търсената развръзка и голям пробив в търсенето на споразумение.
 
 
Той направи последно предложение за спасителната сделка в размер на 750 милиарда евро, насочена към преодоляване на зейналия разрив сред 27-те с коалицията на "пестеливите" - Нидерландия, Швеция, Австрия, Дания и Финландия.
 
"Пестеливите", водени от холандския премиер Марк Рюте, се стремят да намалят мащаба на пакета от безвъзмездни средства, с които Брюксел иска да помогне на страните, засегнати най-силно от епидемията.
 
Тъй като нарастваха опасенията, че срещата на върха ще се срине без споразумение, Мишел предложи да намали частта от безвъзмездните средства на сделката до 400 милиарда евро - по-малко от първоначалното си предложение от 500 милиарда - и да увеличи частта по заемите до 350 милиарда, спрямо предишното предложение от 250 милиарда.
 
Мишел напомни на лидерите за пагубната човешка цена на пандемията - 600 000 мъртви, включително 200 000 в Европа, и ги призова да се обединят, за да изпълнят тази на пръв поглед „мисия невъзможна“.
 
"Въпросът е следният: 27 лидери, отговорни за хората в Европа - сме ли способни да изградим европейско единство и доверие?" - каза Мишел според копие на бележките му, видяно от АФП.
 
"Или ще представим едно лице на слаба Европа, подкопана от недоверие?", попита на вечерята Мишел.
 
Но старши помощникът на шведския премиер Стефан Льофен заяви, че "пестеливата петорка" са готови да приемат максимум 350 милиарда евро като безвъзмездни средства в пакета и дори това е предмет на допълнителни договорки.
 
"Става въпрос за отстъпките, по-високите амбиции за вложения за промените в климата и за това, че включваме механизъм, който прави така, че страните да не могат да получат пари от бюджета на ЕС или този пакет за възстановяване, ако не спазват принципите на върховенството на закона", каза Паула Олафсон пред АФП.
 
Кръг след кръг от срещи на малки групи продължиха през целия ден, тъй като Мишел, подпомаган от Ангела Меркел и Еманюел Макрон, се опитаха да сближат позициите на „пестеливите” – богати и по-задлъжнелите - и съсипани от вируса държави, за компромис. Но напредъкът беше болезнен бавен.
 
Европейски източник заяви, че на масата за вечеря са се състояли нови сблъсъци, след като "пестеливите" са настояли за масивни увеличения на отстъпките, които получават от вноските си в бюджета на ЕС.
 
Рюте също така иска държавите-членки да запазят правото си да налагат вето на националните икономически планове на Италия и Испания, за да ги задължат да проведат реформи в заемите, пазарите на труда и пенсиите - усилие, на което гневно се противопостави италианският му колега Джузепе Конте.
 
Междувременно се появи още една спънка, когато премиерът на Унгария, твърдо линейният Виктор Орбан обвини Рюте, че осъществява лична вендета срещу него и страната му - и обеща да предотврати всяко споразумение и усилия за обвързване на разходите на ЕС със спазването от страна на страните бенефициенти към стандартите на ЕС.
 
Така наречената мярка за върховенство на закона, която срещна съпротивата и на Полша и Словения - би могла да нанесе загуби на националистическото и все по-авторитарно правителство на Орбан, ако колегите му преценят, че посегателството му над свободните медии и демократичните норми, нарушаващи европейските ценности е прекомрно.
 
И двата въпроса биха могли да осуетят опитите за постигане на споразумение на срещата на върха и това е дори преди лидерите - които започнаха заседанието си в петък и приключиха след полунощ в продължение на две нощи - да продължат да обсъждат проекта за седемгодишния трилион евро – бъдещият 7-годишен бюджет на ЕС.
 
Еманюел Макрон призова лидерите да "поемат отговорност", тъй като Европа се бори с тежка рецесия, причинена от вируса и блокирането на икономиките на континента, като заяви, че все още може да бъде постигната сделка, "но тези компромиси не могат да бъдат направени с цената на европейската амбиция".

 

22:07 | 08 Август 2020 г.

Задължителни маски и на открито в Сен Тропе и в ож...

22:07 | 08 Август 2020 г.
Носенето на предпазни маски на открито ще бъде задължително от понеделник в някои най-оживени зони на Париж и региона, след като броят на...
Хуан Карлос
21:56 | 08 Август 2020 г.

Бившият крал Хуан Карлос е в изгнание в 7-звезден ...

21:56 | 08 Август 2020 г.
Бившият крал на Испания Хуан Карлос е в столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби, съобщава испанската преса.   Спо...
Оуен Уилсън
21:36 | 08 Август 2020 г.

Луд фен качва една и съща снимка на Оуен Уилсън вс...

21:36 | 08 Август 2020 г.
Феновете-маниаци често са склонни да стигнат много по-далеч от обичайните привърженици на известни личности. Един от тях обаче достиг...
21:25 | 08 Август 2020 г.

Нови 20 пожара удължиха бедственото положение в 4 ...

21:25 | 08 Август 2020 г.
Остава в сила бедственото положение в четири общини в Хасковско заради пожарите. В село Лесово само на няколкостотин метра от границата с...
COVID-19
21:12 | 08 Август 2020 г.

9 случая на COVID-19 в дома за временно настаняван...

21:12 | 08 Август 2020 г.
Предприема се дезинфекция в дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци, съобщиха от пресцентъра на МВР.   Общо 9 по...
чипс
21:00 | 08 Август 2020 г.

Момиче 10 години се храни само с чипс заради рядка...

21:00 | 08 Август 2020 г.
Момиче от Великобритания оцеля 10 години само хранейки се с чипс и хляб. Заради рядка болест не е могла да яде други храни, предаде порта...

гледай на живо

09.08.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:10
  Другото лице
 • 07:25
  "Имате думата" с Александър Владимиров - избрано
 • 08:00
  "Социална мрежа" - избрано