Росен Желязков: Социалните мерки не са прах в очите на хората

Тези мерки започнаха още по време на извънредното положение в началото на пандемията

Росен Желязков
Източник: Канал 3

Не виждам връзка между протестите и социално-икономическите мерки. Целта на мерките не са да служат като прах в очите на протестиращите или туширане на напрежението, или като разменна монета за социално и политическо спокойствие. Тези мерки започнаха още по време на извънредното положение в началото на пандемията. Това каза министърът на транспорта Росен Желязков пред NOVA.
 
Мерките имаха нужда от фини настройки, 60/40 дълго време се настройваше към хората и към преодоляване на последиците от пандемията. Те са дългосрочни и ще касаят тази и следващата година. Дълго време чакахме Европейския съвет да вземе решение за финансовата рамка на ЕС до 2027 г.
 
Имаме план за парите, тепърва ще се приемат отделните параметри на отделните оперативни програми. В момента работим за 2021 г. по всички сектори. Проблемът не е в размера, а в бързината на достигане до хората, затова една голяма част от ОПИК се изтегля и се дава под формата на грантове на малки и средни предприятия. Голяма част от мерките трябва да се ускорят.
 
На въпрос дали лица от ДПС са получили сумарно над 500 милиона лева от ББР, което е огромна част от портфейла й, Желязков съобщи, че не знае.
 
Попитан защо точно сега се иска събаряне на незаконни постройки в парк Росенец и защо ТЕЦ Варна бе изваден от студения резерв, министърът на транспорта съобщи, че в момента текат проверки за законосъобразността на постройките. „Когато говорим за върховенството на закона, трябва да имам правов ред за всички“, допълни министърът.
 
ГЕРБ и ДПС винаги са били в политически и парламентарен антагонизъм, каза още Желязков.
 
Интересен е въпросът след изборите как ще се състави правителство, явно следващият парламент ще е труден за договаряне на коалиционна форма на управление. Имаме нужда от стабилност, за да се преодолеят предизвикателствата, които пандемията представя.
 
Г-н Георги Марков винаги е имал умения да предизвиква внимание с думите си, но нямам никаква представа какви са му отношенията със Сачева и Харизанов, щом са персонифицирани като обръщение, значи е лично. Не виждам политическа закачка в случая, коментира Желязков постът на депутатът от ГЕРБ Георги Марков във фейсбук. („С Харизанов и Сачева ГЕРБ е обречен. Ако Борисов си ги харесва, халал да са му. Въпрос на вкус. Каквото можах, направих за ГЕРБ заради Бойко и красивите герберки!“ – бел. ред.)
 
 
Ако се наложи, държавата ще направи актуализация на държавния бяджет, въпреки че разчита на парите от Европа. „Те не са дадени, но са договорени, което ни дава спокойствие засега“, завърши министърът на транспорта.
Етикети: Росен Желязков
пожар
17:50 | 07 Август 2020 г.

Пожар гори до потопената църква на язовир "Жребчев...

17:50 | 07 Август 2020 г.
Пожар в борова гора до потопената църква на язовир "Жребчево".   Пожарникари, горски служители и доброволци се оп...
Цветята на Рила
-17
17:36 | 07 Август 2020 г.

Откриха мъж, смятан за убит, а той решил да живее ...

17:36 | 07 Август 2020 г.
Британската полиция откри в горите на Кеймбриджшир мъж, за когото се смятало, че е бил убит преди пет години, пише британското издание Th...
17:20 | 07 Август 2020 г.

Прокуратурата повдигна обвинение на мъжа, проявил ...

17:20 | 07 Август 2020 г.
Наблюдаващ прокурор при Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 20-годишен мъж, за това, че е изтръгнал и впосл...
Спорт в обектива
17:17 | 07 Август 2020 г.

Първенството се подновява с червено дерби, всички ...

17:17 | 07 Август 2020 г.
Днес започва новият сезон в българския футбол. За първи път в историята ще има сблъсък между два отбора с името ЦСКА.  Специалното и...
17:14 | 07 Август 2020 г.

Координатор ще отговаря за преместване на болни с ...

17:14 | 07 Август 2020 г.
"Ще посочим лице – координатор, което ще има отговорност за логистиката при привеждането на пациенти от лечебните заведения в ...
Николай Кръстев
17:11 | 07 Август 2020 г.

Левски продължава със селекцията

17:11 | 07 Август 2020 г.
Левски подписа договор за една година с вратаря Николай Кръстев. Юношата на клуба парафира днес своя контракт и започна подготовка със &b...

гледай на живо

07.08.2020
 • в момента
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:20
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива