Как да се предпазим от гръмотевичните бури?

Вижте основни съвети за предпазване от опасното време

буря
Източник: pixabay.com

буря

Още по темата
Времето в някои части на страната рязко се влоши този уикенд, като освен обилните валежи имаше и опасни гръмотевични бури. 
 
Novini.bg ви споделя основните съвети на МВР за предпазване от опасното време. 
 
В повечето случаи мълнията започва да се образува в долната част на буреносния облак. Между отрицателно заредените облачни елементи и положително заредената земна повърхност под облака се създава електрично поле, тъй като се развива много висока температура – понякога над 18000оС.
 
Мълнията има ослепителен блясък и е съпроводена от оглушителен гръм, които е в резултат на внезапното разширяване на въздуха и последващо го свиване.
 
Между светкавицата и гръмотевицата има интервал от време  поради по-голямата скорост на светлината, така че като видите светкавицата, бройте до 10. Ако гърмът дойде след това число, значи е достатъчно далеч. Ако не успеете да преброите до 10, опасността е голяма.
 
Един от феномените на природата са “кълбовидните” мълнии. Кълбовидните мълнии се срещат по-рядко и не са така добре разгадани. Те представляват светещо кълбо с диаметър 25-30см и се движат хаотично.
 
Живеят само няколко секунди, след което изчезват тихо или с взрив. При влизане в стаята на “кълбовидна”мълния специалистите препоръчват да не се осъществява абсолютно никакво движение, защото и най-малкото движение на въздуха може да ги взриви и да нанесат големи щети.
 
В света всяка секунда падат около 100 мълнии. Установено е ,че ако поради глобалното затопляне температурата на земята се повиши с 1о С, в атмосферата ще бушуват 5 пъти повече бури, отколкото сега.
 
В нашата страна максимумът на гръмотевичните бури е през месец юни. Средно 7-8 дни са с гръмотевични бури, като през отделните години броят им е достигал 15-20.
 
Повече мълнии падат в местата с подпочвени води, във водните басейни, залесените им брегове, местата с рудни залежи.
Мълнията може да предизвика пожар, да извади от строя трафопостове, електрически инсталации, уреди и системи. Тя може да порази тежко и дори смъртоносно хора и животни.
 
По данни на ООН ежегодно в света загиват 300000 души, поразени от “Стрелите на Зевс”-мълниите, а за България жертвите са между 10 и 15 човека.
Това налага всеки от нас да знае правилата за поведение и действие при гръмотевични бури.
 
Ако сте сред природата и започне гръмотевична буря:
 
- Стойте далече от метални стълбове, стърчащи канари, самотни дървета със стърчащи навън клони. Когато дъждът намокри дърветата, те стават силно проводими и привличат мълниите.
 
- Не се установявайте на естествени височини и в края на горички;
 
- Не устройвайте къмпинги на открити полета и хълмове.
 
- Ако сте в гора, застанете между две дървета, отстоящи на разстояние най-малко 3 метра едно от друго.
 
- Ако сте в група, стойте/движете се/ на 3-5 метра един от друг, за да избегнете опасността една мълния да порази цялата група. Струпването на много хора на едно място е опасно, защото дишането и изпарението увеличават проводимостта на въздуха.
 
- Отдалечете се от електропроводи за високо напрежение.
 
- Стойте настрани от метални конструкции, люлки, пързалки, спортни съоръжения, огради, парапети. Не се подслонявайте в беседки с ламаринени покриви.
 
- Не дръжте и не се хващайте за метални предмети, включително и такива с дървена дръжка/мотики, коси, брадви, вили, триони и др./ Всичко метално,  което е близо до нас, увеличава проводимостта, а мълнията се стреми да се движи по места, където проводимостта е най-висока. Мобилните телефони, фотоапаратите,  риболовните пръчки, са често удряни от мълния. Опасност има и ако сте с с чадър с метален връх, с метални токчетата на обувките,  с метални обеци, часовници, пръстени, гривни, медалиони, както и други метални вещи. Ако в чантата си държите метални предмети, по- безопасно е да се освободите от тях. Вие си решавате дали и как да се освободите, но е добре те да са на повече от 20-30 метра от вас.
 
- Ако по време  на буря се намирате на открито (в гората, в полето), задължително изключете мобилния си телефон.
 
- При прогноза за гръмотевични бури за предпочитане е да облечете връхна дреха с метални електропроводими детайли и аксесоари като ципове, ленти и др. За да се обясни противоречието между този и предходния съвет, трябва да се уточни, че тези аксесоари биха помогнали при неизбежно привличане на мълнията,  като отклонят от тялото ни електрическия ток, който ще изтече през тях в почвата /явлението е известно като контурна дъга/
 
- Не стойте върху мост по време на гръмотевична буря
 
- Ако сте във близост до воден басейн и ловите риба, веднага оставете въдицата  и се отдалечете. Никога не поставяйте рибарските кукички в джоба на ризата си, защото ще привлекат мълнията към сърцето ви.
 
- Ако бурята ви изненада в река, езеро или басейн, незабавно излезте от водата и се отдалечете.
 
- В случай, че сте с лодка или сърф в морето, бързо тръгнете към брега, защото водата има по-висока проводимост от въздуха.
 
- Опасно е язденето и стоенето в близост до стада домашни животни. Мократа козина на животните привлича мълнията.
 
- Не стойте в близост до крави, коне, биволи и други големи четириноги животни, тъй като са значително по-силно застрашени от хората поради по-голямото възникващо напрежение между предните и задните крака.
 
- Ако сте във високите части на планината, подходящи места за подслоняване са дълбоките пещери. Застанете най-малко на 3 метра от входа на пещерата и се старайте да има поне един метър свободно пространство от двете ви страни. Не се подслонявайте близо до входа на пещери и скални навеси. Мълниите могат да преминат през цепнатините, особено ако по тях се стича вода.
 
- Ако сте на открито поле по време на гръмотевична буря, вие се явявате най-високата точка в околността и привличате мълнията. Затова клекнете, прилепвайки плътно краката си, тъй като разкрачената стойка при допира с почвата създава разлика в електрическия потенциал между двата крака, наведете главата надолу и притиснете колене до гърдите си. Със скръстени ръце обхванете глезените на краката си.
 
-Ако почувствувате изтръпване на кожата и настръхване на косите, това означава неизбежна мълния, насочена към вас. Ако сте изправени, незабавно се хвърлете на земята - първо на колене с ръце върху земята, и след това бързо легнете. Така електричеството ще премине през раменете и ръцете ви, пропускайки гръдния кош. На поразен от мълния човек веднага започнете непряк сърдечен масаж с интензивност 80-90 пъти в минута. На всяко петнадесето притискане на гърдите правете изкуствено дишане уста в уста. Започне ли да бие сърцето, търсете лекар на тел. 112.
 
- Ако сте в превозно средство, прекратете временно пътуването и останете в превозното средство. Автомобилът е едно от най-защитените места по време на гръмотевична буря. Това е така, защото електричеството преминава по бронята и „изтича” в земята. Единственото, което трябва да направите, е да се прибере антената и да не отваряте вратите и прозорците. Ако падне гръм по време на движение, проверете гумите на колата-ако са обгорели,  могат да се спукат. Ако все пак решите да продължите пътуването, изберете подходяща скорост. Лошата видимост, паднали клони и дървета, поразени от мълнията семафори и светофарни уредби, могат да ви изненадат неприятно.
 
- Ако сте с мотоциклет или велосипед, веднага слезте и се отдалечете от него.
 
- Ако се намирате в къщи или на работното място, изключите от мрежата телевизора, кабела от външната антена, компютъра и останалите електрически уреди. Затворете вратите и прозорците. Не излизайте на терасата. Стойте далече от чешми, балконски врати и прозорци. В незащитена от гръмоотвод къща не трябва да се говори по телефон. Не изполвайте банята, докато премине бурята. Металните водопроводни тръби провеждат електричеството.
 
 
- Ако сте на улицата, не стъпвайте върху метални капаци и решетки на уличните шахти. Стойте далече от дървета, електрически стълбове и жици, улични лампи.  
 
- Ако в резултат на гръмотевичното попадение има разкъсан електропровод и електроподаването в мрежата не се е изключило автоматично, уведомете “Електроснабдяване“, за да се предприемат мерки за отстраняване на повредата и предпазване на населението от токови удари.
 
За защита на сградите от пряко попадение на мълнии се изграждат мълнии приемници и мълниеотводи. Мълниезащитната инсталация на всяка сграда трябва да бъде периодично проверявана.
 
 
 
ГКПП Дунав мост
20:06 | 13 Август 2020 г.

Протестиращи блокираха движението към ГКПП „Дунав ...

20:06 | 13 Август 2020 г.
Протестиращи в Русе блокираха движението към ГКПП „Дунав мост”. Те ще пропускат автомобили на етапи. По-рано автошествие ...
Тенет на Кристофър Нолан
20:00 | 13 Август 2020 г.

Домашно кино: „Тенет“ и „Новите мутанти“ официално...

20:00 | 13 Август 2020 г.
Чест и почитания, киномани от всички точки на България! Ние от рубриката „Домашно кино“ току що научихме, че първите премиери...
Още тлее пожарът под АМ Струма-5
19:48 | 13 Август 2020 г.

Отмениха глобата на фирмата собственик на отпадъци...

19:48 | 13 Август 2020 г.
Отмениха глобата от 4000 лв. на фирмата собственик на отпадъците под АМ "Струма". Районният съд в Дупница отмени акта в размер ...
Кърмене
19:09 | 13 Август 2020 г.

Пастьоризирането на кърмата инактивира коронавирус...

19:09 | 13 Август 2020 г.
Австралийски учени доказаха, че пастьоризацията, за разлика от съхранението при ниски температури, инактивира новия вид коронавирус в кър...
Миньор Перник
18:52 | 13 Август 2020 г.

Миньор Перник с първо домакинство в професионалния...

18:52 | 13 Август 2020 г.
Миньор приема утре от 17:45 часа Спортист (Своге) в мач от втория кръг на първенството на Втора лига. Домакинството е първо за „жъл...
Йерусалим
18:35 | 13 Август 2020 г.

Израел отменя 14-дневната карантина за пристигащит...

18:35 | 13 Август 2020 г.
По информация на българското посолство в Тел Авив израелските власти отменят изискването за 14-дневна карантина за пристигащите от Българ...

гледай на живо

13.08.2020
 • в момента
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини