Защо ни се вие свят по време на тренировка и как да се предпазим

Проблемът в подобни случаи не е в спорта, а в самите нас

Главоболие
Източник: Unsplash

Главоболие

Случвало ли ви се е някога по време на упражнения във фитнеса или по време на сутрешен крос да ви се замае главата? Ако отговорът е - да, значи по всяка вероятност има поне едно от четири неща, които не съобразяват, а би трябвало, докато подлагате тялото си на по-интензивна физическа активност.

Доктор Джефри Морисън от Ню Йорк очертава основните причинители на този тип дискомфорт за изданието Shape, като със сигурност всеки един уважаващ се фитнес инструктор би трябвало да е наясно и да ви даде адекватен съвет в случай на нужда.

Водещата причина се оказва дехидратацията. Мнозина пренебрегват течностите в ежедневието си, като решават, че кенче студена бира може да замести чашата с вода, но се оказва, че това е съвършено грешна логика. Да, бирата може да утоли жаждата ви, защото организмът не е в състояние да различи първоначално състава на двете питиета, но, след като течността премине през бъбреците, алкохолът вече започва да играе своята негативна роля за кръвоносната система.

От особено значение е винаги да имате шише с вода под ръка във фитнеса, защото тялото ви използва водата за охлаждане и в първите десетина минути от тренировката, ако се потите обилно, това не означава, че горите мазнини, а, че изваждате водата от клетките на повърхността. Еволюцията е достигнала до извода, че това е най-бързият начин за постигане на желания ефект. Едва след определен период стартира изгарянето на мазнините, защото вече и самата мускулатура търси своето, за да укрепва наранените мускулни влакна.

Тук може да откриете още любопитни новини!

Осъзнаваме, че се отплесваме малко от основната тема и затова продължаваме по същество. Спортът ни кара да се потим повече и следователно да имам нужда от повече вода. А при липса на вода в организма, мозъчните клетки започват да губят от ефективността си и от там идва ефектът на главоболието при изпълняване на елементарна мисловна дейност.

Ниската кръвна захар също може да се окаже причина за главозамайване. Това се дължи най-вече на начина на хранене при всеки индивид. Ако сте свикнали сутрин да закусвате по половин дузина палачинки с течен шоколад, а изведнъж се хвърлите гладни във фитнеса, тогава нивата на кръвната ви захар ще са под обичайния обем и това ще алармира организма за драматичната промяна в начина на живот.

Но нека това не ви разколебава в опитите да отслабнете. Може да оставите палачинките за специални случаи и в същото време кръвната захар да бъде регулирана достатъчно добре, че да не ви се мае главата, да сте достатъчно добри на пътеката и в същото време да сваляте излишните килограми. Това става с помощта на онези безбройни леки храни, които са подходящи за преди спорт. Протеиновите барчета са едно отлично начало, но съвсем спокойно може да си сипете чаша кокосово мляко, да изядете един банан или да изпиете чаша чай с лъжичка мед. Важното е храната да бъде бързоразградима и в същото време да не изобилства от стотиците калории, които увеличават ежемесечно размера на панталоните ви.

Един от най-неприятните причинители за прилошаване може да е ниското кръвно налягане. Идеалното кръвно при здрав човек е 120/80, но при различните хора нормалното кръвно е понятие, което не важи за всички еднакво. По света има хора, които си живеят отлично с 90/60 и други със 130/90, което значи, че ниското кръвно трябва да е ниско в конкретния случай за конкретния човек. Тук лекарската консултация е на практика задължителна. Ако често главата ви боли или ви причернява, но смятате, че водите относително здравословен начин на живот, тогава може да имате някакъв скрит проблем, който има нужда от внимание.

Ако пък състоянието е временно, тогава това може да се провери, като носите със себе си зеленчук, поръсен с малко морска сол или пък пийнете солен айран. Това със сигурност ще повиши кръвното на един здрав организъм.

Колко пъти треньорът в залата ви е повтарял - „Не забравяй да дишаш“? Едва ли го казва, за да се убеждава, че тренирате, го прави, защото е важно. Важно е на първо място, за да си осигурявате нужното количество кислород, с което да позволите на тялото да функционира при по-високите обороти, на които го подлагате. А, ако забравяте да си поемате правилно въздух, тогава не само резултатите в огледалото ще са по-лоши от очакваното, но и главата ще спре да ви слуша, както се очаква от нея. Все пак неслучайно при задушаване човек припада и ако някой не му помогне, тогава се стига и до фатален край. Но, ако оставим криминалните сценарии настрана, при спорт ще се чувствате зле и ще ви обземе едно усещане за неефективна тренировка, защото ще сте свършили по-малко работа от обичайното, но срещу повече усилия.

Етикети: фитнес
22:07 | 08 Август 2020 г.

Задължителни маски и на открито в Сен Тропе и в ож...

22:07 | 08 Август 2020 г.
Носенето на предпазни маски на открито ще бъде задължително от понеделник в някои най-оживени зони на Париж и региона, след като броят на...
Хуан Карлос
21:56 | 08 Август 2020 г.

Бившият крал Хуан Карлос е в изгнание в 7-звезден ...

21:56 | 08 Август 2020 г.
Бившият крал на Испания Хуан Карлос е в столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби, съобщава испанската преса.   Спо...
Оуен Уилсън
21:36 | 08 Август 2020 г.

Луд фен качва една и съща снимка на Оуен Уилсън вс...

21:36 | 08 Август 2020 г.
Феновете-маниаци често са склонни да стигнат много по-далеч от обичайните привърженици на известни личности. Един от тях обаче достиг...
21:25 | 08 Август 2020 г.

Нови 20 пожара удължиха бедственото положение в 4 ...

21:25 | 08 Август 2020 г.
Остава в сила бедственото положение в четири общини в Хасковско заради пожарите. В село Лесово само на няколкостотин метра от границата с...
COVID-19
21:12 | 08 Август 2020 г.

9 случая на COVID-19 в дома за временно настаняван...

21:12 | 08 Август 2020 г.
Предприема се дезинфекция в дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци, съобщиха от пресцентъра на МВР.   Общо 9 по...
чипс
21:00 | 08 Август 2020 г.

Момиче 10 години се храни само с чипс заради рядка...

21:00 | 08 Август 2020 г.
Момиче от Великобритания оцеля 10 години само хранейки се с чипс и хляб. Заради рядка болест не е могла да яде други храни, предаде порта...

гледай на живо

09.08.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:10
  Другото лице
 • 07:25
  "Имате думата" с Александър Владимиров - избрано
 • 08:00
  "Социална мрежа" - избрано