Доц. Симидчиев: 50 % от българите са невъзприемчиви към COVID-19, сроден вирус е открит през 2009 г. в Странджа (ВИДЕО)

Маските трябва да се слагат и на носа, това е най-рецептивното място за вируса, обясни пулмологът

Симидчиев
Източник: Канал 3

Симидчиев

"Смятам, че организацията решава много повече проблеми от финансите. МЗ страда от хроничен проблем – смяната на министри, проблемът е системен, не е свързан с личността на министъра, а как се управлява. Здравеопазването работи в хроничен недостиг, работим с болелечение – тичаме след проблемите, а не ги изпреварваме. Няма профилактика, заплащат се неща, които вече са се случили, тежки заболявания". С тези думи започна участието си в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" доц. д-р Александър Симидчиев, пулмолог от МВР болница.

"Ако една система не работи добре и я финансираме, тя пак няма да работи добре, но с повече финанси. Успоредно с финансите трябва да се знае, че всеки лев ще върши максимално количество работа", започна той. 

"За да не се получи заразяване, се работи на смени, хората се изтощават много. Когато очакваме инфекцията да отмине всеки месец, а тя продължава 6 месеца вече, има и синдром на професионалното прегаряне, чакаме ситуацията да се подобри, но това не става", допълни лекарят.
 
"1000 лв. бонус са важно допълнение за лекарите, но то не ги задържа. Средствата са много необходими и са глътка въздух. Ако тестовете станат безплатни, ще започнат много да се ползват, така можем да останем без тестове много бързо", допълни гостът.
 
 
"Апелирам за повече информация за тестовете – първичен или вторичен, по предписание или по желание, така можеше да се направи по-добър анализ. Тестовете на туристи качват цифрите, но там не се очаква да има положителни тестове. Общият брой тестове варира от изисквания на съседни държави за правене на PCR тестове. Важно е и дали имате оплаквания, дали имате много контактни. Няма връзка между общият брой на тестовете и броят на положителните" ,смята пулмологът.
 
"Хубаво е броят на оздравелите да превишава този на новозаразените. Ако имаме около 10 000 заразени, около 600 в болница, ако есента станат 20 000, в болниците ще станат 1200. Не е цената на пътеката това, което налага хоспитализация, а броят на заразените пациенти", коментира Симидчиев.
 
 
"В България има около 40 000 болнични легла, около 1500 интензивни легла. Проблемът е с кадрите, които могат да се погрижат добре за пациентите. Поради поведенчески проблеми по-младите хора се заразяват повече, те много по-рядко стават по-тежко болни", обясни той.
 
"Систематичността на информацията е моето пожелание към здравната система. Феновете не са много склонни да спазват правилата, голям риск беше позволяването на финала за Купата на България", каза още специалистът.
 
"Същественото е да се носят маски и в заведенията, трябва да се носят маските правилно. Трябва да се слагат и на носа, това е най-рецептивното място за вируса. Маските не са средство да се предпазваме ние, а всички останали", разясни той.
 
 
"Не е невъзможно да стигнем 6-цифрен брой заразени, но е малко вероятно. Това е така защото много хора живеят със съзнанието, че има проблем, ще има самокоригиране когато се види, че вирусът не изчезва", обобщи докторът.
 
"Поляризирането на мненията повлия за отпускането на българите. Вирусът е опасен, но няма всички да умрем. Диалогът се изказа твърде публично, нямаше място за професионален дебат и обща теза", сподели д-р Симидчиев.
 
"Разноговоренето доведе до спад на доверието, в несигурността си хората започнаха да правят това, което биха правили със собствените си знания. Възможно е и без да сме преболедували коронавирус, да имаме невъзприемчивост.", заяви той.
 
"През 2009 г. е открит първи братовчед на сегашния коронавирус, в Странджа, от прилепи. Не е циркулирал сред хората. Изглежда, че около 50 % от българите са невъзприемчива към вируса. Децата боледуват по-малко от коронавируси, защото ежедневно се срещат с коронавируси в детските градини и училищата", завърши доц. Александър Симидчиев.

Жребчево
18:32 | 07 Август 2020 г.

Пожар гори до потопената църква на язовир "Жребчев...

18:32 | 07 Август 2020 г.
Пожар избухна в близост до прочутата потопена църква в язовир "Жребчево".   Гори борова гора. В потушаване...
COVID-19
18:20 | 07 Август 2020 г.

COVID-огнище в благоевградско село: Приканват хора...

18:20 | 07 Август 2020 г.
След вчерашния бум на заболели от коронавирус, днес в Благоевград има затишие. Регистрираните болни от COVID-19 за последното денонощие с...
18:07 | 07 Август 2020 г.

СДВР: Не се поддавайте на провокации, няма да позв...

18:07 | 07 Август 2020 г.
В резултат на спецоперация бяха освободени кръстовищата на Орлов мост, СУ и площад "Независимост". Тя протече спокойно, бяха за...
18:00 | 07 Август 2020 г.

Главният прокурор посети и разговаря с магистратит...

18:00 | 07 Август 2020 г.
В рамките на продължаващата обиколка на главния прокурор на Република България Иван Гешев в петте апелативни района на страната, днес, 07...
Цветята на Рила
-17
17:36 | 07 Август 2020 г.

Откриха мъж, смятан за убит, а той решил да живее ...

17:36 | 07 Август 2020 г.
Британската полиция откри в горите на Кеймбриджшир мъж, за когото се смятало, че е бил убит преди пет години, пише британското издание Th...
17:20 | 07 Август 2020 г.

Прокуратурата повдигна обвинение на мъжа, проявил ...

17:20 | 07 Август 2020 г.
Наблюдаващ прокурор при Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 20-годишен мъж, за това, че е изтръгнал и впосл...

гледай на живо

07.08.2020
 • в момента
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:20
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива