Колоезденето процъфтява по целия свят заради пандемията

С взрива на продажбите на велосипеди в много страни, постави производителите и търговците да не могат да отговорят на търсенето

Колело
Източник: Канал 3

Колело

Колоезденето процъфтява по целия свят, тъй като хората се стремят да избегнат препълнените автобуси и влакове, с които пътуват след пандемията на коронавируса - или да се върнат във форма след дълги месеци на блокиране.

Но с взрива на продажбите на велосипеди в много страни, манията постави производителите и търговците да не могат да отговорят на търсенето.

В Париж, където кметът Ан Идалго работи усилено запопуляризиране на велосипедите като средство за придвижване, което значително увеличава броя на велосипедните алеи през последните години, бъдещите купувачи често трябва да чакат седмици за ново двуколесно возило.

"Вече три или четири седмици десетина клиенти чакат. И трябваше да върна пари на няколко, защото просто нямам представа кога ще имам колела за тях", каза пред АФП търговецът Федерико Моска в Париж.

Един клиент, 31-годишният Никола, заяви, че е посетил осем различни магазина, преди да го сполети късметът.

Той бил принуден да наруши бюджета си и да купи по-скъп модел, защото по-евтиното колело, в което се бил вгледал, било разпродадено.

„Търсих конкретен велосипед и си бях дал месец да си купя такъв, но никъде не се предлага“, каза той.

Водещата търговска верига заяви, че има и списъци с чакащи, но може да обнови мотоциклети втора употреба за нетърпеливи клиенти.

Продажбите на велосипеди във Франция се удвоиха през май и юни в сравнение със същите месеци миналата година.

Продажбите процъфтяват в повечето страни по света.

От магазините изчислиха, че като цяло в Европа продажбите „са се увеличили дву- и дори трикратно“.

Тук може да откриете още новини от света!

В Китай търсенето се е увеличило петкратно след облекчаването на блокирането.

А в САЩ продажбите на велосипеди преживяват истински взрив, като онлайн покупките скочили само през май с 5000 процента спрямо същия месец миналата година.

Общите продажби в САЩ, както онлайн, така и в магазина, скочиха с 81 процента на годишна база до 1,1 милиарда долара през май, според People for Bikes, коалиция от производители и търговци на дребно.

Прекъсване на веригата

Но в допълнение към изоставащото предлагане за търсенето от крайния потребител, блокировките затрудняват европейските и американските производители да получат части.

Конфедерацията на европейската велосипедна индустрия (CONEBI) изчислява, че от 45 до 50 процента от частите за всички велосипеди, продавани в Европа, са внесени от Азия.

Панчо Пиментел, маркетинг шеф, който има пет магазина в Калифорния, заяви, че "навсякъде има недостиг, от марки на велосипеди до части".

Колоезденето „работи извън глобалната верига за доставки, която е прекъсната поради COVID-19 и последствията от това се наблюдават във всяка категория“, каза той.

Според CONEBI миналата година в Европа са били внесени 7,3 милиона велосипеди и електровелосипеди, основно от Тайван и Камбоджа.

Водещият световен производител, базираният в Тайван Giant, видя скок в европейските си продажби със 140 процента на годишна база през юни, в резултат на продажбите на електровелосипеди.

Първата половина на следващата година Фирмата има планина от поръчки за първата половина на следващата година, подобна оптимистична е прогнозата за компанията и за втората половина.

Въпреки това генералният директор на CONEBI Мануел Марсилио заяви, че недостигът на велосипеди не е толкова лош, колкото някои хора могат да предполагат.

„Имаше известен недостиг поради блокиране от два месеца, поради факта, че производството в ЕС спря“, каза той.

„Но нашата индустрия за велосипеди работи много усилено, за да запълни празнината. Много положително е, че имаме толкова много малки и средни производители в цяла Европа, които са много гъвкави.

"Повечето производители в ЕС ще продължат да работят и през юли и август, така че през лятото няма да има спиране", каза той.

Пари
10:54 | 14 Август 2020 г.

73% от хората напускат работа заради ниска заплата

10:54 | 14 Август 2020 г.
Три четвърти от заетите у нас сменят работното си място, заради ниския размер на възнагражденията, показва проучване на трудовия пазар, и...
10:52 | 14 Август 2020 г.

Две катастрофи задръстиха АМ "Тракия" край Пазардж...

10:52 | 14 Август 2020 г.
Два пътни инцидента образуваха задръстване на автомагистрала “Тракия” край Пазарджик. Инцидентите са станали на 92-ри и 93-ти...
10:47 | 14 Август 2020 г.

11-годишен самоук балетист от Нигерия получи стипе...

10:47 | 14 Август 2020 г.
Макар че в днешно време много хора обичат да посочват всички лоши неща в социалните медии и интернет като цяло, тази история е напомняне ...
10:31 | 14 Август 2020 г.

Газов пистолет и фалшива диплома намерени при акци...

10:31 | 14 Август 2020 г.
Диплома за завършено образование, за която има данни, че е неистинска и газов пистолет вероятно преправен в боен са намерени и иззети сле...
Вижте къде пием най-мръсна вода
10:30 | 14 Август 2020 г.

Кална вода с мирис на мухъл тече от чешмите в град...

10:30 | 14 Август 2020 г.
Кална вода потече от чешмите в град Левски. Подобно явление не е рядкост за жителите на общината, информира NOVA.   "Во...
Храна
10:24 | 14 Август 2020 г.

Диетолог: Месоядните живеят по-дълго от вегетариан...

10:24 | 14 Август 2020 г.
При правилно хранене месоядните живеят по-дълго от вегетарианците, сподели кандидатът на медицински науки, диетолога Ина Кононенко в инте...

гледай на живо

14.08.2020
 • в момента
  Новини
 • 11:20
  Социална мрежа
 • 11:45
  Топ шоп
 • 12:00
  Новини